S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

2 ETF, kterými perfektně diverzifikujete své portfolio

Dominik Petrnoušek
1. 7. 2023
5 min čtení

Diverzifikace je pro mnoho investorů klíčová. Investovat do sektoru, technologie nebo snad geografické oblasti? A co takhle vsadit na úplně celý svět? Přesně to vám pomohou zajistit tyto 2 ETF!

Celosvětová diverzifikace je poměrně zajímavá možnost, jak eliminovat opravdu jakýkoliv výkyv. Na druhou stranu je to to nejčistší "chození s davem". Která ETF na to zvolit? A proč?

Je několik důvodů, proč je investice do globálních all world indexů a ETF fondů sledujících takové indexy dobrý nápad.

Diverzifikace. All world fondy investují do tisíců akcií napříč trhy a sektory po celém světě. To poskytuje vysokou úroveň diverzifikace a snižuje riziko ve vašem portfoliu.

Přístup k globálnímu růstu. Světová ekonomika roste a all world fondy vám umožňují na tomto růstu participovat. Nemusíte se spoléhat jen na růst jednoho trhu nebo regionu.

Nízké náklady. Správci indexových fondů jako Vanguard a iShares nabízejí all world ETF s nízkými náklady.

Jednoduchost. Místo budování portfolia po jednotlivých trzích můžete vlastnit jen jeden all world fond a získat automaticky globální diverzifikaci. Je to konzervativnější a jednodušší strategie.

Výkonnost. Na dlouhém horizontu poskytují all world fondy slušné zhodnocení při relativně nízké volatilitě díky globální diverzifikaci. Typicky dosahují dlouhodobě kolem 8 - 10 %.

Vanguard Total World Stock ETF $VT

Vanguard Total World Stock ETF je pasivní globální akciový fond obchodovaný na burze. Sleduje FTSE Global All Cap Index a poskytuje investiční expozici na akciové tituly po celém světě.

Tento ETF vlastní více než 7100 akcií z rozvinutých i rozvíjejících se trhů po celém světě. Obchoduje se na newyorské burze NYSE Arca. Index FTSE Global All Cap, který sleduje, zahrnuje akcie velkých, středních i malých společností z USA, rozvinutých evropských trhů, Japonska, Austrálie, nově industrializovaných ekonomik a také ze zemí s rozvíjejícími se trhy. To dává ETF VT opravdu globální expozici.

FTSE index, který sleduje, přiděluje váhu jednotlivým trhům na základě jejich relativity velikosti, čímž poskytuje zastoupení obchodovaným akciím ve světě. Vážený průměr maximálně diverzifikuje účinky na celkovou výkonnost.

ETF VT nabízí nízké náklady 0,23 % ročně, což je solidní. Za posledních 10 let dosáhl výnosu 10,48 % při relativně nízké volatilitě. Poskytuje investorům možnost spravovat celosvětovou expozici prostřednictvím jednoho Fondu (ETF). Může tak být součástí globální složky portfolia investorů, pokrývající trhy mimo USA.

iShares MSCI ACWI ETF $ACWI+0.2% 

iShares MSCI ACWI ETF je pasivní globální akciový fond obchodovaný na burze. Sleduje MSCI All Country World Index a poskytuje investiční expozici na rozvinuté i rozvíjející se trhy po celém světě.

Diverzifikace je zde OPRAVDU široká. Fond investuje do více než 2 250 akciových titulů z více než 45 vyspělých i rozvíjejících se trhů - včetně akcií společností z USA, Kanady, Japonska, EU, Číny, Indie a mnoha dalších zemí. Ve srovnání s fondy zaměřenými pouze na USA nebo rozvinuté trhy nabízí ETF ACWI ještě větší globální rozložení.

ACWI
$112.16 $0.26 +0.23%

ETF ACWI je dobrý způsob, jak získat expozici na celou globální ekonomiku a těžit z růstu na nových trzích. Sleduje zavedený index ACWI, který je složen tak, aby odrážel relativní význam jednotlivých trhů založený na tržní kapitalizaci. To zajišťuje maximum diverzifikace a reprezentativnost.

Fond má nízké výdaje 0,32 % ročně, což je činí atraktivním pro dlouhodobé investory. Za posledních 10 let dosáhl výnosu přibližně 12 % ročně při porovnatelné volatilitě jako širší trh. Tento fond nabízí jednoduchý způsob, jak přidat globální expozici do svého portfolia.

ETF ACWI vlastní hlavně institucionální investoři a asset manažeři zejména kvůli možnostem diverzifikace a expozice na nové růstové příběhy na trzích mimo USA. Svou koncepcí umožňuje značnou stabilitu při současném zachování citlivosti na globální ekonomický vývoj.

Největší pozice jsou pochopitelně shodné s US indexy, síla tohoto ETF je ale zejména v diverzifikaci do dalších tisíců firem

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Přihlášení do Buliosu

Přihlas se a sleduj své oblíbené akcie, vytvářej portfolio a diskutuj s ostatními


Nemáš účet? Zaregistruj se

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.