S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

5 nejvíce podhodnocených defenzivních akcií pro dlouhodobé investory

Redakce Bulios
2. 8. 2023
7 min read

Akciový trh zaznamenal v letošním roce impozantní oživení, což definitivně vytváří prostředí vhodné pro oportunistické investování. Uprostřed tohoto oživení vykazovaly defenzivní akcie, které jsou obvykle známé svou schopností odolávat zkouškám nepříznivé ekonomiky, známky slabší výkonnosti.

CVS pharmacy

Tyto akcie totiž hrály zásadní roli při ochraně portfolií investorů během turbulentního medvědího trhu v roce 2022 a sloužily jako záchranné lano v rozbouřeném investičním prostředí. Nicméně s tím, jak trh opět zaplavuje optimismus, defenzivní akcie byly odsunuty dozadu a z hlediska výnosů zaostávají za širším trhem.

V tomto zdánlivém zaostávání se však skrývá světlá stránka pro prozíravé dlouhodobé investory. Řada defenzivních akcií se v současné době nachází v podhodnocené oblasti, což investorům nabízí jedinečnou příležitost získat potenciální vítěze se slevou.

💡 Defenzivní akcie jsou akcie společností, které poskytují základní zboží a služby, včetně veřejných služeb, spotřebního zboží a zdravotní péče. 

Defenzivní akcie přitom nabízejí určitou stabilitu, kterou lze v jiných sektorech najít jen těžko. Jejich vrozená odolnost vůči rozmarům ekonomických cyklů vyplývá z povahy jejich produktů a služeb, po kterých zůstává stálá poptávka bez ohledu na to, zda se ekonomické klima vyhřívá v teple prosperity, nebo se chvěje v chladu recese.

Tyto společnosti zdokonalily svou činnost tak, aby poskytovaly výrobky a služby, které jsou považovány za nezbytné v dobrých i špatných časech. V oblasti spotřebitelských defenzivních společností se pozornost zaměřuje na výrobu základních komodit, jako jsou potraviny a nápoje, výrobky pro domácnost a osobní potřeby a obalové materiály.

Některé společnosti jsou dokonce zapojeny do tabákového průmyslu nebo poskytují kriticky důležité vzdělávací a školící služby. Pojďme se proto podívat na podrobnější analýzy pěti nejvíce podhodnocených defenzivních akcií, které stojí podle analytiků společnosti Morningstar za zvážení pro dlouhodobé investice.

Společnost Ticker  Sektor
CVS Health$CVS+1.4% Healthcare
Moderna $MRNA-0.5% Healthcare
CRISPR Therapeutics$CRSP+1.5% Healthcare
Tyson Foods$TSN+1.7% Consumer Defensive
The Kraft Heinz Co$KHC-1.0% Consumer Defensive

CVS Health $CVS+1.4% 

Mezi podhodnocenými akciemi je společnost CVS Health jedinou, kterou společnost Morningstar aktuálně považuje za společnost s výrazným ekonomickým náskokem oproti konkurenci a která se obchoduje silně pod odhadem reálné hodnoty ve výši 113,00 USD.

Společnost CVS si strategicky vybudovala vedoucí pozici v oblasti zdravotnických služeb díky akvizicím společnosti Caremark, správce lékárenských výhod, v roce 2007, společnosti Aetna, poskytovatele pojištění v roce 2018 a chystané akvizici poskytovatele Oak Street v roce 2023.

Integrovaná strategie společnosti CVS má za cíl urychlit růst jejích hospodářských výsledků s využitím jejích špičkových franšíz maloobchodních lékáren, zdravotních pojišťoven a PBM. Ačkoli společnost musela své cíle několikrát upravit, v současné době usiluje o dvouciferný růst počínaje rokem 2025.

Konkurenční výhody společnosti CVS a její velmi atraktivní ocenění z ní definitivně činí atraktivní volbu pro investory, kteří hledají kvalitní defenzivní akcie.

CVS

CVS

CVS
$55.90 $0.75 +1.36%

Moderna $MRNA-0.5% 

Společnost Moderna, která vyniká v biotechnologickém sektoru, vede žebříček nejvíce podhodnocených defenzivních akcií a obchoduje se s 53% diskontem vůči své odhadované reálné hodnotě 266,00 USD. Rekordní vývoj a výroba mRNA-1273, dvou dávkové vakcíny COVID-19, kterou společnost Moderna vyvinula, ji vynesla na výsluní biotechnologického průmyslu.

