S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Čipová krize zesiluje, to naprosto vyhovuje společnosti Broadcom, která na tom vydělá balík

Za posledních pět let vzrostly akcie Broadcomu $AVGO-1.2% o téměř 170 % a snadno překonaly 90% růst indexu S&P 500. Překonaly také mnoho svých čipových konkurentů, dnes vám představím 4 důvody, proč bude Broadcom i nadále dominantní během čipové krize.

Společnost vykazuje slibné známky pro růst, kdy si za poslední rok připisuje nárůst o necelých 22%.

4 důvody, které vás přesvědčí k nákupu akcií $AVGO-1.2%:

1. Působivý růst příjmů

V prvním čtvrtletí roku 2022 generovala společnost Broadcom $AVGO-1.2% 76 % svých příjmů z podnikání v oblasti polovodičových řešení, které prodává širokou škálu čipů pro datová centra, sítě, software, úložiště a průmyslové trhy.

Zbývajících 24 % generovala ze svého novějšího podnikání v oblasti infrastrukturního softwaru, které vzniklo akvizicemi společností CA Technologies a Symantec v oblasti podnikového zabezpečení.

Tržby společnosti Broadcom $AVGO-1.2% v tomto čtvrtletí meziročně vzrostly o 16 % na 7,71 miliardy USD, což překonalo odhady analytiků o 100 milionů USD a znamenalo šesté po sobě jdoucí čtvrtletí dvouciferného růstu.

Většina tohoto růstu byla způsobena výrobou polovodičů, která zaznamenala silnou poptávku na trzích s cloudovými službami, datovými centry a bezdrátovými sítěmi. V roce 2021 se na tržbách společnosti Broadcom $AVGO-1.2% podílela zhruba 20 % také společnost Apple $AAPL+0.0%, takže silný prodej iPhonů, iPadů a Maců, které využívají její bezdrátové čipy, pravděpodobně přinesl další příznivý vítr.

Broadcom $AVGO-1.2% očekává, že jeho tržby ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostou o 20 % na 7,9 miliardy dolarů, což snadno překoná očekávání analytiků, kteří předpokládali 12% růst.

2. Rozšiřující se marže

Společnost Broadcom $AVGO-1.2% je pevně zisková jak podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP), tak podle jiných ukazatelů, a její hrubé i provozní marže se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšily.

  •  V uplynulém roce se její upravené marže trvale zvyšovaly, a to jak sekvenčně, tak meziročně a čtvrtletně.

Pokračující expanzi připisuje lepšímu mixu čipů s vyšší marží a také své větší cenové síle v rámci celosvětového nedostatku čipů. Společnost očekává, že ve druhém čtvrtletí vykáže upravenou EBITDA marži ve výši 62,5 %, ale často své výhledy marží zkresluje. 

3. Stabilní růst volného peněžního toku

Volný peněžní tok společnosti Broadcom $AVGO-1.2% v prvním čtvrtletí roku 2022 meziročně vzrostl o 13 % na 3,4 miliardy USD, což představuje 44 % jejích tržeb. Její marže FCF se v uplynulém roce rovněž držela pohodlně nad 40 %:

Pro srovnání, Texas Instruments $TXN+0.0% (Další čipová společnost) vykázal v roce 2021 marži FCF ve výši 34 %.

  • Společnost Broadcom vrací většinu svých FCF (free cash flow) investorům prostřednictvím zpětných odkupů a dividend
  • Již více než deset let každoročně zvyšuje dividendu a v současné době vyplácí atraktivní forwardový výnos 2,8 %.

4. Jasný výhled s nízkým oceněním

Analytici očekávají, že tržby a zisk na akcii (EPS) společnosti Broadcom $AVGO-1.2% v letošním roce vzrostou o 16 %, resp. 27 %. Její akcie však stále vypadají levně.

Jednoduše řečeno: Je to jedna z nejlepších predikcí pro možné zhodnocení vůči konkurenci, která nemá dosahovat takových zisků a příjmů.

Nízké ocenění společnosti Broadcom $AVGO-1.2%, vysoká dividenda a silná míra růstu by z ní měly učinit atraktivní bezpečný nákup na tomto náročném trhu.

Silné stránky společnosti Broadcom zastiňují její slabé stránky

Dividenda ve výši 2,78% je také příjemnou zprávou pro investory.

Růst společnosti Broadcom $AVGO-1.2% by se mohl v příštích několika čtvrtletích mírně zpomalit, ale společnost již dříve přečkala mnoho hospodářských poklesů. Zdá se, že většina medvědích obav se promítla i do jeho současného ocenění.

Mezitím bude těžit z růstu trhu s polovodiči, protože spotřební elektronika, automobily, datová centra a průmyslové stroje pohlcují více čipů, a její podnikání v oblasti infrastrukturního softwaru bude nadále vzkvétat, protože velké organizace rozšiřují svá datová centra a služby kybernetické bezpečnosti.

  • Proto se domnívám, že Broadcom $AVGO-1.2% je stále solidní investicí pro dlouhodobé investory.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 596 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Sice o něco dražší akcie, ale stabilní. K tomu ta tučná dividenda, není co řešit👌

Ta dividenda není vůbec špatná😎 Společnost absolutně nezpomaluje svou jízdu napříč trhem ( samozřejmě mimo větší korekce, které zasáhnou prakticky všechny akcie).

To ano, konzistentní růst je super vlastnost, tahle společnost ho má👌

O této společnosti jsem popravdě ani nevěděl, ale na základě finančních prvků, které zmiňujete, působí společnost slibně a stále.

Naprosto zdravá společnost z mé strany a dobrá dlouhodobá investice.