S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Další zprávy naznačují, že Ford $F+0.4% nečekají světlé zítřky.
Ford v pondělí oznámil, že sníží ceny všech verzí svého elektrického pickupu F-150 Lightning, přičemž nejlevnější verze přijde na 50 000 dolarů, což je zhruba o 10 000 dolarů méně, než původně odhadoval.
Dále jsem včera narazil na tuto tabulku, která úroky na půjčkách na auto v USA. Zjednodušeně to jsou dotace na prodeje financované výrobcem - vidíte ty Fordy? 


Ano, sice se náklady na výrobu postupně snižují, ale Ford ještě musí dost zabrat. Nějakou dobu potrvá, než Ford bude mít zdravé marže na prodeji elektrických vozů. Aktuálně jsou u nějakých vozů dokonce i záporné.

Příští čtvrtek (27.7.) nás čekají čtvrtletní výsledky Fordu, v nich se podle mě ne příliš dobře zvládnutý přechod na EV opět promítne. Minulé výsledky nebyly moc uspokojivé.

Máme tu nějaké akcionáře Fordu? $F+0.4%


Akcie Fordu nemám a asi je ani neplánuji zařadit do portfolia. Ovšem výsledky $F+0.4% budu příští týden určitě sledovat.

To budeme 2, jsem zvědavý a v tomto případě spíš medvědí. 😉

Tak uvidíme😁

Nechci malovat čerta na zeď ale přijde mi, že téma "slevy" a "pokles" je napříč všemi elektro-automobilkami... z čehož mám samozřejmě jako petrolhead škodolibou radost  :)

EV zatím chybí trh s ojetými vozy, pak samozřejmě úplně všude nejsou EV oblíbené, takže musí být atraktivní alespoň cenou, což díky tomuto konkurenčnímu předbíhání pomalu začínají být. Budou jen a jen dostupnější, což je pro nás všechny fajn. Jinak taky mám určitou skepsi vůči násilnému, náhlému přechodu na EV.

Tak, asi to jak jsi napsal "násilnému" mi vadí nejvíc...

Přijde mi, že nějak zaspali dobu

Já moc autům nerozumím, ale jak zde uvádíš, tesla už ke koupi do 1 milionu CZK, teda to je už celkem dostupné, zajímavé. Né teda že já bych to dal, jezdím starou plechovkou, ale do budoucna. Jinak Ford nemám, ale mrzí ten jeho vývoj, protože mi byl sympatický jeho zakladatel Hanry a je škoda že průkopník v tomto oboru dneska takto upadá. Ale tak není všem dnům konec a třeba auta této značky budou zase v oblibě. 😊

Obzvláště pro firmy se mi to zdá super. Cena 750 tisíc a navíc nižší další náklady (nabíjení, opravy,...). Historie Fordu je zajímavá, bohužel to není vše. Ale jo, taky jim fandím, i když neinvestuji. Snad vše napraví.

To ano, neříkám že teď, teď se nažím žit ještě skromně dokud mohu a akumulovat finance do investic, ale časem budu o EV uvažovat asi, no ono díky nařízení nám možná ani nic jiného nezbude. To určitě není, historie je už pasé, jen že je to škoda, líbil se mi Henry Ford jako člověk co něco velkého dokázal.

EVčka teď budou hodně brutální segment. Pro západní automobilky bude náročně na nich generovat dobré profity (Ford speciálně je na většině svých EV modelů v záporu už na úrovni hrubé marže) a Číňani se v zásadě vytasili s tím, že jim nevadí mít na svých EV 1% hrubou marži (pochopitelný, když je vždycky zadotuje stát).

Včera jsem na Twitteru viděl, že třeba Tesla Model 3 RWD je za 950tis. Kč včetně DPH. A mluví se o dalším znatelným zlevňování. Není lehké u takto velkých firem (VW/Ford,...) dát ze dne na den výhybku a změnit produkci bez vysokých nákladů. Holt si to mnoho automobilek nepohlídalo. A Čína... To je příběh sám o sobě - jak říkáš.

Ford v portfoliu nemám. A to cenové snížení se dalo očekávat, když Tesla vytasila Cybertruck.

Otázka je, jestli průměrný zákazník Fordu bude zvažovat koupi Cybertrucku. Jestli ale bude mít technicky co nabídnout a bude na podobné cenově hladině, tak proč ne. Já neustále mám (mylně) v hlavě toho typického Texana s kšandy, nějak se mi do Cybertrucku nehodí. 😁

Sranda stranou, máš pravdu - Cybertruck konkurence zanedbávat nemůže.