Acțiunile sunt (in)scumpe. Sunt doar eu cu bani puțini! :)

Acțiunile pot fi ieftine și scumpe în același timp. Depinde la ce raportezi prețul lor, la ce segment al pieței bursiere te referi sau la ce medii compari evaluările actuale. Ce se poate desprinde (printre altele) din multiplii de evaluare din acest moment?

Acțiunile din SUA

În prezent, acțiunile americane nu sunt nici de-a dreptul scumpe, nici de-a dreptul ieftine în ceea ce privește majoritatea multiplicatorilor de evaluare. Raportul P/E al S&P 500 este sub 18, media sa pe 25 de ani fiind de 16,8. Raportul P/E ajustat ciclic Shiller este sub 30, în timp ce media pe 25 de ani este de 27,9.

Acțiuni în afara Statelor Unite

Evaluările acțiunilor de pe piețele emergente nu prezintă abateri semnificative de la mediile lor pe termen lung. Acțiunile japoneze, precum și cele europene, continuă să pară evaluate în mod interesant. P/E european și japonez se situează în prezent la 12,6 și, respectiv, 13, în timp ce mediile din ultimii 25 de ani sunt de aproximativ 15 și, respectiv, 20.

Dar dumneavoastră și raportul P/E? Ce pondere îi acordați de fapt?


Pentru mine, P/E este o mică parte din puzzle. Desigur, îmi place mai mult atunci când este scăzut, dar $AMD-0.2%, de exemplu, dovedește că nu trebuie să ne agățăm de acest indicator.

Mă voi uita cu siguranță la P/E, dar nu valorează atât de mult pentru mine.

O să afle ce fel de companie este asta. Undeva, un P/E mai mare poate indica un potențial de creștere mai mare sau așteptări mai mari pentru viitor. De unul singur, P/E este inutil pentru mine, am întotdeauna nevoie de alte date și indicatori pentru a înțelege exact de ce se află la un anumit nivel.

Timeline Tracker Overview