S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Tato akcie se za jediný den propadla o drtivých 80 %. Vsadíte na její růst o 2000 % zpět na vrchol?

Kryštof Jáně
3. 7. 2023
4 min read

Většina akcií na trhu včetně světově uznávaných indexů roste od začátku roku -  a to dost výrazně. Mezi touto parádní nadílkou, která jistě těší mnoho investorů včetně mě se ale i tak najdou společnosti, které si s růstem moc nerozumí a hluboce zaostávají za zbytkem trhu. Tenhle exemplář je skvělým příkladem toho, jak vypadá opravdový pád, ale zároveň skrývá určité příležitosti, budoucího zhodnocení.

Tato akcie již ve své nedávné minulosti zaznamenala hluboké propady, ale vždy se po nich zatím zvedla a i když na 100 % nevyrovnala všechny ztráty, některé části propadu dokázala vymazat nebo výrazně snížit. 

V roce 2021 byly hlavním kamenem úrazu kvartální výsledky, které neposílaly dolů ale pouze akcie společnosti $FGEN-3.2%. Pokud si vzpomeneme, dostaly se dolů i mnohem známější a větší tituly jako je $META-0.3% nebo $NFLX+1.7%. Tyto akcie se ale na rozdíl od této firmy začaly v roce 2023 hezky zvedat ze svých spodních úrovní. Fibro Gen na tento příliv investorů ještě stále čeká.

FGEN
$1.20 -$0.04 -3.23%

Fibro Gen je mezinárodní farmaceutická společnost, která se specializuje na výzkum, vývoj a výrobu léčivých přípravků pro různá onemocnění.

Společnost Fibro Gen byla založena v roce 1993 a od té doby se etablovala jako přední hráč v oblasti farmaceutického průmyslu. Jejím cílem je poskytovat inovativní léčebné možnosti pacientům s různými zdravotními potížemi.

Fibro Gen se zaměřuje na výzkum a vývoj léčivých přípravků zejména v oblasti kardiovaskulárních onemocnění, neurologických poruch, metabolických onemocnění a onkologických onemocnění. Společnost spolupracuje s předními vědeckými institucemi, univerzitami a odborníky v daných oborech, aby vyvinula inovativní terapeutické přístupy.

FGEN
$1.20 -$0.04 -3.23%
Capital Structure
Market Cap
119.4M
Enterpr. Val.
178.8M
Valuation
P/E
-0.5
P/S
0.7
Dividends
Yield
-
Payout
-

Lék Roxadustat má pomáhat lidem trpícím anémií způsobenou chronickým onemocněním ledvin. V prvním čtvrtletí byly jeho prodeje ve výši 24,2 milionu dolarů, což je o 28 % více než v předchozím roce. 

Během posledních 12 měsíců však společnost vykázala útratu ve výši 188 milionů dolarů, z nichž většina byla způsobena nemalými náklady na výzkum a vývoj, které přesáhly 349 milionů dolarů.

I když Roxadustat nadále generuje solidní příjem a rozšiřuje se na řadu dalších nemocí, pravděpodobně to nebude v brzké době stačit na stabilizaci financí FibroGen. Na druhou stranu společnost nemůže zastavit investice v oblasti vývoje a výzkumu, jelikož potřebuje nové a dokonalejší léky aby mohla s jejich pomocí vydělat více peněz.

V příštích několika čtvrtletích jsou v plánu schválení tři nadcházející výsledky klinických studií v poslední fázi, které by mohly být pomoci v růstu akcií.

Za předpokladu, že firma bude vykazovat příznivé výsledky klinických studií, komercializace jejích léků by také pomohla generovat větší prodeje, které by obnovily důvěru v její zásoby. FibroGen má pravděpodobně zdroje, aby přežil toto nelehké období a aby se mohl znovu pokusit vstoupit na jeden ze svých cílových trhů.

V současné době má firma téměř 356 milionů dolarů v hotovosti a ekvivalentech a 104 milionů $ v dluzích. Zatímco její dluhové zatížení znamená, že pro ni může být obtížné půjčit si více peněz za atraktivní sazbu, stále může vydat více akcií, aby získal finanční prostředky.

Podle managementu by mělo pár škrtů v rozpočtu (které nebudou mít vysoký dopad na společnost) zařídit, aby společnost vydržela do konce roku 2026.

Tahle společnost je sice plná rizik, ale také má vysoký potenciál, který když dokáže proměnit, může to být pro investory, kteří budou nakupovat na dnešních cenách velmi odměňující. Za cenu pod $3 za 1 akcii to není špatná poměr rizika k možnému zisku.

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.