S&P 500 ^GSPC 5,310.05 +0.04%
Tesla TSLA $181.36 +3.66%
Meta META $463.17 -1.21%
Microsoft MSFT $430.17 +1.14%
Amazon AMZN $182.14 -0.76%
Apple AAPL $192.11 +0.56%
Nvidia NVDA $950.16 +0.25%
Alphabet GOOG $178.63 +0.10%

Super bezpečné dividendové akcie? Tyhle dvě vám zaručí klidný spánek i při nejhorší ekonomické situaci

Vaše oči a peněženka vás neklamou. Ceny zboží a služeb, které běžně nakupujete, se za poslední rok výrazně zvýšily. Míra inflace za únor dosáhla v USA 7,9 %, což je nejvyšší hodnota za posledních čtyřicet let. A u nás je to ještě víc. A vzhledem k aktuální situaci s cenám pohonných hmot je dost možné, že ještě nekončíme. Právě pro takovéto situace je vhodné zvážit bezpečnější a klidnější dividendové akcie, které mají větší šanci přečkat právě takovéto chvíle.

Některé akcie se dají považovat za bezpečnější. Stoprocentní sázkou ale není nikdy nic, mějte to na paměti.


Existuje řada investičních strategií, které by se mohly v prostředí vysoké inflace osvědčit, nákup dividendových akcií je ale většinou na prvních pozicích žebříčku.

Před devíti lety vydala společnost J.P. Morgan Asset Management, divize peněžního gigantu JPMorgan $JPM+1.0%, zprávu, která porovnávala výkonnost akcií, které vyplácejí dividendy, se společnostmi, které dividendy nevyplácejí, za období 40 let (1972-2012). V tomto čtyřicetiletém období dosáhly výnosové akcie průměrného ročního výnosu 9,5 %. V porovnání s tím se akcie, které dividendy nevyplácejí, vyškrábaly na mizerný průměrný roční výnos 1,6 %.

Skutečnost, že dividendové akcie předstihly ty, které dividendy nevyplácejí, by neměla být překvapením. Společnosti, které vyplácejí dividendu, jsou často pravidelně ziskové, prověřené časem a mají jasný dlouhodobý výhled růstu. Mohou to být nudné podniky, ale jsou to přesně ty společnosti, u kterých bychom očekávali, že jejich hodnota v průběhu času poroste. Právě díky tomu jsou dividendové akcie tak chytrou hrou v boji proti historicky vysoké inflaci.

To je přesně ten přístup, který se snažím dodržovat. Nikde není psáno co je správné, ale takto to cítím já. Nespekuluji a v klidu spím 😇 No nic, jdeme na ty akcie!

Enterprise Products Partners $EPD+0.1% 

Mezi akciemi s ultra vysokým výnosem - což je arbitrární termín, který rád přiřazuji společnostem s výnosem alespoň 7 % - pravděpodobně není bezpečnější než ropná společnost Enterprise Products Partners.

Je pochopitelné, že se objevují určité obavy z vkládání peněz do ropných akcií, dokud mají lidé v paměti vzpomínky na to, co se stalo v roce 2020. Pandemie COVID-19 vedla k historickému poklesu poptávky po ropě, který zdecimoval těžební a průzkumné společnosti. Nic z toho se však společnosti Enterprise Products Partners nevrátilo. 

Akcie "mezičlánkových" dodavatelů ropy a zemního plynu jsou prostředníky v energetickém průmyslu. V případě společnosti Enterprise Products Partners kontroluje přibližně 50 000 mil přepravních potrubí, 14 miliard kubických stop skladovacích prostor pro zemní plyn a provozuje 20 zařízení na zpracování zemního plynu.

Dividenda 7,05% a stabilní/růstový graf. Docela hezký pohled.

Společnost se spoléhá na smlouvy, které mají specifikované objemové a cenové závazky, takže ji v oblasti provozního cash flow nečekají žádná překvapení. Díky tomu může společnost Enterprise Products Partners vynakládat kapitál na nové infrastrukturní projekty a akvizice, aniž by se musela obávat, že to negativně ovlivní ziskovost nebo distribuci.

A co je nejlepší, vzhledem k tomu, že ceny ropy a zemního plynu dosahují nových a nových maxim, je pravděpodobné, že se zvýší i poptávka po dalších vrtech. To je skvělá zpráva pro tohoto zprostředkovatele v oblasti energetiky, který se spoléhá na dlouhodobé smlouvy.

Philip Morris International $PM+0.5% 

Akcie tabákových firem rozhodně splňují kritéria "nudných" obchodních modelů, které investory v průběhu času stále obohacují. Přestože období největšího růstu tohoto odvětví již pominulo, návyková povaha nikotinu obsaženého v tabákových výrobcích poskytuje těmto společnostem neuvěřitelnou sílu. Navzdory přísnějším regulacím tabákového průmyslu na mnoha vyspělých trzích vyšší ceny prémiových výrobků mírně zvýšily prodeje.

Jednou z klíčových výhod, která skutečně vyniká u společnosti Philip Morris, je její geografický dosah. Ačkoli nepůsobí ve Spojených státech, je přítomna ve více než 180 dalších zemích. Vzhledem k tomu, že na vybraných vyspělých trzích se zpřísňují předpisy týkající se tabáku, může Philip Morris čelit vyššímu růstu díky rostoucímu počtu spotřebitelů ze střední třídy na rozvíjejících se trzích.

Kontroverzní z pohledu sociálního. Naprosto parádní z pohledu investora

Přestože se společnost Philip Morris ve velké míře spoléhá na tradiční tabákové výrobky, sází také na inovace, které zvyšují její organický růst. Systém zahřívaného tabáku IQOS společnosti skončil v roce 2021 s odhadovaným 6,8% podílem na celosvětovém trhu zahřívaného tabáku. Za celý rok vzrostly dodávky o téměř 25 % na 95 miliard kusů.

Tabáková společnost je samozřejmě něco, do čeho se mnoha investorům nebude chtít z morálního hlediska. Já mezi ně taky patřím. PM se ale nedá upřít, že výsledky a čísla mají velice kvalitní. V horizontu 3 - 15let asi nevidím možnost propadu. V ultra dlouhodobém horizontu ale věřím, že bude jejich divize klasických tabákových výrobků převálcována legislativně, sociálně nebo jinou technologií.

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o moje shrnutí dat dostupných na internetu a analýzy Seana Williamse. Každý investor musí provést svou důkladnou analýzu a rozhodnutí provést po zvážení své vlastní situace

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 341 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Yes, obě úplně v klidu. Samozřejmě s morálním problémem u Morrise souhlasím

Jop, ale to už je na zvážení každého

jojo, to je stejný jako u $MO+0.5% ale nevadí mi to :D

myslíte to, že vyděláváte na tom smraďochovi co vám celý večer čmoudí pod nos? V tom žádný morální problém nevidím