S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Pozor na tyhle 3 výrazně nadhodnocené akcie

Redakce Bulios
31. 7. 2023
6 min read

Existuje mnoho důvodů, proč aktuálně přehodnotit spoustu pozic ve vašem portfoliu. Jednou z nich je definitivně podezřelý růst trhu, který jsme zaznamenali v posledních několika měsících. Druhým by mohl u některých akcií být například boom AI sektoru, jež vystřelil valuace určitých společností prakticky až na měsíc.

Salesforce Tower

Historické trendy navíc obecně ukazují, že letní měsíce jsou pro trhy často slabé, přičemž, srpen a září jsou pro akcie obzvláště slabými obdobími. To se často přičítá plánům dovolených institucionálních obchodníků, které snižují aktivitu a likviditu na trhu, a tím zvyšují rizika. Vzhledem k těmto faktorům a mnoha dalším, které si představíme níže, může dnes být rozumné zbavit se těchto předražených akcií dříve, než totéž udělá širší trh.

Historická výkonnost $^GSPC+1.3% podle měsíce

My jsme si dneska připravili seznam 3 akcií, které se díky jejich ceně zdají být aktuálně výrazně nadhodnocené, nejen podle známých ukazatelů, ale také obecně podle výkonnosti a budoucího potenciálu společností. Samozřejmě to ale neznamená, že se zmíněné akcie zítra mají propadnout o 99 %, spíše by se investoři měli u následujících kusů zamyslet nad tím, kam až můžou ceny v budoucnu stoupat, popřípadě kam se až mohou propadnout.

Zoom Video $ZM-1.6% 

  • P/E ratio - 3 654
ZM

Zoom

ZM
$61.82 -$1.01 -1.61%
Capital Structure
Market Cap
19.0B
Enterpr. Val.
17.4B
Valuation
P/E
29.9
P/S
4.2
Dividends
Yield
-
Payout
-

Jako první věnujme pozornost společnosti Zoom Video $ZM-1.6%, která sehrála klíčovou roli v pandemií vyvolaném přechodu na práci na dálku. V současné době společnost Zoom prochází obdobím stabilizace po divoké jízdě pandemií, kdy její akcie prudce vzrostly a poté klesly, když se svět začal vracet do normálu.

Přestože příjmy společnosti Zoom v posledních pěti čtvrtletích klesaly, předpokládá se, že ve druhém čtvrtletí dosáhnou 480 milionů dolarů a tuto úroveň si udrží po celý fiskální rok. Mnozí pozorovatelé trhu si to vykládají jako známku potenciální odolnosti a stability společnosti Zoom.

Toto hodnocení však opomíjí některé zásadní aspekty. Podnikové tržby společnosti Zoom slábnou, což je znepokojivé znamení vzhledem k tomu, že tyto tržby se tradičně významně podílejí na příjmech společnosti. K tomu se přidala skutečnost, že společnost Zoom nedávno propustila přibližně 1 300 zaměstnanců, což dále signalizuje potenciální turbulence na obzoru.

Toto propouštění by mohlo zhoršit propad v prodejích podnikům, protože bude méně zaměstnanců, kteří budou prodávat služby společnosti podnikům. Tento trend poklesu spolu s předchozí ztrátou podnikových zákazníků vyvolává vážné pochybnosti o hodnotové nabídce společnosti Zoom.

Naznačuje, že navzdory raketovému vzestupu během pandemie je společnost v současnosti možná nadhodnocená. V důsledku toho by investoři definitivně mohli chtít přehodnotit pozici akcií ZM ve svém portfoliu. Zejména pokud se podíváme na aktuální P/E, které dosahuje hodnoty více než 3 tisíc.