Průlomová vakcína společnosti Moderna nebyla jen jednorázovým úspěchem. Robustní platforma mRNA společnosti umožňuje souběžnou realizaci více programů. Jejím nejpokročilejším projektem mimo COVID-19 je vakcína proti cytomegaloviru (CMV), který je hlavní příčinou vrozených vad.

Kromě toho společnost Moderna pokračuje v pozdních fázích zkoušek vakcín proti respiračním virům a rozšiřuje svůj program v rané fázi pro různé terapeutické indikace od rakoviny přes kardiologii až po vzácná onemocnění. Navzdory absenci dominantního ekonomického náskoku je společnost Moderna díky silnému výrobnímu programu a úspěšným výrobním kapacitám lákavou volbou pro investory.

MRNA
$125.00 -$0.59 -0.47%

CRISPR Therapeutics $CRSP+1.5% 

Společnost CRISPR Therapeutics, další biotechnologický hráč, patří mezi nejvíce podhodnocené defenzivní akcie. Společnost CRISPR, která se obchoduje výrazně pod odhadovanou reálnou hodnotou 119,00 USD, je pozoruhodná svou technologií editace genů CRISPR/Cas9.

Společnost pracuje na vývoji léčebných přípravků pro vzácná onemocnění, jako je srpkovitá anémie (SCD) a transfuzně závislá beta-talasemie (TDT). Patentovaná technologie CRISPR by mohla potenciálně vést k léčebným možnostem pro tyto nemoci s omezenými možnostmi léčby.

Přestože produkty společnosti nejsou vyzkoušené, jejich úspěch by mohl z mnoha cílených oblastí léčby učinit potenciálně výhodné podnikání. Léčebný potenciál společnosti CRISPR je zřejmý zejména v oblastech s vysokou potřebou, jako je právě TDT a SCD, kde by její genetické terapie mohly mít vysokou účinnost a silnou cenovou sílu.

CRSP
$55.89 $0.82 +1.49%

Tyson Foods $TSN+1.7% 

Odvětví zemědělských produktů reprezentuje společnost Tyson Foods s odhadem reálné hodnoty 85,00 USD. Společnost Tyson prodává syrové hovězí, vepřové a kuřecí maso a zároveň rozšiřuje portfolio hotových potravin. Strategie společnosti Tyson prodávat celou řadu masných výrobků má za cíl nabídnout diverzifikaci, ale volatilita nákladů i příjmů způsobená komoditním charakterem výrobků představuje výzvu.

V mezinárodním měřítku by expozice společnosti Tyson na rozvíjejících se trzích mohla odblokovat rychlejší růst, protože rostoucí příjmy na obyvatele často vedou k vyšší spotřebě bílkovin. Očekává se však, že tržby společnosti Tyson Foods v mezinárodním segmentu díky této expozici porostou o 7 % ročně. Navzdory absenci ekonomického valu je mezinárodní působnost společnosti Tyson a rozmanitost její nabídky produktů, podhodnocenou akcií, kterou je třeba zvážit.

TSN
$61.99 $1.04 +1.71%

The Kraft Heinz Co $KHC-1.0% 

Zástupcem odvětví balených potravin je společnost The Kraft Heinz Co, která se obchoduje pod odhadem reálné hodnoty 53,00 USD. Společnost Kraft Heinz těžila z toho, že spotřebitelé během pandemie upřednostňovali domácí stravování, přičemž 85 % jejích tržeb bylo realizováno prostřednictvím maloobchodního kanálu.

Nová strategie společnosti se zaměřuje na budování efektivity, zvyšování výdajů na značku, posilování schopností a využívání rozsahu, aby mohla reagovat na měnící se podmínky na trhu. V situaci, kdy na její kolegy působí rozsáhlé inflační tlaky, se zdá, že společnost Kraft Heinz tyto tlaky účinně zvládá tím, že odstraňuje neefektivitu a selektivně zvyšuje ceny, přičemž investuje do marketingu.

Díky svému zaměření na dlouhodobý ziskový růst, skladbu značek a vztahy s maloobchodem je společnost Kraft Heinz pro investory atraktivní volbou. Nemluvě o tom, že se společnosti už několik kvartálů po sobě daří dosáhnout ziskovosti a někdy dokonce překonat odhady analytiků.

KHC
$36.35 -$0.37 -1.01%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.