S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

ExxonMobil $XOM-1.9% zajímavě vyklesala, sledujete tuto společnost?

Tato společnost, která provozuje ropné a petrochemické podniky, sídlící v Irvingu v USA. Věnuje se průzkumu, těžbě ropy a zemního plynu a výrobě elektrické energie. Celosvětově prodává paliva, maziva a chemikálie. Zažívá spíše sestup v posledním roce, může to být díky cyklyčnosti v tomto odvětví a nebo také díky nedávné akvizici?

Tato společnost je tu celkem oblíbená a tak nebudu rozepisovat více do podrobna co dělá a čísla, ty jsou beztak skvěle zde udělané díky profilům akcií Buliosu. Co mě zaujalo je nedávná zpráva o akvizaci společnosti Denbury. $DEN-0.3%

Tento krok je součástí plánu společnosti $XOM-1.9%  zlepšit její přechod na čistou energii pomocí dobře zavedené operace oxidu uhličitého. Akvizice poskytne společnosti XOM přístup k největší potrubní síti ve Spojených státech. Tato dohoda se uskuteční za 4,9 miliardy $.

XOM
$116.03 -$2.24 -1.89%

Denbury byl expertem na uhlíkový management. Skončili v konkurzu v září 2020. Hlavním předmětem podnikání je těžba ropy. Většina příjmů $DEN-0.3%  pochází z lepšího získávání ropy nebo injektáže oxidu uhličitého do vrtů za účelem těžby více ropy. Akvizice dává společnosti $XOM-1.9% ExxonMobil hotovou přepravu oxidu uhličitého, což umožňuje, aby se zachycování uhlíku stalo ziskovým podnikáním.

Akvizice se týká také uhlovodíkových operací v Denbury's Gulf Coast a Rocky Mountain. To zahrnuje prokázané zásoby více než 200 milionů barelů se současnou produkcí 47 000 barelů denně. V rámci svého nízkouhlíkového plánu se ExxonMobil zaměřuje především na zachycování a ukládání uhlíku, vodík a biopaliva. Na rozdíl od svých evropských protějšků se společnost vyhnula jakémukoli posunu k obnovitelné energii. XOM se zavázal utratit 7 miliard dolarů na své nízkouhlíkové podnikání do roku 2027.

Společnost má jistě konkurenty na trhu, jako například $LNG-0.5% či známé $CVX-1.0% nebo $OXY-2.6%. Na druhou stranu mají i hezkou dividendu docela a zároveň díky jejich vyklesané ceně by mohl být i prostor pro růst akcie. Přidal jsem si Akcii k sledování společně i s Chevron a zvažuji nákup. Vedle $OXY-2.6% by toto byla moje druhá společnost v portfoliu. Tak mě zajímají názory Vaše? Jak na společnost ta případně koho máte vše v tomto sektoru? 😊



Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Díky za tipy,o společnostech moc nevím, ale až bude chvíle kouknu

Za málo, mrkni. Myslím, že jsou to ty lepší z tohoto odvětví, mám za sebe tu $OXY-2.6% a jsem spokojen a pak uvažuji dost o té $XOM-1.9% chci ale pod 100$ ji koupit, už byla na rovných, ale né a né jít ještě trochu dolů, potvora. 😂

Super diky :)

Na tento sektor se moc nezaměřuji, ovšem díky za tipy. $XOM-1.9% a $CVX-1.0% vypadají zajímavě. 
Jinak je to pěkné sepsaný status/článek a děkuju za nové užitečné informace.

Jú díkes za hezkou zpětnou vazbu. Snažím se teď spíše i lehce kratší, ale aby tam byla vždy nějaká nová zajímavá informace. Jinak tento sektor taky není můj hlavní, ale chci z něj něco mít v zastoupení. 😊

Není zač, jsem jenom upřímný :)

Na tento sektor se moc nezaměřuji, ovšem určitě chci mít v portfoliu aspoň jednu akcii z tohoto sektoru.

V rychlosti jsem si to hodil do tabulek, podíval se na čísla a grafy, porovnal konkurenci a $XOM-1.9% by musel ještě klesnout, abych se o něj začal zajímat.

Souhlasím, mě by se líbilo tak 90-95$ alespoň, ale říkám si a proto hlavně toto bylo psáno, ta zpráva o akvizaci té Denbury je dobrý tah co by je mohl posunou dopředu.

No nejméně. Lépe pod 90usd a více.

Proti společnosti nic nemám, jen mi nesedí cenou vzhledem k tomu, jak se jim dařilo profitovat z vyšších cen.

To ano, ta cena teď poklesla a aby za tím nebylo třeba něco co člověk ještě neví, na druhou stranu, právě že cena klesla tak se mi dostala k pozornosti. 😊

Řekl bych, že výběrem $OXY-2.6%, $CVX-1.0%, nebo $XOM-1.9% se nic nezkazí. Teď jen vybrat toho nejlepšího. Já zatím mám jen OXY, ale zbylé 2 taktéž sleduji a možná přidám.

Ano, jsou to nejspíše králové ve svém oboru v USA, $OXY-2.6% také držím a věřím, jen snad už začne dělat trochu taky i ten růst na ceně.

PS: Ještě dodám, z dlouhodobého hlediska je stále cena výš a nákup bych zvažoval až pod 100$ určitě, ale už se tam blížíme.