S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Přidávám novinku o solární společnosti Meyer Burger, o které jsem již víckrát psal, a vidím v ní potenciál.

Meyer Burger oznamuje novou výrobní linku na solární články s kapacitou 2GW v Colorado Springs, USA. Těmito články bude zásobovat svůj závod na výrobu solárních panelů v Goodyear v Arizoně. Začátek produkce je naplánovaný na 4. čtvrtletí 2024.

Nová výrobní linka bude zaměstnávat 350 zkušených pracovníků a město Colorado Springs oznámilo finanční podporu ve výši 90 mil. dolarů. Dále společnost počítá s dodatečnými platbami předem od partnerů odběru modulů a půjčkou ministerstva energetiky v celkové výši více než 300 milionů USD. Meyer Burger využije projekt Advanced Manufacturing Tax Credit 45x, který je součástí IRA (U.S. Inflation Reduction Act). Díky tomuto projektu bude čerpat finance ve výši 1,4 miliardy dolarů od začátku produkce roku 2024 až do konce roku 2032.

Meyer Burger se zdržuje ukazatelů EBITDA pro rok 2023 kvůli dodatečným nákladům souvisejícím s ohlášenou továrnou na solární články v USA.

Dále společnost oznamuje změny ve vedení na místě CCO Moritze Borgmanna, který odstupuje z osobních důvodů. COO Daniel Menzel přebírá zodpovědnost za expanzi a rozvoj v USA. CO Gunter Erfurt přebírá zodpovědnost za obchodní aktivity v Evropě a zbytku světa.

Akcie společnosti včera po oznámení této zprávy klesly o 10 %, ale dnes jsou už o necelé 2 % výše. 

Jaký máte pohled na tuto společnost? Vidíte potenciál v novém hráči na trhu se solárními panely? Budu rád za každý názor na tuto společnost.

Přikládám odkaz na oficiální zprávu: https://www.meyerburger.com/en/newsroom/artikel/meyer-burger-announces-solar-cell-production-facility-in-colorado-usa


Tuto společnost neznám, ovšem díky za tip. Jinak ten sektor a to zaměření se mi poměrně líbí.

Určitě na ni koukni, psal jsem na ni článek, tak můžeš kouknout i tam.

Ok, na článek kouknu.

Společnost tolik do hloubky prozkoumanou nemám, ale výsledky mi nepřijdou nějak dechberoucí, což je to, co u společnosti hledám především.

Společnost zatím není v zisku, ale rozjíždí výrobu svých prémiových solárních panelů po celém světě, dostávají dotace na nové závody. Vidím v tom potenciál, tržby mají rok co rok růst, tak uvidíme.

Soláry jako takové mají do budoucna rozhodně své místo na trhu, nebo přesněji, na našich domech a polích, to může být zajímavé. :)

Nějak nerozumím tomu důvodu EBITDA nezveřejňovat. Sice neznám celý příběh a ano, není to všeobecně uznávaná účetní metrika, ale už jen kvůli transparentnosti by mi to chybělo. Ta čísla se mi vůbec nelíbí, ale jak jsem psal, chybí mi informace.

To uvidíme v oznámení výsledků za 1. pololetí 2023, které bude 17.8. Určitě tě o tom budu informovat.

Super, budu se těšit. 👍 Adam má pravdu, soláry mají budoucnost a ten trh není úplně rozvinutý, takže potenciál tam může být.