S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Krásné odpoledne,

Čtu momentálně jednu knížku a rád bych se s vámi podělil o informaci + By mě zajímal hlavně váš názor. (Ti co knížku četli určitě budou vědět 😄 )

Prý by člověk nikdy neměl mít 100% v akciích. Maximálně tak 75% svého investovaného kapitálu. Jedině, kdy by mohl být 100% v akciích, jsou lidé kteří:

- Mají dostatek hotovosti, aby jste dokázali uživit sebe a celou svoji rodinu po dobu 1 roku.
- Budete plynule investovat po dobu 20 let.
- Přežili jste klesající akciový trh, který začal v roce 2000.
- Neprodali jste během medvědího trhu roku 2000.
- Naopak jste po roce 2000 nakoupili více akcií. (Záleží kolik vám je let)

Jaký na to máte názor vy? Investoři? 

Osobně nemám 100% v akciích, část mám v ETF, Cryptu ale velkou většinu mám v akciích. V mém věku si ani nemyslím, že je rozumné jít do Obligaci, jelikož si právě díky věku můžu dovolit jít do rizikového odvětví (Akcie, Crypto).
Tak si to aspon myslím já, jak jste na to vy ostatní?


Toto záleží na spoustu faktorech. Ovšem aktuálně, jelikož jsem velmi mladý, investuji hlavně do akcií a ETF. Ale v budoucnu mám určitě v plánu koupit nějakou nemovitost a nějaké dluhopisy pro diverzifikaci. Ale teď to zas tak moc neřeším.

Podoe mne je to dost o tón jaký má člověk cíl,věk apod. Já si třeba myslím, že je dobre mít finanční rezervu na cca 6-10mesicu, kdyby vypadli příjmy a akcie pak kombinují s nemovitostmi a něco málo mám i v krypto (ani ne 1%kapitálu, ale i to se pocita:)

Yes to je taky pravda, jak říkám každý to má určitě úplně jinak. Má to "správně" podle sebe. 
Já v cryptu taky nemám mnoho, spíš se v tom jenom tak nějak pohybuji a to se počítá 🤝🏽😄

Souhlas ;)

Já mám 35% peněz v cryptu, 35% v akciích a zbytek na spořáku kvůli hypotéce a zlým časům... a takhle mi to nějak vyhovuje :)

Jo to je taky skvělá metoda!

To uvidíme :) ale až se vyřeší hypotéka, tak bych tu rezervu klidně zmenšil... držel bych ideálně jen na 3-4 měsíce nějakého úsporného režimu žití a zbytek pustil na trhy

Pokud si dobře pamatuji, tak tam se vychází z toho, že dlouhodobě šly akcie a dluhopisy proti sobě a to dnes už tak úplně neplatí. Pokud má někdo před sebou třeba 20-30 let na investice tak se bondama zbytečně připraví o výkon. Pokud ovšem chce mít část peněz uložené konzervativně tak může koupit nějaké ETF na korporátní bondy, ty státní jsou dle mého opravdu jen na udržení kupní síly peněz a jsou vhodné pro lidi před důchodem nebo velmi bohaté jedince, kteří už žádné zisky nepotřebují.

Naprosto souhlasím 😄 Hodně podobné. Názory jsou zde.

Řeknu to takhle - každý člověk je jiný, s jiným přístupem/strategií. Není jedna správná cesta. Pro mě třeba nedává smysl "diverzifikovat" podle učebnic protože a) neobhospodařuju takový kapitál aby to dávalo smysl a b) si o sobě myslím, že mi jde podstatně líp analyzovat firmy než dluhopisy, komodity apod. kde jsem dost "mimo svůj element".

Ano, přesně každý člověk je jiný, proto očekávám že zde bude několik názoru a ne jenom jeden "Správný" 😄 Určitě souhlasím 🤝🏽

Inteligentní investor mluví o 25-75% v akciích a 25-75% v obligacích podle situace. Já se podle toho, troufnu si říct, alespoň dalších 10 let řídit nebudu. Chci být více agresivní. Hlavně kvůli svému věku (20).

Ano souhlasím, mám naprosto stejný názor.