S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Jak jsem již psal včera, Japonsko má momentálně nejvýkonnější akciový trh tento rok, pojďme se podívat na pár firem, které tamnímu trhu dominují a mohly by být zajímavou investicí.

Sony Corporation $SONY+0.5%Sony je mezinárodní konglomerát, který se specializuje na elektroniku, zábavní produkty a herní konzole. Firma je známá svými televizory, fotoaparáty, mobilními telefony, herními konzolemi a hudebními zařízeními. Sony také vlastní studio Sony Pictures, které se zabývá filmovou a televizní produkcí. Společnost se snaží držet krok s technologickými inovacemi a investuje do výzkumu a vývoje nových produktů. Růst trhu s elektronikou a zábavou, zejména v Asii, ale i celosvětově, by mohl podpořit budoucí výkonnost společnosti.

SONY

Sony

SONY
$84.54 $0.46 +0.55%
Capital Structure
Market Cap
103.0B
Enterpr. Val.
18.1T
Valuation
P/E
19.3
P/S
1.2
Dividends
Yield
0.0%
Payout
10.8%

Toyota Motor Corporation $TM+0.9%  : Toyota je jedním z největších automobilových výrobců na světě a dominuje automobilovému průmyslu v Japonsku. Firma je známá pro svou inovativní technologii, výzkum a vývoj automobilů. Toyota má silnou pozici na trhu v Asii, Evropě a Severní Americe. Její portfolio zahrnuje osobní a užitková vozidla, a také hybridní a elektrická auta. Silná poptávka po automobitech v Japonsku a mezinárodně by měla přispět k dalšímu růstu společnosti. Je třeba si však také uvědomit možné riziko spojené s konkurencí v automobilovém průmyslu a změnami v preferencích spotřebitelů.

TM
$232.87 $2.07 +0.90%
Capital Structure
Market Cap
314.0B
Enterpr. Val.
74.4T
Valuation
P/E
11.1
P/S
1.1
Dividends
Yield
0.0%
Payout
19.6%

Keyence Corporation:  je japonská technologická společnost zaměřená na výrobu a prodej automatizačních a průmyslových senzorů, měřicích zařízení a zařízení pro zpracování obrazu. Společnost se zaměřuje na poskytování pokročilých řešení pro automatizaci v průmyslových odvětvích. Její produkty jsou využívány v široké škále odvětví, včetně automobilového průmyslu, elektroniky, farmacie a potravinářství.

Buffet a Japonsko:

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta zvýšila své podíly v pěti největších japonských obchodních domech.
Podíly Berkshire v Itochu, Marubeni, Mitsubishi Corp, Mitsui & Co a Sumitomo nyní v průměru přesahují 8,5 %.
Další nákupy jsou v souladu s dlouhodobou investiční strategií společnosti Berkshire a jejími plány na potenciální zvýšení podílů na 9,9 %.


Japonsko má super trh a ekonomiku, ale je to proto, že jsou mega zadlužení. Od doby co jsem to zjistil, tak se na ně dívám trochu jinak. Myslel jsem, že si na všechno vydělali a jsou na tak vyspělé technologické úrovni proto, že to dali vlatními silami, ale ono to tak úplně není. Myslím, že na % jsou na tom ještě hůř než USA.

Taky jsem na to koukal, ale individuální akcie by to nemuselo tak ovlivnit

Je dobre se take podivat kdo ten dluh drzi, v pripade USA byl koncem 2022 zahranicni dluh cca 24,5bln (24%). V pripade Japonska drzi 52% CB a zbytek mistni banky, fondy a pojistovny, zahranicni dluh jim dela 4,4bln (cca 6,5%) a jsou nejvetsim veritelem USA s podilem cca 15% jejich statniho dluhu.

To je pravda. Super data, díky. Třeba se jim to v budoucnu podaří zmenšit.

Jen doplění k SONY, kromě zmíněného je také hlavním hráčem v  segmentu obrazových snímačů, kde mají cca 50% tržní podíl (např. hlavní dodavatel pro foťáky Apple).

Dále kromě filmového studia, kde vyrábí sve vlastní filmy (jako např velmi úspešné animované Spidermany), tak natáčí obsah pro streaming platformy (The Last of Us, The Boys, The Crown).

Dále má i hudební studio, finanční služby (bankovnictví, pojištění, VC fond) a aby toho nebylo málo, tak ve spolupráci s Honda plánují vyrábět EV;)

Přidávám také mé oblíbence https://www.acquired.fm/episodes/sony