S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Burzovní kalendář (17. 7. - 21. 7. 2023)
O slovo se hlásí výsledková sezóna, v třetím prázdninovém týdnu na trh kvartální hospodářská čísla pošlou v USA mimo jiné $TSLA+0.0% , $BAC-0.2% , $NFLX+2.4% nebo $AXP+0.4% . Vyhodnocovat budou ale investoři i makrodata a na starém kontinentu také novou ekonomickou prognózu z dílny Evropské komise.

Výhled

"Nadcházející týden bude patřit výsledkové sezóně, která se naplno rozjede na obou stranách Atlantiku. Pokud bude postupovat v podobném gardu jako ve svém začátku, měla by podpořit zájem o riziková aktiva. Naše očekávání je nakloněno právě jejímu lepšímu vyznění, a proto jsme i pro příští týden mírně pozitivně naladěni," napsal Milan Vaníček.

Analytici oslovení agenturou Refinitiv aktuálně čekají, že firmy v indexu S&P 500 vykážou za druhé čtvrtletí pokles zisků o 8,1 % při poklesu tržeb o 0,9 %. Meziročně vyšší zisky by měly podle očekávání reportovat firmy ze sektoru cyklického spotřebního zboží, naopak propad zisků by měly vykazovat zejména energetické firmy a podniky ze sektoru základních materiálů.


Makroekonomický kalendář

V noci na pondělí Čína zveřejní zprávy o HDP, průmyslové výrobě a maloobchodních tržbách a ve Spojených státech budou investoři odpoledne vyhodnocovat index průmyslové aktivity newyorského Fedu (Empire State index).

Úterý bude patřit ve Spojených státech maloobchodním tržbám, průmyslové výrobě, podnikovým zásobám a indexu trhu rezidenčních nemovitostí od NAHB. Kanada na trh pošle inflační data a Evropská komise zveřejní aktualizovanou ekonomickou prognózu.

Ve středu ráno se investoři zaměří na britskou inflaci a dopoledne ještě Eurostat zveřejní inflační statistiku za eurozónu. Ve Spojených státech pak odpoledne dojde na údaje o vydaných stavebních povoleních a zahájené výstavbě.

V noci na čtvrtek Japonsko představí výsledek obchodní bilance, čínská centrální banka bude jednat o nastavení úrokových sazeb a Austrálie představí data z trhu práce. Dopoledne se investoři zaměří na německou výrobní inflaci a běžný účet eurozóny a odpoledne Spojené státy přidají pravidelnou týdenní zprávu o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a také index průmyslové aktivity filadelfského Fedu či údaje o prodejích starších domů a Evropská komise spotřebitelskou důvěru za eurozónu.

Páteční ráno nabídne britské maloobchodní tržby a odpoledne představí tutéž statistiku Kanada.


Super díky za shrnutí. $BAC-0.2% měla výsledky nakonec poměrně solidní a dnes se těším na výsledky $ASML+2.0%, $TSLA+0.0% a $NFLX+2.4%.

Nakonec víc než solidní, podle reakce grafu :) Co říkáš na Netflix?

Přesně tak, na Netflix jsem se ještě nekoukal, ale zaznamenal jsem něco, že výsledky byly pozitivní, ale investorům se to moc nelíbilo a akcie klesala.

Nevím, co očekávat u té $BAC-0.2%, jestli nakoupit před, nebo čekat až na výsledky.

Taky netuším, u toho JPM to bylo dost zrádné, kdybych to nesledoval skončím v mínusu. Držím ji dlouhodobě, ale den před jsem zkusil obchod, long. Druhý den po otevření akcie stoupala jak se očekávalo, ale pak začala padat, zareagoval a vzal jsem zisk, nakonec ale se cena propadla pod tu otevírací. Ono banky mají teď zisky díky vyšším úrokům, na druhou stranu mají i výdaje vyšší jestli jsem to dobře pochopil.

Chápeš to správně. Kvůli vyšším úrokovým sazbám bankám stoupají marže, ale zároveň jsou nuceni svým zákazníkům poskytovat vyšší úrok na vkladech, s čímž rostou náklady. Toto řeší net interest margin (NIM) - jeden z důležitých ukazatelů profitability bank.

Hezký souhrn, díkes. Jsem zvědav například na tu $BAC-0.2%  kterou mám v portfoliu. $JPM-0.1% například neměla to tak špatné, po výsledcích stoupla ale ještě ten den nakonec uzavřela ve ztrátě.

Není zač :) Já z tohohle nedržím vůbec nic, takže mě tenhle týden nijak nevzrušuje... ale na Netflix jsem zvědavý :)

Jj ten taky bude zajímavý jestli má vůbec ještě kam růst, už je cena fakt dost vysoko a to ještě bude další pokračování 3 řady zaklínače, pak ta Wednesday, to jsou celkem trháky a celkově ten obsah tam mají široký.