S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Asi většina z nás se tady zaměřuje a investuje hlavně do USA akcií. Ovšem myslím, že je dobré mít portfolio diverzifikované, a tak by mě zajímalo na jaký trh a na jaké země kromě USA se zaměřujete a případně kam mimo USA investujete.

Já se především zaměřuji na Evropu, kde vidím spoustu možností, Hlavně tady v ČR, ale například mě zaujala i nizozemská společnost $ASML-0.6%. Poté mě také zaujala i Indie, kde aktuálně vidím potenciál. Do budoucna bych chtěl ještě koupit jenom pár akcií z Číny a Japonska.


Proboha jen ne tu Indii. Vždyť to je mentalita neslučitelná s prosperitou. Koukněte na naše Indočechy. Investujeme do nich už tolik desítek let a návratnost?

Chápu váš názor. Ovšem to co píšete je minulost a třeba se to teď změní a nebo třeba taky ne😅

Mimoamericke akcie co drzim: BP, BATS, BASF, bank of nova scotia, norsk hydro, hyundai, samsung, vodafone, direct line. Stve me ten direct line, to byl omyl 😁.

Oj, a zapomnel na spekulativni cinany: nio a xpeng

Super díky za tipy. Určitě se na nějaké akcie které jste zmínil podívám.

ČR, Norsko, Británie. Pak se dívám docela dost na Německo.

Nad Británií jsem přemýšlel, ale pak jsem se už k tomu nějak nevrátil. 
Nemáš nějaký tip jaké akcie či ETF jsou v Británii dobré?

Asi takové ty známější. $BP+1.7%, $BTI+1.1%, $SHEL+1.9%, $UL+1.3%, $HSBC+0.8%. Neříkám, že zrovna tyto jsou teď dobré, jen si myslím, že stojí za to se na ně mrknout. Britský trh a ekonomika mě baví sledovat.

Evropa, Indie, Japonsko, miniaturní pozice i v Číně.

Když už jsme zde dole vedli diskuzi o ČR akciích.

Vám dává smysl investovat do ČR akcií, nebo ne ?

Dává, ale spíš do startupů atd. Velké společnosti jsou dost týrané tou politickou nestabilitou tady.

Partner

Jsem taky většinou v USA, pak jedním ETF a bac v Británii, jinak bych spíše šel třeba do té Indie, ale jak jsem psal zde taky v příspěvku, Indie může být super a USA s ní teď navázala spolupráci, ale kde sehnat konkrétní tituly? Mám u brokera jen ETF a je ještě jde jen jako CDF pořídit. 🤔

Jasný, také mám stejný problém a v Indii nemůžu sehnat konkrétní akcie.

Partner

Právě no, je to škoda protože tam bych rád klidně něco nakoupil, klidně bych i možná kvůli tomu si rozšířil učet o brokera dalšího.

Konkrétní tituly mimo těch pár jako ADRka (většinou listnuté na Londýně) nekoupíte - v Indii mohou jednotlivé akcie nakupovat cizinci pouze pokud mají status profesionálního nebo institucionálního investora. Pro retailové bez indického občanství je přístup odepřen.

Partner

Díky za info, toho jsem se bohužel bál, protože zatím vídam jen ETF na Indii a to je ještě většinou jako CFD kontrakt. Je to škoda, být ta možnost, šel bych i do nějaké konkrétní akcie

Zajímalo by mě jaké výhody nabízí podnikání/investování v ČR? Já se tu odvážil dát své peníze do jediné společnosti a jsem upřímně docela rád, že byla odkoupena a já už nemusím sledovat, jak si tu vláda šahá do zisků bank a energetických společností. Evropská unie se stává velmi neefektivní regulační peklo, kde se do ekonomiky promítá zelená ideologie a z děr vylézají mladí socani a komunisté, kteří by se nám měli v budoucnu skládat na důchody. Spousta států EU má velké potíže (včetně nás) a na zdejším trhu je doslova hrstka společností, které jsou konkurenceschopné. Budu moc rád když mě vyvedete z omylu a dozvím se kde vidíte ty příležitosti.

Naprosty souhlas. Radsi investovat v Indii a Cine nez tady

Partner

Souhlasím, Česko je pro mě mrtvé z pohledu investování

Jasný, chápu. Také mi zde v ČR vadí spoustu věcí a nelíbí se mi přístup vlády. Ovšem myslím, že jsou zde pěkné možnosti. I když se do toho pořád vrtá vláda myslím, že ČEZ je určitě pěkná možnost, ať už kvůli dividendě, nebo kvůli růstu. Dále nevím jaké jsou přesné daně a jak moc se vláda vrtá do bank, ale myslím, že to také nebude zas tak strašné. A pokud bychom se nebavili o energetických společnostech a bankách, líbí se mi ještě společnost Colt CZ Group.

Ovšem je možné se se mýlím.

Zatím do ČR akcií neinvestuje a je možné že časem dospěji ke stejnému závěru jako vy.

Ještě k té diverzifikaci, obecně se nedoporučuje mít větší investice ve státě kde pracujete/žijete a už vůbec ne u svého zaměstnavatele. Nevím jak to dělají třeba v USA, ale nejspíš jim je tohle jedno, protože s nima jde ke dnu i zbytek světa;)

Partner

Jak píšeš, třeba ten ČEZ mě taky lákal jednu chvíli, navíc u nich i pracuji, ale nelíbí se mi právě teď ty kroky státu k ČEZ. Dále jak píše Victor, nevím přesně, nezjištoval jsem, ale taky si myslím, mít i tu pak už vyšší obnos v investicích + příjem, nemuselo by to být dobré. Rád bych byl v něčem vlastenec, ale bohužel pravda je, že díky vládě a EU tak pomalu už není moc na co být zde hrdý. I ten sport, dříve jsem hrál hokej, jde do kytek 🤦‍♂️

Mně se líbí český bankovní sektor, pak investuji ve Švýcarsku do výrobce solárních panelů, pár korun mám i v Číně ale tam to mám spíš jen na hraní.

Super, nad Švýcarskem jsem nepřemýšlel, ale děkuji za tip.