S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Věštec z Omahy opět sází na jistotu: V téhle technologické akcii našel skutečnou hodnotu

Málokterá událost vyvolá takový poprask jako právě nový nákup legendárního investora Warrena Buffetta. Generální ředitel konglomerátu Berkshire Hathaway $BRK-B+0.1% ke konci týdne zveřejnil svůj nejnovější přírůstek do portfolia a k překvapení investorů se jedná o technologickou akcii. Buffett a spol. se jistě nebrání držení technologických akcií, zřejmým příkladem toho je i Apple $AAPL+0.1%

Berkshire zaujala velkou pozici ve společnosti HP

Co si to na začátek trochu shrnout a podívat se, kdo jsou největší investoři sázející na akcie HP: odkaz ZDE 

Mnozí budou v pokušení nakoupit akcie HP, aby napodobili Buffetta, ale informovaní investoři by se vždy měli předtím, než vloží jakýkoli kapitál do obchodu, zajímat o základní údaje společnosti - to koneckonců dělá i sám Věštec z Omahy.

Cena je to, co zaplatíte...

Volně citujeme starý citát Benjamina Grahama: Cena je to, co zaplatíte, ale hodnota je to, co skutečně dostanete. Kolik tedy Berkshire zaplatila a co skutečně získala?

Je těžké přesně zjistit, kolik společnost zaplatila v době nákupu, ale společnost Berkshire Hathaway $BRK-B+0.1% zveřejnila v hlášení ze 6. dubna, že drží 120,95 milionu akcií HP $HPQ-1.0%. V ten samý den měla pozice Berkshire v HP hodnotu zhruba 4,2 miliardy dolarů a představovala podíl přibližně 11 %. Velikost pozice téměř 121 milionů akcií může znít masivně, ale ve skutečnosti je to pro Berkshire skromná pozice.

Přesto ne všichni jsou z budoucích vyhlídek HP nadšeni. Například Erik Woodring z Morgan Stanley $MS-0.9% vyjádřil obavy, že "výdaje na osobní počítače a spotřební hardware budou pod tlakem, protože se zlepší nabídka a poptávka se po dvou letech nadtrendového růstu normalizuje".

Co tedy Buffetta a Berkshire přimělo stát se největším akcionářem HP?

https://youtu.be/2-7iRkxd_is

S největší pravděpodobností je zde klíčovým slovem "hodnota": Pokud preferujete poměr ceny k tržbám (P/S), pak HP dosahuje hodnoty 0,7 (za dobrou hodnotu je často považován poměr nižší než jedna).

Dalším Buffettovým ukazatelem je volný peněžní tok (FCF) a HP v tomto ohledu evidentně vyniká. V posledních pěti letech společnost dosahovala průměrného volného peněžního toku téměř 4 miliardy USD ročně. 

Když mluvíme o vracení kapitálu akcionářům, budoucí roční dividendový výnos společnosti HP ve výši 2,6 % z vás možná přes noc neudělá miliardáře jako Warren Buffett. Je to však pověstná třešnička na dortu a Buffett je známý tím, že se přiklání ke společnostem vyplácejícím dividendy.

"Sázka na jistotu"

Navzdory Buffettovému rozhodnutí se může zdát nepříjemné investovat do staršího technologicko-hardwarového podniku. Navíc je podíl Berkshire relativně malý a nelze opomenout Woodringův názor na normalizaci poptávky po PC.

Přesto investice Berkshire do HP o něčem svědčí. Jeho smysl pro hodnotu je legendární a existují důkazy, které podporují býčí tezi založenou na výhodné koupi. Jakoukoli se společnost HP může zdát nudná, investoři by měli zvážit, zdali se nevydat po stopách Warrena Buffetta a též si pořídit akcie HP do svého portfolia. 

Nejedná se o investiční doporučení, nýbrž o můj názor. Případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. Při přípravě článku jsem čerpal z analýzy analytika Davida Moadeleho. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

Autor @spritely22 má karmu 292 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

asi trefa do černého, Warren ví, co dělá 👍

osobně bych do toho nešel, protože $HPQ-1.0% nemám následováno, ale určitě bych se s ním nehádal :D

Takhle, za mne jsou jejich tiskárny šunt. Asi blbej důvod proč neinvestovat, ale co už 😃

Do HP bych momentálně neinvestoval ani náhodou. Posledních cca 10 let stojí jejich tiskárny za prd. Tolik reklamací jako u HP žádný jiný výrobce nemá. Nevím jak je to u jejich dalších produktů, páč ty nepoužívám. Ani neznám nikoho, kdo by počítače HP či noteboky v mém okolí používal. Tedy podle mě jde do kopru, stejně jako IBM.

Čísla ale říkají něco jiného 🤷

Vy možná nikoho s PC od HPQ neznáte, ale i tak každý pátý prodany notas je od nich, což je asi 2,5x víc než u Apple;)

@victor_nettoyeur vy také vlastníte akcie $HPQ-1.0%, pokud se nemýlím?

Je to tak, zacal jsem budovat pozici cca 2 roky zpatky kolem 22 usd za akcii mi to prisel jako slusny nakup. Bohuzel jsem si nechal ujit prilezitost pri tom flash crashi na 13usd  a nakupoval jine tituly, ale ani dnes to neni drahe. Rust uz asi nebude tak velky jako za covidu, ale velmi slusne navysuji dividendu a odkupuji sve akcie jak o zavod, takze nemam duvod se divat po nejake nahrade. Casem asi budou klesat prodeje domacich tiskaren, ale do korporatnich kanclu to bude imo potreba vzdy. To same profici, kteri se zabyvaji tiskem a reklamou, pak 3D tisk, prodej periferii pro hrace. Neni to zadna raketova veda, ale stabilni firma, ktera je na trhu vecnost a bude rust diky akvizicim podobne jako treba CSCO.

krásně jste to celé shrnul, mám na věc velmi podobný pohled :))

Co se týká tradičních ocenění je $HPQ-1.0% velmi levná

To je přesně to, o co Buffettovi jde, na nakupovat výborné společnosti za nízkou cenu

Jojo, až mě překvapuje, že čekal tak dlouho. Navíc když seděl na tak obrovským balíku hotovosti... kterej teda mimochodem je pořád fakt velikej. Zajímá mě, co bude další nákup.

Vůbec bych se nedivil, kdyby se s nákupem podívali i mimo USA jako v případě těch japonských kousků. Az se soudruh z Číny trošku uklidní tak by tam Munger určitě něco přes svého kámoše Li Lu na výběr našel;) Pokud přijde recese a centrální banky přestanou rozhazovat jako by nebylo zítřka tak se může BRK trošku odvázat a pár dobrých firem zasponzorovat.