S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Jen aby ten divoký víkend v Rusku nebyl jenom předem promyšlený tah na likvidaci krys a přesun zkušené části vojáků do Běloruska pro případné otevření druhé fronty.

Ještě ke komoditám. Podle meho názoru se ukazuje, že produkce Ruska je ve všech položkách téměř zanedbatelná a může být v případě potřeby dostatečně rychle a s přijatelnými náklady nahrazena. Tedy vzato globálně, turbulence v jednotlivostech samozřejmě jsou a budou, ale ty jsou velmi těžko předvídatelné. Poučení z dosavadního vývoje je pouze to že jsou řešitelné.

Jojo to je ta flexibilita systému. Nutný obchod si prostě cestu najde a jak se ukazuje tak přez všechny regulace je to v podstatě jen otázka transakčních nákladů. 🤷‍♂️

Globálně jsou zatím dopady téměř nula. Globální kapitalismus prokázal obrovskou flexibilitu (vzpomeňte si jak pár známých blbců vykřikovalo že bez ruského plynu zmrzneme) a kdyby Rusko nemělo jaderné zbraně tak by to v podstatě ani nikoho moc neznepokojovalo. Je to samozřejmě obrovské neštěstí a já podporuji Lékaře bez hranic a Člověka v tisni jak jen můžu. Podle ekonomické teorie ale jakákoli válka přispívá k celkovému hospodářskému růstu. (je to logické když si představíte jaká je spotřeba armád a kolik zničeného musí být nahrazeno).

Souhlasím, jsou to právě války co vede lidstvo k pokrokům. Ač je to strašné, tak ty největší pokroky v armádní technice, v technologiích a lékařství vznikají právě ve válečném až poválečném období.

To se nám to pondělí hezky rozjíždí, pávě jsem četl, že Deutsche Bank sdělila klientům, že již nemůže zaručit plný přístup k ruským akciím, které jim patří.

Také jsem o tom četl, ale zase si říkám, že jen blázen by tam nyní měl zainvestováno.

Na Moskvě teď ideálně nakupovat pouze s ruským občanstvím.

taky jsem na to koukala

Max na komoditních trzích bude rušno, jinak ne. Škoda jen, že ta vzpoura skončila tak rychle jak začala. Rozpad Ruska by byl ideálním výsledkem té "třídenní operace".

Ideální výsledek té války, bohužel to nevyšlo. Ale zase na druhou stranu to pochroumalo smýšlení samotných Rusů a možná se začnou dávat věci a lidi do pohybu.

Tohle by ale rozpad Ruska neznamenalo, Rusko je jednotné, nemá prakticky žádná významná území s menšinami, které by se necítily jako Rusové. Spíš by se vyměnila politická garnitura a vzhledem k tomu, že prozápadní opozice je ze hry, tak by to pravděpodobně znamenalo nástup ještě agresivnějších a militantnějších politiků. Což v kombinaci s jaderným arzenálem opravdu dobré není.

No po turbulentním víkendu v Rusku a neúspěšné vzpoury v čečenské národní gardě očekávám, že investoři budou opatrní. Rusko je pro trhy klíčové kvůli své roli významného producenta a exportéra energetických surovin. Jakékoli vnitropolitické problémy v Rusku tak mohou potenciálně ohrozit tyto dodávky a vyvolat nejistotu na trzích.

Dopady jsou prozatím malé, ale nikdy nevíš.