S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Je JNJ dividendovou společností, kterou můžete držet navždy?

Dominik Petrnoušek
25. 6. 2023
6 min read

Z historie víme, že některé společnosti si vedou dobře i ve špatných časech. Ať už je to kvůli povaze jejich podnikání nebo kvůli finanční síle. Dají se ale konkrétně tyto společnosti držet navždy? Tedy konkrétně pravděpodobně ta úplně nejstabilnější z nich?

Johnson je známý kvůli mnoha svým produktům

Mnoho investorů zajímá otázka - dá se společnost držet "navždy"? Samozřejmě by to bylo hezké, ale univerzální odpověď pochopitelně neexistuje. Konkrétně při pohledu na historii $JNJ+0.0% se kladná odpověď na tuto otázku nabízí. Je to ale skutečně tak?

Pojďme se podívat na několik faktorů, které to mohou ovlivnit. Johnson & Johnson je totiž solidní společnost s dlouholetou tradicí, která však vykazuje i jistá rizika, jež byste měl zvážit, pokud ji zvažujete jako dlouhodobou dividendovou investici.

JNJ
$149.91 $0.06 +0.04%

JNJ má za sebou 59 let kontinuálního zvyšování výplaty dividend, což z něj činí jednoho z nejkonzistentnějších plátců dividend na trhu. Společnost se těší silné pozici ve svých klíčových zdravotnických segmentech - farmaceutické přípravky, zdravotnické prostředky a spotřební zdravotnictví. Její bilance je zdravá a dokáže generovat dostatek hotovosti na udržitelné financování dividend.

Dividendová historie $JNJ+0.0% 

Na druhou stranu, JNJ čelí řadě právních sporů týkajících se jejich implantátů, tělových pudrů a léků na předpis, které mohou do budoucna ovlivnit růst společnosti. Ve farmaceutickém odvětví je také velká konkurence, což ztěžuje predikci budoucího růstu a ziskovosti. Akcie se v posledních letech pohybovaly spíše do strany, což naznačuje obavy investorů z výhledu JNJ.

Celkově, i přes skvělou historii výplat dividend, by rizika spojená s právními spory a konkurencí v odvětví měla vést k opatrnosti a pečlivému sledování situace.

Konkurence a sektor

Johnson & Johnson operuje ve zdravotnickém sektoru, který je považován za relativně stabilní a odolný. Společnost působí ve třech klíčových oblastech:

Farmaceutické přípravky tvoří největší část obratu JNJ, a to přibližně 50 %. JNJ vyrábí celou škálu léků včetně těch na léčbu neurologických onemocnění, infekčních chorob, vysokého krevního tlaku, depresí a napříč mnoha dalšími terapeutickými oblastmi. V této části podnikání čelí silné konkurenci ze strany velkých farmaceutických společností jako jsou Pfizer, Roche, Novartis či Merck & Co.

Zdravotnické prostředky jsou další důležitou částí byznysu JNJ, představují asi 30 % tržeb. JNJ je klíčovým hráčem ve zdravotnických implantátech jako jsou krevní glut, umělá kolena a kyčle, stejně jako v očních implantátech, chirurgických nástrojích a zobrazovací technice. V tomto segmentu konkurují společnosti jako Abbott, Medtronic, Stryker, Boston Scientific či Becton Dickinson.

Zbylých 20 % tržeb pochází ze spotřebního zdravotnictví díky péči o kůži, osobní hygieně a jednotlivým životním potřebám. Zde hlavními konkurenty jsou obři jako Procter & Gamble, Unilever, Colgate-Palmolive nebo Reckitt Benckiser.

Aktuální stiuace

Tržby společnosti Johnson & Johnson meziročně vzrostly o 5,6 % na 24,8 miliardy dolarů v prvním čtvrtletí roku 2023. Očekává se růst tržeb i ve druhém čtvrtletí. Většina růstu tržeb pochází z intervenčních řešení a léků na rakovinu. Od roku 2024 by však farmaceutický segment mohl být pod tlakem. Důvodem je blížící se uvedení biosimilárních léků k léku Stelara, který je významným zdrojem tržeb J&J. Patenty na Stelaru vyprší v letech 2023-2024 a několik společností pracuje na svých biosimilárních verzích.

Společnost JNJ má v úmyslu oddělit segment spotřebních výrobků. To umožní společnosti JNJ zaměřit se ve výzkumu a vývoji na nové léčebné postupy a rozšířit segment zdravotnických prostředků. Přestože vedení společnosti přesnou strategii nepředstavilo, vyčlenění spotřebitelského segmentu a akvizice společnosti Abiomed v hodnotě 16,6 miliardy USD znamená pro společnost JNJ zlomový bod.

I přes právní překážky je JNJ pro dividendově orientované investory dlouhodobě silnou a dobrou volbou.

Mírný pokles FCF

Jak jsem již zmínil v úvodu - Hlavním rizikem, kterému společnost JNJ čelí, jsou probíhající soudní řízení týkající se některých výrobků. Jeden z nich byl kontaminován azbestem a v roce 20 byl stažen z prodeje. To má potenciál významně ovlivnit finanční operace společnosti JNJ. Společnost JNJ zvýšila zamýšlenou částku vyrovnání na 9 miliard USD. To by mělo na společnost dopad v podobě další ztráty ve výši 2 miliard USD v jakémkoli čtvrtletí, kdy bude realizována. Společnost JNJ se pokusila zmírnit právní dopad na hlavní obchodní jednotku tím, že související pohledávky přesunula do speciálně vytvořené obchodní jednotky a podala návrh na konkurz. Tento manévr vyžaduje souhlas 75 % stávajících žalobců, tedy přibližně 60 000 osob, ale u soudu nemusí obstát. Společnost JNJ tvrdí, že nároky jsou neopodstatněné, ale uvádí, že protahování případu vedlo k nejistotě ve výsledcích.

Je tedy $JNJ+0.0% společností vhodnou k držení navždy? To se samozřejmě nedá říct s jistotou. Jde o extrémně silnou a stabilní společnost. U žádné investice se ale asi nedá doporučit její ignorace. Vždy je vhodné své pozice bedlivě sledovat.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.