S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Přátelé, investoři, chtěl bych rozebrat společnost Carvana $CVNA+4.4%

Poslední příspěvěk k ní tu byl cca před měsícem a opět urazila nějakou tu cestu vzhůru, i přesto že dnes na ní byla určitá korekce. Pojďme si nalít ale čistého vína prosím a tohle vážně není jen silný fundament co? 😁

Společnost Carvana Co. $CVNA+4.4%  se věnuje provozu online platformy pro nákup ojetých automobilů, která zákazníkům ve Spojených státech umožňuje nakupovat, financovat a prodávat nebo obchodovat s automobily.

Já jsem tedy automobilový "trotl" ale takový výkyv na ceně akcie? Jsem v investicích na akciích rok, není to velká doba, pořád se dost učím, mám respekt k tomu a držím si psychiku díky které sem celkem spokojený nad svým portfoliem, ale samozřejmě, bych rád i více a chtěl pochopit některé věci na trhnu, o kterých se asi až tak nemluví.

CVNA
$121.67 $5.17 +4.44%

Připomíná mi to i docela dění kolem společnosti Gamestop $GME+29.4% o které je i na Netflixu zpracován malý seriál s názvem: "Jak si namazat pracháče na chleba". Doporučuji se podívat kdo nezná! 😊 Shlédl jsem už jej dvakrát a klidně o tom také se nebojte rozvést diskuzi, své názory.

Chápu, prostě kolikrát se nám akcie chovají, že jsou jen přifouknuté něčím, ať už jako teď, bublina kolem AI, nebo tehdy Gamestop, že to začali na sociálních sítích hnát přehnanou propagací influenceři a investoři do toho naskakovali, pak jednoho dne se stopla možnost nákupu u brokera pod panikou to spadlo. Takový je příběh.

Jak je to ale doopravdy, pojďme si říci zdali někdo ví ještě něco? Protože ač věřím, že ojeté automobily jdou na dračku, sám mám ojetý vůz, tak ale aby akcie spadly z vrcholu kolem cca 370$ na 5$ a pak zase vylezly o 900% ...🤷‍♂️ Já teda nezaznamenal kolem toho nějaký boom, že by se to začlo propagovat a každý nakupoval aby se ta cena takto vyšplhala i přesto, že ano, její poslední výsledky byly lepší.

Budu rád za jakékoliv pohledy a názory na tyto události. 😊

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Jinak zase děkuji za pěkný a užitečný příspěvěk. Tyto příspěvky se mi líbí, jsou tak akorát krátké a jsou v něm užitečné informace.

Společnost moc neznám, ovšem graf vypadá velice podobně jak graf Gamestopu. Malý seriál na Netflixu o Gamestopu jsem viděl a je super. V seriálu je mnoho zajímavých informací a je zajímavé jak to celé probíhalo. 
Společnost a vývoj akcií této společnosti budu sledovat jenom z dálky.

Tu společnost neznám ale ten graf přímo kričí "nekupuj mě!" :-D

Já ji taky neznal, až zde jsem zaznamenal a taky nedalo se nevšimnout toho grafu, to je prostě šílené a kdo v tom umí chodit, to už musí být milionář 😂

Právě... v tomhle člověk podle mě potřebuje daleko víc informací než jen to, co vykoukne někde na Twitteru a je potřeba vše sledovat opravdu každý den. A na takové úrovni ještě z daleka nejsem a ani nevím, jestli budu... Já mám radši styl "nakup a zapomeň" :)

Já se přiznám, že sem neodolal a nakupoval jsem... po včerejšku jsem + 36% a tak nějak nevím zda opustit pozici a nebo zůstat ještě nějakou dobu a včerejšek brát jako menší korekci :)

Jako proč ne, když je to spekulace a prostě jít si pro výdělek. Já taky nad tím přemýšlel ale prostí tím že ještě moc nerozumím těm short squeezu, tak se držím stranou ale jako kdo je kupoval když byly cca na 5$, bože ani nechci počítat kolik krásně teď může být v plusu. Takže i 36% je krásná práce! 👍 Já je sleduji a říkám si,  že třeba pak až to poletí zas dolů tak bych mohl naskočit, teď jít do longu už se celkem bojím.

CVNA není vůbec nic pro mě a to si sem tam rád zaspekuluju. Popravdě jsem očekával, že téhle společnosti bude brzy konec, ale opět se nějak vzpamatovali. A investičně je to jednoduché, mají záporné EPS i záporné čisté zisky, tady pro mě není o čem, prozatím neinvestovatelné a vozí se na tom jen spekulanti.

Souhlas, pro mě to také není, je to prostě strašně rizikové. Mě spíše jak se snažím příspěvkem, jde o to rozvést debatu jak je vlastně možné že takto se dějí ty výkyvy cen, kdy jeden čas je tam pád jako prase skoro na nulu a i přesto "žijí" dál a takto zase vyletí? ...jak píšeš, čísla tomu neodpovídají a že by tohle dokázali jen spekulanti?

Máš pravdu, že toto může být podobná situace jako tomu byla se zmiňovanou ságou okolo $GME+29.4% . První důležitý indikátor, který by ti měl napovědět je short interest. To je ukazatel, který říká jak moc je akcie shortována. Je to poměr akcií koupených do longu a akcií půjčených do shortu. U $CVNA+4.4% je to nyní nějakých 49%, což už je docela velké číslo. Můžeš to zjistit tady

https://www.highshortinterest.com/

nebo tady v keystock data

https://www.wsj.com/market-data/quotes/CVNA

Jen pro porovnání, když to začalo u $GME+29.4%  tak tam bylo nějakých 139% což si můžeš představit tak, že je půjčeno do shortu brokery větší množství akcií, než jich je koupeno do longu. Pak došlo ke short squeezu kdy koupě zpět půjčených akcií do shortu a koupě nových akcií novými investory hnalo cenu do výšin, protože byla po akciích obrovská poptávka.

Takže v případě $CVNA+4.4%  může k takovému short squeezu také dojít, ale nemyslím si, že to bude něco tak obrovsého jako u $GME+29.4%

Díkes, tak tuto odpověď si uložím. Nějaké takové to vysvětlení jsem potřeboval,  četl jsem o short squeezu, jen jsem to z toho ještě úplně nechápal, hezky vysvětlené, díky. Budu koukat na ty stránky. Jinak, taky si nemyslím že by to mohlo být tak velké jako u $GME+29.4%, protože i přeci jenom, tady je za tím větší hodnota produktu, přeci jenom z her není takový byznis jako z aut, ale i tak když vidím ten graf, přijde mi to jako šílenost, ale samozřejmě gratulace těm co to umí rozpoznat a přivydělat si na tom. 😁