S&P 500 ^GSPC 5,108.95 +0.88%
Apple AAPL $184.30 +6.52%
Nvidia NVDA $877.09 +2.20%
Meta META $450.58 +2.02%
Microsoft MSFT $405.52 +1.93%
Alphabet GOOG $165.31 -1.87%
Amazon AMZN $186.45 +0.94%
Tesla TSLA $181.17 +0.64%

5 nejlepších dividendových společností, které nyní analytici doporučují

Dominik Petrnoušek
2. 7. 2023
9 min read

Doporučení analytiků by pro žádného investora neměla být stoprocentně směrodatná. Něco ale naznačit samozřejmě mohou a proto je spousta lidí sleduje. A my se dnes podíváme na 5 dividendových společností, které jsou podle analytiků perfektní volbou.

Našel jsem seznam, který obsahuje nejlépe hodnocené dividendové akcie podle burzovních analytiků. Každá akcie na seznamu má průměrné hodnocení "buy" nebo "strong buy" od nejméně 20 analytiků. Každá akcie má také dividendový výnos alespoň 2 % a výplatní poměr pod 60 %, což naznačuje, že dividenda je udržitelná. A my se na ně podíváme ještě blíže.

The Home Depot, Inc. $HD+2.4% 

Společnost The Home Depot je jednou z největších maloobchodních společností na světě zabývající se prodejem stavebních materiálů a výrobků pro kutily a domácnost. Byla založena v roce 1978 Georgem Fernandem a Berniem Marcusem a její sídlo se nachází v Atlantě v Georgii.

HD funguje jako obchodní řetězec s více než 2000 obchody v 50 amerických státech, Kanadě a Mexiku. Nabízí široký sortiment zboží jako stavební materiály, nářadí, kutilské potřeby, zahradnické potřeby, dekorace interiérů, koupelnové a kuchyňské vybavení, osvětlení a mnoho dalšího pro domácnost.

HD
$343.70 $8.16 +2.43%

The Home Depot se specializuje také na poskytování poradenství a pomoci profesionálním i amatérským kutilům. V obchodech mají zaměstnance s odbornými znalostmi v jednotlivých oborech, kteří zákazníkům rádi poradí. K dispozici je také bohatý sortiment návodů, plánů a manuálů. K získání zákazníků nabízí společnost rovněž služby jako kalkulačku projektů či možnost půjčení pracovních nástrojů a vybavení.

HD patří svou velikostí mezi deset největších korporací na světě. Tržby má ve výši téměř 150 miliard dolarů a zaměstnává přes 500 tisíc lidí. Popularita společnosti The Home Depot stále roste díky pohodlné kombinaci širokého sortimentu, vstřícné obsluhy a potřebám zákazníků na jednom místě.

Společnost Home Depot dělá hodně pro to, aby své zaměstnance zapojila do podílu na zisku, bonusů a vlastnictví akcií. Firma udělala milionáře z tisíců bývalých zaměstnanců, kteří začínali na nejnižší úrovni. Podle anylitiků je to hlavní důvod, proč se můžete cítit bezpečně, když firmu vlastníte. Má vynikající kulturu a strategii orientovanou na zákazníka, která překračuje hranice generací a přesvědčení a poskytuje americkým majitelům domů nepopiratelnou hodnotu.

Firma se potýkala s problémy od doby, kdy poptávka po době COVIDu klesla, ale vše nasvědčuje tomu, že je to za námi. Zdá se, že v příštím roce by měly zisky zrychlit. Zisky pravděpodobně porostou ještě více, pokud se sblíží se souběžným ekonomickým a demografickým protivětrem.

Merck & Co $MRK-0.5% 

Merck & Co., Inc., známá také jako MSD mimo Severní Ameriku, je globální farmaceutická a zdravotnická společnost zaměřená na výzkum, vývoj, výrobu a prodej léčiv na lidské i veterinární použití. Sídlí v New Jersey a vede obchodování na akciovém trhu pod symbolem MRK.

Merck působí na trhu již od roku 1891 a za tu dobu poskytla světu mnoho průlomových léků. Mezi její vynikající výsledky patří:

• První syntetické antibiotikum - sulfanilamid

• Vakcíny proti planým neštovicím a spalničkám

• Mectizan® proti říční slepotě

• Gardasil® proti lidskému papilomaviru

V současnosti má Merck velmi rozmanité portfolio více než 20 terapeutických oblastí, z nichž nejvíce inkasuje na prodeji onkologických léků, vakcín a léků na nemoci srdce. V roce 2021 dosáhla společnost obratu 46 miliard dolarů.

MRK
$127.56 -$0.70 -0.55%

Přestože Merck prosperuje na silné značce a výzkumu, čelí několika rizikům, jako je ztráta patentů na klíčové léky, nízká diverzifikace produktů, problémy s regulací a konkurence ze strany biologických léků.

