S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Inflace chodí ve vlnách. Proč se může ta další vzedmout (nejen) v USA?

Míra inflace v USA v červnu zpomalila na rovná 3 %, a přiblížila se tak 2% cíli Fed. Centrální banka ale v boji se zvýšenou inflací ještě nemusí mít vyhráno.

Podívejme se na graf vývoje spotřebitelské inflace v USA v posledních pěti letech a v silně inflačních 70. letech 20. století. Je patrné, že 70. léta nabídla hned tři velké inflační vlny, přičemž vrchol každé z nich byl výrazně vyšší než té předchozí.

Domnívám se, že by se historie mohla do jisté míry opakovat a že by inflace v USA mohla v následujících měsících začít opět zrychlovat. Klíčovým faktorem je bezprecedentní deficit rozpočtu americké vlády, který nyní dosahuje zhruba 8 % HDP, a to v situaci, kdy je míra nezaměstnanosti prakticky na rekordních minimech pod 4 % a ekonomika se (minimálně zatím) zároveň nenachází v recesi.

Je také potřeba mít na paměti, že pokles míry inflace v posledních měsících byl hnán především výrazným poklesem cen energií. Tato položka je přitom velice volatilní a mohla by v následujícím období začít přispívat k inflaci naopak pozitivně. Cena ropy koneckonců v červenci podstatně narostla.

V dlouhodobějším výhledu pak mohou na ekonomiku působit hned čtyři výrazné globální proinflační faktory. Ty mohou vyvolat minimálně jednu další velkou světovou inflační vlnu. Jde o takzvaný vrchol levné energie (peak cheap energy), deglobalizaci, nepříznivé demografické trendy a válku na Ukrajině (vojenské konflikty v minulosti měly silně proinflační dopady).


Též si myslím, že není ještě vyhráno. To normální CPI sice klesá, ale jádrová inflace pořád roste což je problém. Na ty komodity se moc nezaměřuji a skoro vůbec tyto informace okolo toho nevnímám, ale chápu, že to s tou ropou a benzínem může být také problém.

S tou ropou je to divoký od té doby, co jsem na světě :-D Je to asi nejvolatilnější komodita co znám...

Také mi to tak přijde. Ty jsi někdy obchodoval s ropou, nebo máš s tím nějakou zkušenost?

Partner

I přesto že CPI jde dolů, také si myslím že není ještě vyhráno, Jak zde uvádíš, cena ropy může růst zase klidně, už teď to vidíme tento měsíc a ta může pomoci k inflaci. Dále ten dluh USA je prostě děs a nevím jestli toto by mohlo mít na to vliv, přeci jenom nejsem ekonom, ale vysoké ceny = růst inflace no. Zatím nevidím to, že by se snižovali ceny produktů a služeb.

Jo, ta cena benzínu mě po pravdě také docela překvapila... ted je nárůst o několik korun během jednoto týdne, to mi přijde šílený... takže jsem si také žádného snižování nevšiml :-D

Partner

Přesně tak, ale nejen banzínu, ale i obecně produktů, služeb, rozhodně ceny dolů nejdou.

Jo, ta cena benzínu mě po pravdě také docela překvapila... ted je nárůst o několik korun během jednoto týdne, to mi přijde šílený... takže jsem si také žádného snižování nevšiml :-D