S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Aceasta este o abordare interesantă a diversificării portofoliului pentru mine :)

De ce și cum să includeți materiile prime în portofoliul dumneavoastră?

Materiile prime sunt esențiale pentru funcționarea lumii așa cum o cunoaștem astăzi. Ele servesc drept sursă de materii prime și energie pentru industrie și agricultură. Stabilitatea aprovizionării cu mărfuri este esențială pentru economia globală, iar prețurile materiilor prime afectează economia și viața de zi cu zi a oamenilor. Prin urmare, piețele de mărfuri mențin sistemul în funcțiune, un sistem care ne însoțește și ne va însoți mereu. Dacă, la fel ca majoritatea investitorilor, încercați să găsiți modalități adecvate de a vă maximiza profiturile și de a vă minimiza riscurile, includerea mărfurilor în portofoliul dumneavoastră de investiții poate fi o opțiune.

Mărfurile, cum ar fi metalele, energia, produsele agricole și altele, aduc în portofoliul dumneavoastră caracteristici de piață interesante în raport cu comportamentul altor instrumente de investiții. Ne vom concentra asupra importanței și caracteristicilor materiilor prime care își pot găsi un loc în portofoliul dumneavoastră.

Mărfuri de bază vs. acțiuni globale

Mărfurile și acțiunile globale diferă în mai multe moduri. În timp ce acțiunile globale reprezintă cele mai mari companii din lume, materiile prime reprezintă materii prime fizice. Prețurile acțiunilor sunt influențate de performanța companiilor individuale, de factorii macroeconomici, de performanța corporativă și de așteptările pieței. În schimb, prețurile materiilor prime sunt influențate de oferta globală, de factorii sezonieri și de cererea pentru materia primă în cauză. De asemenea, acestea sunt mult mai sensibile la evenimentele geopolitice și la dezastrele naturale. În plus, multe mărfuri sunt corelate în mod negativ cu acțiunile. Există un potențial în această diferență, pe care, datorită oportunităților lumii moderne, fiecare investitor îl poate exploata.

Printre mărfurile de bază pentru portofoliu se numără

Există mai multe motive pentru a combina instrumentele de investiții menționate mai sus. Prin diversificare, putem crește sau diminua volatilitatea portofoliului. Mărfurile și acțiunile au tendința de a reacționa diferit la evenimentele și factorii de piață. Dacă piața bursieră cunoaște o scădere, prețurile materiilor prime pot crește pentru a contribui la compensarea scăderilor prețurilor acțiunilor. În cazul unor evenimente neașteptate, cum ar fi conflictul ucrainean, prețurile materiilor prime pot crește dramatic, iar acest lucru poate duce la randamente atractive pentru investitorii care nu au neglijat componenta de mărfuri.

Este interesant faptul că, în cazul mai multor combinații de acțiuni/mărfuri, performanța portofoliului crește, dar, pe de altă parte, drawdown-ul maxim scade. Astfel, prin diversificare, investitorul elimină riscul, reduce drawdown-ul maxim al portofoliului și, în plus, crește randamentul investiției sale.

În ce mărfuri să investiți și cum să investiți

Printre cele mai populare mărfuri pentru investiții se numără aurul, argintul, petrolul, gazele naturale și multe altele. Cu toate acestea, înainte de a investi, este important să alegeți un instrument de investiții adecvat, cum ar fi contractele futures, ETF-urile sau acțiunile companiilor care operează în sectorul materiilor prime. Pentru investitorii mai puțin experimentați sau pentru investitorii cu un profil de risc scăzut, este de preferat să includă unul dintre fondurile gestionate activ, în care managerii de portofoliu alocă activ capitalul în funcție de strategia de investiții specifică, protejând astfel capitalul investitorului.

Alegerea instrumentului trebuie să țină cont de orizontul de investiție, cu cât acesta este mai lung, cu atât mai mare este volatilitatea pe care o acceptă investitorul și, bineînțeles, compoziția materiilor prime trebuie să fie legată în mod corespunzător de acțiunile reprezentate în portofoliu. Dacă nu cunoașteți caracteristicile materiilor prime în care doriți să investiți și nu sunteți în măsură să calculați potențialul impact viitor asupra capitalului dumneavoastră în funcție de parametri, este mai mult decât necesar să consultați un expert în domeniu.

(Nu) Investiția în lingouri fizice

Cel mai utilizat instrument din cadrul materiilor prime este aurul, care și-a câștigat respectul și admirația ca un depozit de valoare testat în timp. Cu toate acestea, există câteva informații importante care sunt ascunse sau scoase din context de către comercianții de aur atunci când vine vorba de diversificarea unui portofoliu cu lingouri. Prima piedică este valoarea marjei, care variază între 2% și 20%, în funcție de companie și de cantitatea pe care o cumpără investitorul. Prețul aurului în sine a înregistrat o performanță inferioară indicelui SPX, având în același timp o volatilitate mai mare, ceea ce la prima vedere poate fi interpretat ca un instrument de investiții ineficient.

Cu toate acestea, chiar și o monedă de aur are două fețe. Este o modalitate excelentă de acoperire împotriva riscului valutar și poate fi, de asemenea, o alternativă potrivită dacă investitorul are deja o gamă cuprinzătoare de alte investiții, ceea ce o face o completare interesantă. În lumea investițiilor, regula este că nimic nu trebuie să fie exagerat, iar achiziționarea acesteia trebuie consultată cu un expert independent, dar nu cu un vânzător, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor.

Concluzie

Am făcut cunoștință cu lumea materiilor prime și cu oportunitățile pe care ni le oferă comportamentul lor pe piață. Lumea noastră se învârte în principal în jurul acestora. Când acestea erau rare în trecut, civilizațiile antice au căzut în uitare în timp. Așadar, dacă încă nu includeți materiile prime în portofoliul dumneavoastră, acest articol poate fi o trambulină pentru includerea lor.

Performanțele superioare și scăderea drawdown-ului sunt doar vârful icebergului a ceea ce ne poate aduce o alocare rațională a activelor. Nu uitați, însă, că trebuie să aveți cunoștințele necesare despre funcționalitatea comportamentului prețurilor materiilor prime și să le încorporați în raport cu alte componente ale portofoliului înainte de a investi.


Dacă aurul scade la 1800 de dolari, voi cumpăra câteva procente prin intermediul ETF-urilor pentru a le adăuga la portofoliul meu.

Interesant... Vreau să-mi iau câteva piese de aur și argint doar pentru a avea în sfârșit o "investiție" pe care să o pot atinge :)