Merck využívá akvizice, výzkum a aliance ke snižování rizik a posilování své pozice. Investuje 10 miliard dolarů ročně do výzkumu a inovací. Hlavní prioritou je růst v oblasti vakcín, onkologie a nemocí metabolismu. Dlouholetá historie úspěchů, výzkumné kapacity i silná finanční situace poskytují Merck dobré výhledy na další růst, i když bude muset stále čelit novým výzvám.

United Parcel Service $UPS+0.1% 

Společnost United Parcel Service, Inc., spíše známá jako UPS je jednou z největších světových společností poskytujících přepravu zásilek. Založena byla v roce 1907 a sídlí ve Virginii. Zaměřuje se na poskytování kurýrních, balíkových, logistických a dodavatelských služeb po celém světě.

UPS
$147.44 $0.22 +0.15%

Silnou stránkou UPS je její obrovská globální přepravní síť, která zahrnuje pobočky ve více než 220 zemích. Tím, že UPS doručuje více než 22 milionů zásilek denně, si vybudovala pověst spolehlivého poskytovatele služeb pro e-commerce firmy. UPS těží i ze své více než stoleté historie, která jí pomáhá budovat důvěru zákazníků a partnerů. Společnost nabízí širokou škálu logistických řešení od malých balíčků po mezinárodní dopravu velkoobjemového zboží.

Mezi slabé stránky UPS patří především sílící konkurence ze strany tradičních dopravců jako FedEx a DHL, ale i nově se rozvíjejících technologických řešení pro doručování zásilek. UPS čelí výzvám plynoucím z automatizace a digitální transformace logistiky jako celku. Do provozu UPS zasahují také tvrdé regulace v oblasti energetické efektivity, bezpečnosti a ochrany životního prostředí.

Přestože UPS čelí různým výzvám, silná pozice na poli e-commerce, pružnost a kontinuální investice do inovací a rozšiřování služeb by jí měly pomoci dále růst. Důležité také bude řešit problémy s konkurencí a regulemi, aby mohla UPS udržet pozici lídra v oboru.

EOG Resources $EOG-2.5% 

EOG Resources je jednou z největších společností v oblasti těžby ropy a zemního plynu ve Spojených státech. Zaměřuje se převážně na těžbu v USA. Sídlo má v Houstonu v Texasu.

Čistě zaměření na těžbu ropy a plynu ve Spojených státech jim umožňuje maximální soustředění na jejich obchodní model a focus na nejefektivnější výnosy. Mají velké zásoby ropy a zemního plynu, díky čemuž mohou udržet vysokou produkci i do budoucna. Drží vedoucí postavení v technologiích horizontálního vrtání a hydraulického krakování, což jim umožňuje těžit z i z horších ložisek. Mají silnou bilanci a generují vysoké peněžní toky.

EOG
$128.56 -$3.24 -2.46%

Mají ale i několik nevýhod. Třeba nižší diverzifikace než u integrovaných ropných společností. Jsou citlivější na cenové výkyvy ropy a plynu. Mají omezenější přístup k kapitálu než větší firmy v odvětví. Závislost na federálních povoleních a regulačním prostředí, které se rychle mění.

Celkově EOG těží ze svého specializovaného modelu, který jí umožňuje dosahovat efektivních výnosů z poměrně omezené oblasti působnosti. Firma se zaměřila na akvizice a úsporné řízení, aby snížila zranitelnost vůči cenovým výkyvům. Do budoucna bude důležité investovat do zvyšování produkce a nových technologií, aby si udržela svou konkurenceschopnost v odvětví.

FedEx Corporation $FDX+0.4% 

Je zajímavé, že na prvních příčkách se sešly dvě společnosti ze sektoru, který by vás u dividendových investic nejspíše nenapadl. Analytikům se ale očividně líbí.

FedEx Corporation je globální společnost poskytující služby přepravy zásilek a logistiky se sídlem ve Spojených státech. Firma známá pod zkratkou FDX je v oboru jedničkou a její služby využívají miliony zákazníků po celém světě.

FDX
$263.08 $1.05 +0.40%

FedEx drží pozici lídra v oboru díky velmi rozsáhlé globální dopravní síti, která zahrnuje pobočky ve více než 220 zemích. Dokázali se adaptovat na rozvoj e-commerce a stát se jeho nedílnou součástí, což je klíčové pro růst. Značka FedEx je považována za synonymum rychlé a spolehlivé přepravy. Svým zákazníkům nabízejí širokou paletu služeb od kurýrních přeprav přes logistiku až po extrémní zásilky.

Má ale také slabé stránky, třeba: Konkurence zavedených konkurentů jako UPS a nově vznikajících firem v oblasti e-commerce logistiky. Výzvy vznikající v souvislosti s automatizací a robotizací procesů, které firma příliš nepoužívá. Vysoké provozní náklady. Závislost na ekonomické aktivitě a mezinárodním obchodu.

FedEx je dlouhodobě finančně zdravou společností. Snaží se posilovat svoji pozici na poli e-commerce, investovat do automatizace a rozšiřovat své služby. Do budoucna se bude muset vypořádat s rostoucí konkurencí a tlakem na nižší náklady. Pokud se jim to podaří kombinovat s inovacemi, mohli by dále růst.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.