S&P 500 ^GSPC 5,313.29 +0.10%
Tesla TSLA $185.53 +6.05%
Microsoft MSFT $429.22 +0.91%
Meta META $464.65 -0.89%
Apple AAPL $192.54 +0.79%
Amazon AMZN $182.12 -0.77%
Alphabet GOOG $179.07 +0.34%
Nvidia NVDA $948.03 +0.02%

Elon Musk a Jack Dorsey mění pravidla hry, jejich firmy spojují síly kvůli těžbě Bitcoinu

A zase ten Elon! Chvilkami to vypadá, že tenhle chlápek z Jihoafrické republiky a shodou okolností nejbohatší člověk světa je u všeho podstatného, co by mohlo jakkoliv ovlivnit budoucnost lidstva. Tentokrát se dal dohromady se svým starým známým Jackem Dorseym, se kterým rozjedou masivní projekt těžby Bitcoinu.

Elon Musk a Jack Dorsey jsou sehraný tým.

Tedy, abychom byli přesní, v této hře je ještě třetí hráč, kterým je společnost Blockstream. Ta společně s firmou Block $SQ-3.6% Jacka Dorseyho zahajuje v Texasu stavbu solárního a bateriového dolu na Bitcoiny $BTCUSD-2.3%, který využívá solární a úložnou technologii od společnosti Tesla $TSLA+6.0% Elona Muska. Tým je kompletní.

Spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Blockstream Adam Back, britský kryptograf a člen skupiny "cypherpunk", řekl televizi CNBC na okraj konference Bitcoin 2022 v Miami, že těžební zařízení je navrženo jako důkaz konceptu pro 100% těžbu Bitcoinů z obnovitelných zdrojů ve velkém měřítku.

"Lidé rádi debatují o různých faktorech, které mají co do činění s těžbou Bitcoinů. My jsme si řekli, že to prostě dokážeme. Mít otevřený přístrojový panel, aby lidé mohli hrát spolu, možná to může motivovat další hráče k účasti," řekl Back.

Dashboard bude veřejně přístupný a bude zobrazovat metriky výkonu projektu v reálném čase, včetně výkonu a celkového množství vytěžených Bitcoinů.

"Je to krok k prokázání naší teze, že těžba Bitcoinů může financovat energetickou infrastrukturu s nulovými emisemi a budovat hospodářský růst do budoucna," řekl Back.

https://twitter.com/Blockstream/status/1512442848150536194

Zlepšení ekonomiky obnovitelných zdrojů energie

Západní Texas je mekkou obnovitelné energie ve Spojených státech.

"V západním Texasu se dokonale překrývá kvalita slunce i rychlost větru," řekl Shaun Connell, výkonný viceprezident pro energetiku houstonské technologické společnosti Lancium.

Většina větrné a solární energie je však soustředěna v odlehlých částech státu. A bez finančních pobídek není příliš důvodů budovat infrastrukturu obnovitelných zdrojů, která by tuto energii využívala.

Na scénu tak přicházejí těžaři Bitcoinů. Když se tito odběratelé energie umístí společně s obnovitelnými zdroji energie, vytvoří to finanční pobídku pro budování a zlepší základní ekonomiku výroby energie z obnovitelných zdrojů, která byla zatížena volatilitou.

Podle Nica Cartera z Castle Island Venture těžaři zajišťují poptávku po těchto poloprovozních aktivech a činí obnovitelné zdroje v Texasu ekonomicky životaschopnými.

Omezení spočívá v tom, že západní Texas má zhruba 34 gigawattů energie, pět gigawattů poptávky a pouze 12 gigawattů přenosu. Těžaře Bitcoinů si můžete představit jako dočasné odběratele, kteří udržují energetická aktiva v provozu, dokud je síť nebude schopna plně absorbovat.

Back řekl, že off-grid důl, který by měl být dokončen později v tomto roce, zdůrazňuje další klíčový princip Bitcoin sítě: Těžaři jsou nezávislí na místě a mohou "to dělat odkudkoli bez místní infrastruktury".

Pokud se projekt ukáže jako ziskový ve své pilotní fázi, Back řekl, že společnosti přidají větrnou energii do mixu a budou škálovat celý projekt.

"Provádíte jakýsi výpočet optimálního ekonomického mixu mezi solárním a bateriovým systémem," řekl Back. "Je tu 3,8 megawattu solárních zdrojů a jeden megawatt těžby, takže vidíte, že musíte přeplnit zásoby, protože špičkový příkon solárních zdrojů se během dne mění a v noci samozřejmě není."

Přidání větrných elektráren by však snížilo celkové náklady a pomohlo by vyrovnat výpadky solárních elektráren. V konečném důsledku je podle společnosti Blockstream klíčovým cílem posílit Bitcoinovou síť diverzifikací zdrojů energie.

"Spoluprací na tomto projektu těžby Bitcoinu se 100% solárním napájením se společností Blockstream, který využívá solární a úložnou technologii od společnosti Tesla, chceme dále urychlit synergii Bitcoinu s obnovitelnými zdroji energie," uvedl Neil Jorgensen, globální vedoucí ESG ve společnosti Block a vedoucí projektu Bitcoin Clean Energy Initiative společnosti Block.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @milan má karmu 2299 a je členem této komunity od 20/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Za má naprosto super aktivita, tihle dva nám toho v budoucnu ještě ukáží hodně 👏

Partner

Taky si myslím 😎

Solidní spolupráce!

Partner

To teda!

A možná čas přidat do portfolia $SQ-3.6% 🤔

To nepochybně 😁

Easy $TSLA+6.0% a $BTCUSD-2.3% long

🙌

Nice 👍

Partner

😎