S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Bună dimineața, stimați investitori.

La ce vă așteptați după un weekend sălbatic în Rusia? Credeți că evenimentele vor pune din nou presiune asupra combustibililor, materiilor prime și altor mărfuri importante? Deocamdată, am citit că revolta a lovit destul de puternic rubla și acțiunile rusești, dar mă interesează mai mult implicațiile la nivel global.


Doar să nu fie ca weekendul sălbatic din Rusia să fie doar o mișcare premeditată de exterminare a șobolanilor și de mutare a trupelor experimentate în Belarus pentru eventuala deschidere a unui al doilea front.

Mai multe despre mărfuri. După părerea mea, se pare că producția Rusiei este aproape neglijabilă în toate domeniile și poate fi înlocuită destul de repede și la un cost acceptabil, dacă este necesar. Luate la nivel global, desigur, există și vor exista turbulențe individuale, dar acestea sunt foarte greu de prezis. Singura lecție care poate fi învățată din evoluțiile de până acum este că acestea pot fi rezolvate.

Da, aceasta este flexibilitatea sistemului. Afacerile necesare își găsesc pur și simplu calea și, după cum se dovedește, în ciuda tuturor reglementărilor, este practic doar o chestiune de costuri de tranzacție. 🤷‍♂️

La nivel global, impactul de până acum este aproape nul. Capitalismul global a dat dovadă de o flexibilitate extraordinară (vă amintiți cum câțiva idioți bine-cunoscuți au strigat că fără gazul rusesc am muri de frig) și dacă Rusia nu ar avea arme nucleare, nimeni nu ar fi prea îngrijorat. Este evident că este un dezastru uriaș și susțin cât pot de mult pe Medici fără frontiere și Omul dintr-o mie. Dar, conform teoriei economice, orice război contribuie la creșterea economică generală. (Este logic dacă ne gândim la consumul armatelor și la cât de mult din ceea ce este distrus trebuie înlocuit).

Sunt de acord, războaiele sunt cele care conduc omenirea spre progres. Oricât de oribil ar fi, cele mai mari progrese în materie de tehnologie militară, tehnologie și medicină se fac în perioada de după război.

Avem o zi de luni frumoasă, citesc pe păun că Deutsche Bank le-a spus clienților că nu le mai poate garanta accesul deplin la acțiunile rusești pe care le dețin.

Am citit și eu despre asta, dar, din nou, cred că numai un prost ar fi investit acolo acum.

Pe Moscova acum, în mod ideal, cumpărați numai cu cetățenie rusă.

L-am urmărit și eu.

Piețele de mărfuri vor fi cel mult ocupate, altfel nu. Păcat că rebeliunea s-a încheiat la fel de repede cum a început. Dezmembrarea Rusiei ar fi fost rezultatul ideal al acelei "operațiuni de trei zile".

Rezultatul ideal al acelui război, din păcate, nu a funcționat. Dar, pe de altă parte, a întunecat mentalitatea rușilor înșiși și poate că lucrurile și oamenii vor începe să se miște.

Dar acest lucru nu ar însemna destrămarea Rusiei, Rusia este unită, nu are practic teritorii semnificative cu minorități care nu se simt ca ruși. Mai degrabă, ar schimba establishmentul politic și, cu opoziția pro-occidentală scoasă din peisaj, ar însemna probabil ascensiunea unor politicieni și mai agresivi și militanți. Ceea ce, combinat cu un arsenal nuclear, nu este deloc bine.

Ei bine, după un weekend turbulent în Rusia și după o revoltă eșuată în Garda Națională Cecenă, mă aștept ca investitorii să fie prudenți. Rusia este esențială pentru piețe datorită rolului său de producător și exportator major de produse energetice. Prin urmare, orice probleme politice interne din Rusia ar putea amenința aceste livrări și ar putea crea incertitudine pe piețe.

Deocamdată, impactul este mic, dar nu se știe niciodată.