S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Akcie zbrojařských společností od začátku války na Ukrajině rostou. Např. akcie největšího giganta $LMT+0.2%  rostou až o 20% od začátku konfliktu. S rostoucími zakázkami z celého světa rostou samozřejmě tržby zbrojařských společností. 

Je to smutné, ale zbrojařských průmysl zažívá v poslední době obrovské objednávky. 

Z investičního hlediska se mi líbí společnosti $AVAV-0.2% $LMT+0.2% Rheinmetall  a i český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV. 

Máte nějaké společnosti, které působí na trhu s vojenskou technikou? Vidíte v tomto odvětví potenciál, nebo za dnešní ceny nenakupujete.


Toto odvětví mě poměrně zajímá a chtěl bych aspoň jedu akcii z tohoto odvětví zařadit do portfolia. 
Díky za tipy.

$RTX-0.5%  jsem po výsledcích přikoupil a koukám jedním očkem i na SAAB a BAE, protože jestli bude chtít Evropa skutečně trochu víc řešit obranu, nemůže všechno tahat jen z USA.

U ručních zbraní je vedle Coltu dobrý mrknout i na $SWBI-0.1%  a $RGR+0.0%. Výrobci ručních zbraní v USA nemají zrovna nejlepší časy, kvůli nižší poptávce od běžných občanů, kteří se zaprvé dost zásobily během covidu, zadruhé pořád není jasný jak dopadnou zákony na omezení zbraní v USA... Takže tohle naopak oproti velkým zbraňových systémům vypadá docela levně. Bohužel ty "nejlepší" zbrojovky Glock a FN Herstal na burze nejsou :D

Je to zajímavý segment, ale je dobrý myslet i na to, že s čistou marží 5-12% to nemůže růst do nebes, možná naopak přijde vystřízlivění z nákupní horečky na začátku války. Je to vidět na ETF ITA, že to prostě jde celý jenom do strany...

Proč zrovna Primoco?

S válkou na UA se stala jedna věc - výrazně se zrychlila vůle států přezbrojovat svoje armády na těch nejdražších položkách co každá armáda má - tanky, letadla/vrtulníky atd. Z toho samozřejmě těží celý defense industry. 

Obecně vzato bych se možná nekoukal úplně na ty největší zbrojaře co se týká techniky (byť se jim asi bude v příštích letech dařit pěkně), ale spíš se kouknout blíž na ty co působí např. v oboru ručních zbraní. To znamená firmy jako CZG (resp. Colt CZ), SIG, Heckler&Koch nebo Herstal Group (ta ale myslím není veřejně obchodovaná).

Díky za názor a za tipy. Úplně jsem zapomněl na český Colt.

Ja som včera pridal do portfólia RTX po peknom poklese.

Nemám, přestože je to stabilní odvětví a zažívá boom, tak jsou na mě ceny vysoko. A taky si myslím, že ten nával objednávek už může být trochu v ceně  akcie.

Jasný chápu, ale některé jsou pořád docela hezky oceněné, například $AVAV-0.2% .