S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Tahle dividendová společnost ochrání vaše peníze v jakékoliv situaci

Dominik Petrnoušek
3. 7. 2023
5 min read

Některé společnosti jsou odolnější než jiné. A přesně po tom dividendoví investoři touží. Jak se této společnosti podařilo odměňovat investory i při nejhorších krizích? A bude v tom pokračovat?

Walmart je legendární americký maloobchodní řetězec založený v roce 1962 Samem Waltonen. Společnost se rychle rozrostla a dnes provozuje skoro přes 11 000 obchodů po celém světě pod značkami Walmart, Sam's Club, Asda a dalšími.

Co se týče dividendy, Walmart je skutečným šampionem. Společnost začala s výplatou dividend v roce 1974 a zvyšuje je nepřetržitě už přes 45 let, takže lze říci, že je skutečně velmi stabilním dividendovým plátcem. Dividendový výnos činí přibližně 1,4 %, což není nic závratného, ale každoroční zvyšování a konzistentnost jsou atraktivní.

WMT

Walmart

WMT
$59.71 $0.86 +1.46%

Walmart se dlouhodobě těší silné pozici na trhu díky své enormní velikosti a zaběhlé značce, které jim pomáhají konkurovat a držet krok s rychlým nástupem online nákupů. Společnost generuje stabilní hotovost z obchodů a je velmi dobře zisková, což umožňuje zvyšovat dividendy pravidelně. Akcie se v poslední době obchodují pod svými dlouhodobými průměry, takže se jeví jako poměrně zajímavá příležitost pro investory hledající dividendové akcie s dobrou stabilitou.

Pohled, který jistě každého investora potěší

Walmart prokázal svoji schopnost vzdorovat světovým krizím a udržet výplatu dividend velmi konzistentní i v těžkých časech. Během globální finanční krize 2008-2009 Walmart sice zaznamenal pokles tržeb, ale jeho obchodní model odolal relativně dobře a společnost dokázala pokračovat ve zvyšování dividend. Mezi lety 2008 až 2010 zvýšil roční dividendu o celkem 18 %.

Podobně během koronavirové krize v letech 2020 a 2021 Walmart opět prokázal silnou odolnost. Tržby jim sice dočasně klesly kvůli uzavřením některých obchodů, ale nárůst online prodejů a rostoucí poptávka po základním zboží jim pomohly vykompenzovat ztráty. Roční dividenda za tuto dobu byla zvýšena celkem o 10 %.

Tato schopnost zachovat stabilní dividendu i během celosvětových ekonomických turbulencí ukazuje na silný podnikatelský model Walmartu, který je založen na prodeji základního zboží, což je odolnější vůči cyklickým výkyvům. Díky tomu patří Walmart mezi nejstabilnější dividendové společnosti v USA. To ale není vše. Důvodů je vícero.

  • Obchodují se základním zbožím: Lidé i během ekonomických poklesů stále potřebují nakupovat základní potraviny a zboží každodenní potřeby. To udělá Walmart $WMT+1.5% odolnějším než prodejce věcí, které lidé považují za méně nezbytné.
  • Nízké ceny: Walmart je známý svými nízkými cenami, což mu umožňuje lépe konkurovat i během recesí, kdy lidé více šetří. Nákupy u Walmartu pomáhají ušetřit.
  • Obrovský rozsah: Walmart provozuje tisíce obchodů po celém světě, což mu dává mnohem větší odolnost než menší řetězce. Když ekonomika zpomalí v jednom regionu, stále existují další trhy, které rostou.
  • Účinný řetězec dodavatelů: Walmart má silné dodavatelské vztahy se společnostmi, které zajišťují levné náklady. To jim umožňuje udržovat nízké ceny i během nepříznivých ekonomických podmínek.
  • Silná značka: Walmart se za dekády stal globálně známou značkou mezi spotřebiteli. To jim dává výhodu v podobě loajality zákazníků i ve špatných časech.

Nahrává mu i současná situace?

Ekonomický cyklus se ubírá směrem k recesi po 15 letech uvolněné monetární politiky a klasické postupy pro období recese by doporučovaly vlastnit defenzivní tituly jako je Walmart. Zákazníci se obracejí k takovýmto společnostem v době ekonomické nejistoty, když hledají nízké ceny. Na rozdíl od technologických firem, které jsou závislé na výkonu ekonomiky, je Walmart skutečným bezpečným přístavem v době recese.

Vývoj Walmartu směrem k multikanálovému prodeji jde dobře, jak ukazuje 1. čtvrtletí roku 2023. Nicméně management se dívá na poptávku spotřebitelů stále opatrně. I když se inflace dostala na vrchol, snížení cen bude náročné. To znamená, že výdaje zákazníků zůstanou pod tlakem i ve zbytku roku. Pokud ale skutečně vstoupíme do recese ve druhé polovině roku 2023, hodnota nabízená Walmartem bude stále přitažlivá, protože zákazníci vyhledávající levné nákupy se obrátí právě k diskontním prodejcům jako je Walmart.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.