S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Citi doporučuje investovat do tohoto výrobce letadel s více než 30% potenciálem růstu

Redakce Bulios
9. 7. 2023
5 min read

Index S&P 500 letos možná i trochu překvapivě výrazně roste a pro mnohé investory je tak čím dál složitější vybírat akcie, které by podle jejich mínění byly blízko férové ceně. Na pomoc tak přispěchali analytici Citibank, kteří doporučují k nákupu akcie relativně málo známé společnosti, píše sever CNBC.

Podle Citibank by měl výrobce letadel Textron $TXT-0.8%  zaznamenat oživení po dosavadním podprůměrném výkonu v roce 2023. Banka zahájila pokrytí akcií s doporučením "koupit" a její cílová cena 90 dolarů naznačuje, že akcie by mohly v průběhu příštích 12 měsíců vzrůst o solidních více než 30 %.

"Citi je optimistická ohledně předvídatelnosti příjmů a zisku vzhledem k nedávnému růstu objednávek, zejména v segmentech Aviation a Bell," napsal analytik Jason Gursky ve středeční poznámce.

TXT
$87.48 -$0.70 -0.79%

Podle Gurskyho je v hodnocení Textronu již zahrnuto "recesním prostředí" i snížená poptávka po firemních jetech. Analytik dodal, že růst soukromého cestování po pandemii a omezená průmyslová nabídka by měly umožnit Textronu a jeho konkurentům "efektivně řídit dynamiku nabídky a poptávky".

Aktuální čekací doby na nová letadla se protahují na více než dva roky, což vedlo k růstu objednávek Textronu o 360% od roku 2019.

Gursky také uvedl, že průmyslový segment Textronu nemá mnoho společných průsečíků napříč jeho různými aktivy, které zahrnují obranný průmysl, automobilový průmysl, letecký průmysl a volný čas. To by mohlo vypadat jako nevýhoda, ale analytik Citibank investory okamžitě uklidňuje: "Podle kroků vedení firmy se nezdá, že by jakýmkoli aktivům odepřelo kapitál a schopnost investovat do nových produktů - to každému ze zmíněných segmentů umožňuje růst," dodal Gursky.

Růst armádních výdajů po celém světě by měl také vytvořit příznivé podmínky pro obranně orientovaný segment Bell a Systems společnosti Textron, dodal analytik.

Akcie klesly o necelá 4 % od začátku roku, což znamená, že firma výrazně zaostává za 15,8% nárůstem indexu S&P 500 za stejné období. A samozřejmě to znamená, že mnozí investoři dychtící po podhodnocených akciích by v tom mohli vidět zajímavou investiční příležitost.

O firmě Textron

Textron Inc. je americká průmyslová korporace, která se zabývá výrobou letadel, obranných a bezpečnostních produktů, průmyslových produktů a služeb. Společnost je rozdělena do pěti hlavních segmentů: Textron Aviation, Bell, Textron Systems, Industrial a Finance.

Finanční výkonnost

Podle posledních finančních výsledků za rok 2022 dosáhla společnost Textron celkových tržeb 14,2 miliardy dolarů, což je nárůst o 7,2% oproti předchozímu roku. Tento nárůst byl podpořen silným výkonem v segmentech Textron Aviation a Bell, které představují většinu tržeb společnosti.

V roce 2022 dosáhl čistý zisk 746 milionů dolarů, což je nárůst o 33% oproti roku 2021. Tento nárůst zisku je důsledkem vyšších tržeb a úspor z operativních efektivit.

Segmenty společnosti

Textron Aviation je vedoucím výrobcem obchodních a vojenských letadel. V roce 2022 dosáhl tento segment tržeb 5,6 miliardy dolarů, což je nárůst o 9 % oproti roku 2021. Tento nárůst byl podpořen silnou poptávkou po obchodních letadlech a úspěšným zaváděním nových produktů.

Bell je jedním z předních výrobců vrtulníků a tiltrotorových letadel. V roce 2022 dosáhl tento segment tržeb 3,2 miliardy dolarů, což je nárůst o 5 % oproti roku 2021. Tento nárůst byl podpořen silným poptávkou po vojenských vrtulnících a úspěšným zaváděním nových produktů.

Textron Systems je dodavatel řešení pro obranný a bezpečnostní průmysl. V roce 2022 dosáhl tento segment tržeb 1,2 miliardy dolarů, což je pokles o 2 % oproti roku 2021. Tento pokles byl způsoben snížením objemu armádních kontraktů.

Industrial je segment, který se zabývá výrobou průmyslových produktů, jako jsou nářadí, pumpy a golfové vozy. V roce 2022 dosáhl tento segment tržeb 3,6 miliardy dolarů, což je nárůst o 8% oproti roku 2021. Tento nárůst byl podpořen silnou poptávkou po průmyslových produktech a úspěšným zaváděním nových produktů.

Finance je segment, který poskytuje financování pro nákup produktů společnosti Textron. V roce 2022 dosáhl tento segment tržeb 600 milionů dolarů, což je nárůst o 6% oproti roku 2021. Tento nárůst byl podpořen silným poptávkou po financování.

Závěr

Společnost Textron očekává, podobně jako analytici Citi, že její finanční výkonnost se v roce 2023 zlepší díky silné poptávce po jejích produktech a službách. Společnost také plánuje pokračovat v investicích do výzkumu a vývoje, aby udržela svou konkurenceschopnost a podpořila růst tržeb.

Akcie společnosti Textron představují atraktivní investici pro investory, kteří hledají expozici v průmyslovém sektoru. Společnost má silnou finanční výkonnost, diverzifikované portfolio produktů a služeb a pozitivní budoucí vyhlídky.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.