S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Zdravím všechny investory. Vodík teď dostává velkou pozornost a s dobrým důvodem. Má obrovský potenciál ve světě budoucí udržitelné energie a technologií. Společnosti jako Toyota $TM+0.9% , Air Liquide $APD+0.9%  nebo Linde $LIN+0.9%sází na vodíkovou kartu investic a infrastruktury. Je vidět, že v tom vidí reálnou příležitost. Jaký máte na budoucnost vodíku názor vy? Má šanci do budoucna v různých odvětvích uspět?

TM
$232.87 $2.07 +0.90%

Moc to nesleduji, ovšem podle toho co si zde čtu, bych asi měl začít. Tedy určitě si o tom zjistím nějaké informace.

Určitě upletnění mít bude, ale zatím bere za otěže elektro a určitě bude i nadále

To je fakt, ale i tak jeho vývoj a uplatnění roste a bude růst.

Já vodíku hodně fandím právě:) ale zase racionálně beru v potaz, že infrastruktura je vystavena na elektro

Vodík svoje uplatnění mít bude, ale nevěřím že by byl ten dominantní vítěz. Vodík sebou nese některé fyzikální překážky, které není úplně snadné vyřešit a to je hlavně skladování a transport. Navíc vodíku je víc druhů podle toho jaký způsob výroby/extrakce se použije (šedý, modrý nebo zelený). A ne každá země ho dokáže efektivně (myšleno nákladově) vyrábět. Japonci ano, proto jsou v tomhle směru momentální lídr. Umím si vodík představit do budoucna v tom co nás k vyřešení trápí asi nejvíc - letadla, lodě... V osobní dopravě mi to přijde proti elektřině jako hezká alternativa ale ne mainstream. A možná bych si nevybral participaci na tomhle trendu přímo v producentech vodíku, ale přeneseně - skrze producenty zelené energie a jaderky, které k tomu budou zásadně potřeba.

Paráda, lépe bych to neřekl, naprostý souhlas. Máš právě nějaké producenty vyhlédnuté?

Nemam. Otevrel jsem si ted pozici v Norsk Hydro, kterou budu s poklesy navysovat (alespon takovy je plan :) ), ale jinak jsem se moc nerozhlizel, vim ze se trejduji napr. nejake solarni firmy ve Spanelsku, docela bych pridal i treba to uranove ETF $URA+0.9% co jsem tu nedavno zminoval. Ale hlubsi research do celeho “clean energy” jsem si zatim nedelal.

Šance tam určitě je. Může klidně vzniknout velký hráč čistě ve vodíku. Jsem na to zvědavý a určitě tomu dávám pozornost.

Taky si myslím, že šance jsou vysoké a hráči postupně vznikat budou.

Naprosto souhlasím.

Těch společností je hodně a jasného lídra (ve vodíku) nevidím. No sektor má budoucnost určitě a tak mám v ETF clean energy. Fakt je že výroba už byla zvládnutá a výzva je skladování kde se vodík určitě nějak uplatní.

Jo, to vidím stejně a lídrů bude asi víc, jelikož má vodík široké pole využití.