S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Společnost Netflix $NFLX+1.7%  ve středu oznámila, že její čtvrtletní tržby a předplatné vzrostly, protože se projevily snahy omezit sdílení hesel.

Zde jsou údaje společnosti za druhé čtvrtletí v porovnání s očekáváním analytiků podle společnosti Refinitiv:

Zisk: 3,29 USD na akcii oproti očekávaným 2,86 USD na akcii.
Tržby: 8,19 miliardy USD oproti očekávaným 8,30 miliardy USD.

Streamovací gigant uvedl, že během druhého čtvrtletí mu přibylo 5,9 milionu zákazníků v rámci širšího omezení sdílení hesel v USA. Netflix uvedl, že ve středu zavede novou politiku pro ostatní své zákazníky.

Akcie Netflixu se v průběhu obchodování po skončení obchodování propadly až o 8 %.

Společnost vykázala tržby ve výši 8,19 miliardy USD, což je o 3 % více než v předchozím období, kdy činily 7,97 miliardy USD. Čistý zisk ve výši 1,49 miliardy dolarů stoupl z 1,44 miliardy dolarů v předchozím čtvrtletí.

Zpráva o výsledcích hospodaření přichází v době, kdy investoři očekávají další informace o zavádění streamovací vrstvy Netflixu podporované reklamou a snaze zvýšit počet předplatných vykořeněním sdílení účtů.

Společnost Netflix však uvedla, že je příliš brzy na to, aby podala zprávu o rozdělení příjmů z reklamou podporované vrstvy – která byla zavedena koncem loňského roku – a také účtů, které vzešly z nové politiky hesel.

Netflix ve středu uvedl, že očekává nárůst příjmů ve druhé polovině roku, kdy se začnou „plně projevovat výhody placeného sdílení plus stálý růst našeho plánu podporovaného reklamou“.

Netflix nyní uvedl, že pro třetí čtvrtletí předpokládá tržby ve výši 8,5 miliardy USD, což je meziroční nárůst o 7 %. Očekávaný růst příjmů přisuzuje většímu počtu průměrných placených členství.

Společnost rovněž předpokládá, že čisté přírůstky placených předplatitelů ve třetím čtvrtletí budou podobné jako ve druhém čtvrtletí. Mezitím Netflix očekává, že růst tržeb ve čtvrtém čtvrtletí „výrazněji zrychlí“, protože úsilí o omezení sdílení hesel nabývá na síle a rostou příjmy z reklamy.

V květnu začal Netflix upozorňovat členy na politiku, která má zabránit používání cizích účtů. Předplatitelé mohou buď převést profil na někoho mimo svou domácnost, aby mohl platit za svůj vlastní účet, nebo může člen zaplatit dodatečný poplatek 7,99 USD za osobu.

Podle zprávy společnosti Antenna se v týdnech po zavedení politiky sdílení zvýšil počet předplatitelů společnosti.

Vedení společnosti Netflix odmítlo na středečním hovoru k výsledkům hospodaření poskytnout konkrétní informace o dosavadním zavádění placené iniciativy sdílení.

Spoluvýkonný ředitel Greg Peters ve středu uvedl, že společnost nepozná plný účinek této politiky dříve než za několik čtvrtletí.

„Není to záležitost na jednu noc,“ řekl Peters v telefonátu. „Částečně kvůli zásahům, které se uplatňují postupně, a částečně proto, že někteří dlužníci se nezapíší na vlastní účet okamžitě, ale učiní tak v příštím měsíci nebo třech měsících nebo šesti měsících nebo možná i déle, až uvedeme na trh titul, o který mají mimořádný zájem.“

Vedoucí pracovníci poznamenali, že sdíleči hesel, kteří si založili vlastní účet, mají podobné charakteristiky jako dlouhodobí zákazníci, což vede společnost k očekávání vysoké míry udržení.

Netflix zavedl novou politiku sdílení i reklamní úroveň v loňském roce jako součást reakce na první úbytek předplatitelů za více než deset let v roce 2022.

Akcie společnosti Netflix se zavedením těchto iniciativ vzrostly. Akcie společnosti letos vzrostly o více než 60 % a ve středu zaznamenaly 52týdenní maximum v souvislosti s očekáváním, že v tomto čtvrtletí vykáží růst.

