S&P 500 ^GSPC 5,070.2 +1.03%
Nvidia NVDA $858.85 +3.42%
Amazon AMZN $184.82 +3.25%
Apple AAPL $172.98 +2.17%
Alphabet GOOG $168.20 +1.59%
Microsoft MSFT $398.54 +0.91%
Meta META $442.48 +0.75%
Tesla TSLA $180.84 +0.48%

Obří banky v USA prošli zátěžovým testem Fedu.

Pět největších amerických bank v pátek uvedlo, že vrátí více hotovosti akcionářům poté, co prošly zátěžovými testy Fedu na začátku minulého týdne, což je ukázka síly, která posiluje propast mezi giganty v tomto odvětví a menšími regionálními rivaly.

JPMorgan Chase $JPM-0.1% , Wells Fargo $WFC+0.6% , Goldman Sachs $GS+1.5%  , Morgan Stanley $MS+1.3%  a Citigroup $C+0.5%  oznámily plány na zvýšení svých čtvrtletních dividend, přičemž zvýšení se bude pohybovat od 2 centů do 25 centů. Goldmanova byla největší a Citigroup byla nejmenší.

Mnozí také vychvalovali výsledky svých regulačních zkoušek, které Fed zveřejnil poté, co posoudil, zda 23 institucí bude schopno odolat "nasimulová" těžké globální recesi charakterizované 10% nezaměstnaností a 45% propadem akciového trhu. Banky nesměly akcionářům vracet žádnou hotovost, dokud nezískali známku „prospěl“. Bank of America $BAC+0.1% , druhá největší banka v zemi, v pátek nic neoznámila.

Akcie amerických bank skončily v červnu nejlépe za poslední měsíce. Index KBW Bank uzavřel o více než 5 % a regionální bankovní index KBW vzrostl o 3 %.

Generální ředitel JPMorgan Jamie Dimon, který řídí největší banku v zemi, uvedl, že testy ukázaly, že banky jsou „odolné“ a „nadále slouží jako pilíř síly finančního systému a širší ekonomiky“.

Já osobně mám v portfoliu nejvíce banky $BAC+0.1% a pak druhou $JPM-0.1%. Tyto zprávy jsou samozřejmě dobré. Je vidět, že se tento sektor už stabilizoval a není strach z dalšího krachu. Na druhou stranu, ač banky mám rád, je děsivé, že si jen tak zase mohou rozjet tiskárny a celý kolotoč se zase pojede. Navíc, když Fed vidí, že jsou banky stabilní, tak se nemusí bát opět trochu přitvrdit v navyšování úrokových sazeb. Tak uvidíme, každopádně pro držitele těchto titulů, dobrá zpráva. 😊


Z těch velkých bank mám v portfoliu $BAC+0.1%, a poto zde mám ještě jednu menší, regionální banku $NYCB-1.6%. Když jsem jí kupoval tak byla slušně dole.

hmm tak to si "trefil" dobře dole, tak přeji at udělá hezký zhodnocení. 😊

Hezky sepsáno. Já mám $C+0.5%  a těší mě navýšení dividend i když je poměrně malé . Chtěl bych menší pozici i v $JPM-0.1% ale ta je za dnešní cenu příliš vysoko.

Díkes. 😉 Jinak je to málo. Těch par centů je zanedbatelných pokud nemá člověk velkou pozici. Spíše je super že se jim tak nějak daří a už se nemusí byt člověk bankrotu, minimálně u těch velkých. Ta $BAC+0.1% už by byla fajn kdyby i na ceně začla růst. U $JPM-0.1% nemám taky nic moc nakup, kolem 136$, ale u ni bych se nebál růstu více v budoucnu, Jamie Dimon je hodně kvalitní (psal jsem o něm dříve) a i v jeho zájmu je dostat cenu výš aby dostal královské odměny.

Přesně, těch pár centů mi moc nepomůže 😂. Chtěl bych v $JPM-0.1% udělat menší pozici, uvidím na jakých cenách se to povede.