S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Jak Elon Musk přišel ke svému jmění: Podobně nechutně zbohatnout můžete i vy!

Elon Musk má net worth "hodnotu" 274 miliard dolarů. Jeden analytik se na toto podrobněji podíval, aby ukázal, jak generální ředitel společnosti Tesla nashromáždil tak závratné jmění, a zdůraznil, že toto obrovské číslo není žádným velkým překvapením. A podobně zbohatnout může každý. Existuje navíc i způsob, který vám ušetří mnoho náročných managerských rozhodnutí a vedení několika gigantických firem.

Elon Musk je aktuálně nejbohatší muž planety. Zdroj

Musk se vydal na cestu k obrovskému bohatství před 20 lety, když eBay $EBAY-3.3%, platforma pro elektronické obchodování, koupila fintech PayPal $PYPL+1.3%, který spoluzakládal s řadou dalších významných osobností, včetně finančníka Petera Thiela. Což je aktuálně mimochodem taky miliardář a jeden z největší bullů na $BTCUSD+0.4%

"V roce 2002 získal Elon Musk 176 milionů dolarů, když PayPal prodal eBay , " píše Nicholas Colas, spoluzakladatel společnosti DataTrek Research. "Velkou část z toho reinvestoval do Tesly $TSLA+0.0% , SpaceX a dalších startupů. Nyní se odhaduje, že vlastní 274 miliard dolarů."

Podnikatel za 20 let znásobil tuto částku téměř nepředstavitelných 1 557krát, což představuje průměrný roční výnos přibližně 42 %. Kam se Munger a podobně...   😂 I když je to samozřejmě lepší než složený výnos indexu S&P 500, který činí přibližně 9 %, stále je to v mezích zdravého rozumu," dodal Colas. Asi jak pro koho tedy... 😂

Padesátiletý Musk vydělává na svých investicích 42 % ročně, takže mu chybí asi čtyři roky, aby se stal trilionářem. V tuto chvíli nikdo takovou korunu nenosí. Generální ředitel Berkshire Hathaway Warren Buffett má podle časopisu Forbes 127 miliard dolarů a je mu 91 let, tedy o čtyři desetiletí více než Muskovi.

Nasdaq Composite a jeho výnos za posledních 5 let. Impozantní, ale nic proti výnosům Elona Muska

Colasův názor na složené výnosy je dobré si zapamatovat i pro běžné lidi: Nejlepší způsob, jak vybudovat bohatství prostřednictvím akcií, je držet se jich. Možná nejlepším - a nejbezpečnějším - způsobem je nízkonákladový, dobře diverzifikovaný podílový fond. Asi nemůžeme předpokládat, že každý z nás bude druhý Musk. Pasivní investice nám dávají přece jenom o něco lepší šanci.

Najít 40 % výnosů jako Musk by však bylo mimořádné. Nasdaq Composite dosahoval v posledních dvou desetiletích v průměru asi 12 % ročně. Přesto rozdíl 3 procentních bodů mezi Nasdaqem a S&P za 20 let znamená pro investory, kteří si vyberou Nasdaq, o 70 % větší bohatství. Složené výnosy se v průběhu času skutečně skládají.

Pokud nejsme vizionáři s notnou dávkou štěstí, nejspíš se příštím trilionářem nestaneme. Solidně zbohatnout se ale dá i díky mnohem méně náročným činnostem. Nejdůležitější je ale ten Einsteinův osmý div světa: Složené úročení. Myslete na to! 🤘

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o moje shrnutí dat dostupných na internetu a článku z Barrons.com. Každý investor musí provést svou důkladnou analýzu a rozhodnutí provést po zvážení své vlastní situace.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @joemaymay má karmu 50 a je členem této komunity od 23/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Btw, neví někdo, kdy čistě matematickou řadou bude tímto tempem vlastnit všechny peníze na planetě? :D když 20 let dělá 42% ročně, tak ,jak je zmíněno, bude za 4 roky trilionář. A pak - jak všichni víme - už je ta exponenciála opravdu OPRAVDU rychlá. Brzo by tím pádem čistě teoreticky vlastnil všechny peníze na světě, ne? :D samozřejmě v úplně čistě teoretickém případě bez jakýchkoliv dalších vlivů...

čéče to je zajímavá myšlenka, pak už ty čísla naskakují fakt rychle 😂

Oni mu je ty lidi brzo stejně dají sami za auto, vejlet do vesmíru nebo solární panel s baterkou 😂

Je to blázen a zároveň génius. Na takovouhle úroveň se ale člověk nedostane omylem.

To v žádném případě. Lidi si to představují jako pohádku, ale ta psychická náročnost bude naprosto nepředstavitelná

Tyjo jako ty čísla jsou naprosto brutální. Ale člověk by musel mít opravdu neuvěřitelné štěstí, inteligenci a další obrovský skillset, který mu dovolí se z toho všeho nezhroutit. Proto naprosto souhlasím s tím, že lepší volba pro většinu lidí je právě to pasivní celkem výrazně méně rizikové investování.

Přesně tak. Ale zase na druhou stranu čím víc takových lidí, tím větší šance, že se jako lidstvo brzo někam posuneme

Jo, to je good point. Ta inovace je hodně driven lidma jako Musk, kteří se prostě nebáli jít all in a riskovat, že nebudou mít vlastně vůbec nic.