Společnost ve středu uvedla, že doufá, že změny pomohou „generovat větší příjmy z větší základny“, a dodala, že chce dodatečné prostředky použít na reinvestice do platformy.

V květnu Netflix uvedl, že rozšířil svou politiku placeného sdílení do více než 100 zemí, které tvoří více než 80 % jeho příjmů.

„Reakce na zrušení byla nízká, a přestože jsme stále v počátečních fázích monetizace, pozorujeme zdravou konverzi výpůjčních domácností na plně placené členství v Netflixu,“ uvedl Netflix ve středu a dodal, že se bude touto otázkou zabývat i ve zbývajících zemích, kde je k dispozici.

Mediální společnosti se mezitím více zaměřují na streamování podporované reklamou jako na způsob, jak se dostat k ziskovosti.

Během svého květnového představení inzerentům Netflix odhalil jen málo podrobností o své vrstvě podporované reklamou, i když dost na to, aby jeho akcie stouply. Společnost uvedla, že má 5 milionů aktivních uživatelů nové úrovně a 25 % nových zákazníků se k ní přihlásilo v oblastech, kde je dostupná.

Ve středu Netflix potvrdil, že zrušil svůj „základní“ tarif bez reklam, čímž se jeho standardní tarif s reklamami stal nejlevnější variantou za 6,99 USD měsíčně. Standardní a prémiová úroveň bez reklam stojí 15,49, resp. 19,99 dolaru měsíčně.

Tyto iniciativy přicházejí v době, kdy mediální průmysl prochází jedním z nejbouřlivějších období za poslední dobu.

Analytici odvětví již dlouho předpokládají, že by mohlo dojít ke konsolidaci odvětví, zejména prostřednictvím fúzí a akvizic.

Ve středu jeden z generálních ředitelů společnosti Ted Sarandos uvedl, že Netflix zkoumá možnosti nákupu duševního vlastnictví a budování své knihovny obsahu.

„Některá z těchto aktiv jsou pod tlakem z nějakého důvodu,“ řekl Sarandos o potenciálních mediálních společnostech nebo aktivech na prodej. „Naše aktivity v oblasti fúzí a akvizic by se většinou týkaly duševního vlastnictví, které bychom mohli rozvinout do skvělého obsahu pro členy. Tradičně jsme byli velmi silnými staviteli oproti kupujícím a to se nezměnilo.“

Netflix se také potýká s možnými důsledky stávek hollywoodských scenáristů a herců.

Analytici očekávají, že se Netflixu bude během přerušení práce dařit lépe než ostatním mediálním společnostem díky jeho hluboké zásobě obsahu, zejména ze zahraničních zdrojů.

V důsledku stávky Netflix zvýšil svou prognózu volného peněžního toku na 5 miliard dolarů pro rok 2023 oproti předchozímu odhadu ve výši nejméně 3,5 miliardy dolarů, a to kvůli nižším výdajům na obsah v tomto roce.

Sarandos během středečního hovoru uvedl, že Netflix má v přípravě spoustu čerstvého obsahu, ale neřekl, jak dlouho tento proud potrvá. Přesto uvedl, že stávka musí dospět k závěru.

„Máme před sebou ještě hodně práce. Je tu několik složitých otázek,“ řekl Sarandos. „Jsme nesmírně odhodláni dosáhnout co nejdříve dohody, která bude spravedlivá a která umožní průmyslu a všem jeho účastníkům, aby se v budoucnu posunuli vpřed.“

NFLX

Netflix

NFLX
$621.10 $10.58 +1.73%




Díky za shrnutí a nové informace. Netflix jde dobrým směrem a překvapilo mě, že jim přibylo 5.9 milionů zákazníků kvůli omezení sdílení hesel. Akcie Netflixu nemám, ovšem v portofliu mám akcie Disney. Kdyby akcie NFLX nějak výrazně spadla, tak bych klidně část akcie koupil.

Taky vlastním Disney, každopádně jsem zvědavá na ten plán s reklamou. Jako uživatel, co si netflix plati,jsem na vazkach jestli u nich vůbec zustat

Rozhodně je to na dobré cestě a pomalinku můžeme vidět zlepšení. Já si to ale i tak nechávám ujít, jsem s Disney.

Jsem na tom podobně, spíš než koupit Netflix,tak vyhlížím právě Disney.