ZM

Zoom

ZM
$61.82 -$1.01 -1.61%

Salesforce $CRM+0.6% 

  • P/E ratio - 609,3
CRM
$273.66 $1.53 +0.56%
Capital Structure
Market Cap
265.5B
Enterpr. Val.
272.8B
Valuation
P/E
65.3
P/S
7.6
Dividends
Yield
0.1%
Payout
0.0%

Společnost Salesforce $CRM+0.6%, klíčový hráč v oblasti řízení vztahů se zákazníky, je na našem seznamu hned na druhém místě. Její vliv na softwarovém trhu je bezkonkurenční, neboť ovládá přibližně 30 % trhu. Tento náskok značně převyšuje společný záběr dalších deseti nejbližších konkurentů, což podtrhuje její dominanci.

Tato dominance však zřejmě vedla k inflaci cen akcií CRM, takže jsou výrazně předražené. Poměr ceny a zisku společnosti činí ohromujících 600násobek, což ji řadí do nejvyššího percentilu jejích kolegů v softwarovém odvětví, pokud jde o nadhodnocení. Toto číslo je těžko ospravedlnitelné podle jakýchkoli měřítek, takže je dlouhodobě neudržitelné.

Investoři by mohli namítnout, že společnost Salesforce se již dříve obchodovala nad hranicí 1 000násobku, což naznačuje, že by si mohla udržet současnou úroveň. Tento argument však opomíjí další podstatný bod: Společnost Salesforce v minulosti výrazně ničila hodnotu společnosti.

Téměř nulová návratnost investovaného kapitálu, která činí 0,66 %, oproti kapitálovým nákladům v průměru 11,4 %, znamená scénář destrukce hodnoty. Tato nepříznivá finanční výkonnost silně naznačuje, že CRM patří mezi nejvíce nadhodnocené akcie, které si zaslouží přehodnocení ze strany investorů.

CRM
$273.66 $1.53 +0.56%

Barrick Gold $GOLD-0.5% 

  • P/E ratio - 283
GOLD
$16.46 -$0.09 -0.54%
Capital Structure
Market Cap
28.9B
Enterpr. Val.
29.5B
Valuation
P/E
20.1
P/S
2.5
Dividends
Yield
2.1%
Payout
48.4%

Další v pořadí je společnost Barrick Gold, dominantní společnost v odvětví těžby zlata. Její cesta k tomu, aby byla považována za nadhodnocenou, je novější. Před rokem 2023 se společnost Barrick Gold těšila spíše přízemnímu ocenění s poměrem ceny k zisku, který byl většinou nevýrazný.

S příchodem roku 2023 však ocenění firmy prudce vzrostlo. Poměr ceny k zisku se vyšplhal na odhadovaný téměř 300násobek poté, co se několik let pohyboval v řádu desítek. Tento dramatický nárůst byl zřejmě vyvolán výrazným propadem zisků společnosti Barrick Gold, kdy se zisk na akcii v prvním čtvrtletí propadl na 0,07 USD, což je v ostrém kontrastu s 0,25 USD vykázanými ve stejném období loňského roku.

Dec 2022 - ztráta 735 milionů USD

Navzdory tomuto propadu zisků zůstalo ocenění společnosti Barrick stabilní díky zvýšenému zájmu o zlato jako zajištění proti potenciální recesi a jako alternativu ke stále více zpochybňovanému americkému dolaru. Zpomalující se produkce zlata však vykresluje nepříliš růžový obrázek budoucnosti firmy. Tato kombinace faktorů naznačuje, že akcie společnosti Barrick Gold jsou značně nadhodnocené a investoři by to měli při svém rozhodování pečlivě zvážit.

GOLD
$16.46 -$0.09 -0.54%

Trhy se neustále mění a schopnost přizpůsobit se těmto změnám je pro investory klíčová. Přehodnocení těchto akcií - Salesforce, Barrick Gold a Zoom Video - je jasnou připomínkou toho, že na finančních trzích nic nezůstává navždy stejné. Každý z těchto podniků, ačkoli je úspěšný ve své vlastní oblasti, představuje pro investory dnes hrozbu a zasloužil by si důkladnější analýzu a přehodnocení pozice v portfoliu.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.