S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Investoři, preferujete hodnotové, nebo růstové akcie a jaké akcie z nich jsou vaše oblíbené? 
Já preferuji hodnotové akcie a moje oblíbené jsou například akcie $AAPL+0.2%, $CVS-1.5%, nebo $MO+1.0%.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Kombinuji obojí. 😊

Podle čeho rozlišuješ, jestli je akcie hodnotová nebo růstová? Protože třeba u Applu akt nevim, kam ho zařadit :)

Je to velmi složité a každý to vidí jinak. Dlouho jsem přemýšlel, zda na tomto statusu označím aapl jakou hodnotovou akcii. Hodnotím to podle růstu ceny akcie, fundamentu, jak dlouho je společnost na trhu, zda vyplácí dividendu atd...

Je to složité :D

Ok, chápu... vnímáme to stejně :-D

Ta hranice je tenká. Apple bych vnímal spíše jako růstovku. Každopádně já kupuji jen ty, které vypadají podhodnoceně. Nějaké růstovce, která bude pravděpodobně mít podobnou výkonnost indexu, se raději vyhnu.

Super, máme to hodně podobné.  Jinak to je otázka kterou si kladu, zda je $AAPL+0.2% hodnotová, nebo růstová akcie a dlouho jsem váhal, zda aapl ve statusu označím za hodnotovou akcii.

Já nemám zatím vyhraněný styl, tím že buduji si teprve portfolio a můj názor je že to člověk dělá roky, tak mám hodnotové, jaké je $AAPL+0.2% a ten chci mít dlouhé roky, takže postupně i budu reinvestovat. Pak ale také koukám na dividendovky a nebo se snažím i nacházet růstové, které třeba vím, že mám na výdělek, za rok třeba prodat s výnosem a ten pak dát do hodnot, mám teď 31 titulů, ale právě abych snad i něco vydělal a postupně to chci redukovat tak na cca 20 a to držet roky.

Super, též plánuji většinu akcií držet několik let až desítek let.

Jj, to by měl být asi hlavní cíl každého investora, ale já se nebojím i mít jen nějaké, říkám si tomu "sezonní" i přesto, že pak s větším kapitálem budu muset přiznávat, protože poruším časový rámec 3 let. Třeba společnosti solární, jako $ENPH-2.2% to vím, že mám prostě jen na výdělek, nebo letecké, či třeba $ABNB-1.2% kdy u těch si myslím, že nepř přes léto mají větší zisky než v zimě a tak to mám na spekulaci a snad výdělek. 😁

Dřív jsem si myslel, že jdu po value stocks - nováčkovská klasika, přečtenej Intelligent Investor, inspirace Buffettem, Lynchem atd. Ale po těch cca 12 letech co sleduju trhy/investuju tak jsem přestal tohle dělení value/growth řešit, nemám preferenci, prostě si hledám nápady a byznysy, které v mých očích dobře fungují jako byznys, a měly by tak fungovat i v budoucnu. Stal se ze mě úplnej salámista jak J.Brychta :))

S ohledem na docela slušný časový horizont by mě zajímalo jestli jste díky tomu startu přes "value investing" narazil na nějaké value traps? Nemám bohužel tak dlouhý track record, ale příjde mi že pokud se někdo soustředí čistě na ty "podhodnocené" je tam slušná pravděpodobnost, že se nedostane k těm kvalitním, kde je sice často nastavena "férová" cena, ale doručí mu alespoň to průměrné zhodnocení.

Určitě jo. Na úplném začátku jsem byl schopný kupovat, zpětně viděno, úplný číčoviny jenom proto, že mi to v danou chvíli vyšlo "undervalued" a vůbec jsem nekoukal na specifika toho byznysu. Takže jsem koupil fakt nesmysly typu Avon Products (kosmetika), Michael Kors (módní značka), Celldex Therapeutics (biotech) co si tak vybavím. To byly fakt faily z neznalosti/nedostatku zkušeností. A u některých stocků (napadá mě $KO+0.4%, $PG-0.4% , $SBUX+1.4% ,big tech...)  je zkrátka potřeba přijmout fakt, že se undervalued z hlediska ceny vyskytnou jednou za uherský rok v rámci nějakého masivního crashe nebo většího selloffu.

Slyšels dnešní podcast Petra Plecháče? Pan Brychta je dobrej. 👍

Pan Brychta je super a rád se dívám na nějaké videa na kanále XTB  :D

Jasný chápu a toto je za mě super, přístup. Ovšem já jsem teprve na začátku, ale myslím, že za pár let ten přístup budu mít podobný.

$MO+1.0% Je skvělý výběr, mám to stejně.

Super :D