S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Supravodiče jako možná další velká věc po AI: Jaké přinášejí investiční příležitosti?

Téma převratného supravodiče fungujícího při pokojové teplotě se v poslední době dostalo na titulní strany médií. Stalo se tak poté, co korejští vědci vyvinuli nový materiál LK-99. Tento průlomový objev totiž může způsobit revoluci v mnoha odvětvích. Na cestě jeho vývoje a k následnému komerčnímu využití je sice ještě hodně překážek, ale I tak panuje nadšení ohledně jeho možných rozsáhlých přínosů. Jaké investiční příležitosti jsou s tímto novým hitem spojené?

Co se zatím ví:

Korejští výzkumníci tvrdí, že se jim podařilo vyvinout supravodič, který funguje při pokojové teplotě a standardním tlaku. Tento zázračný materiál neklade takřka žádný odpor průchodu elektrického proudu a eliminuje magnetická pole. Mohl by tak odstranit veškeré ztráty vznikající při přenosu elektřiny, čímž by bylo možné využít dodávky elektřiny i v dalších oblastech a dosáhnout až nulových emisí uhlíku. Revoluci by tak způsobil téměř ve všech oblastech od energetických sítí či zobrazovacích metod v lékařství až po vysokorychlostní vlaky, kvantové počítače a jadernou fúzi.

Podobně energeticky efektivní materiály se podařilo vyvinout již v minulosti. Došlo k tomu však v přísně kontrolovaných podmínkách, například za extrémně nízkých teplot, a tudíž byly tyto materiály v praxi nevyužitelné. Nově objevený LK-99 je šedočernou sloučeninou olova, mědi, fosforu a kyslíku, která údajně vykazuje supravodivé vlastnosti i při teplotách nad 400 Kelvinů (126,85 °C, 260 °F).

Zajímavostí je, že se tuto přelomovou technologii mezitím podařilo objevit i čínským vědcům. Také indičtí výzkumníci publikovali články, v nichž zmiňují jeho úspěšnou přípravu. Pokud se ukáže, že má LK-99 skutečně uváděné vlastnosti, a pokud bude tento materiál opravdu možné masově vyrábět a komerčně využívat, může to přinést revoluci v mnoha odvětvích.

Existuje však řadů důvodů domnívat se, že vývoj LK-99 zabere hodně času a narazí se při něm na mnoho výzev. Výroba supravodičů je totiž složitá a nákladná. Navíc je tato technologie teprve na počátku a bude potřeba překonat technické překážky, jako je například udržování supravodivosti při pokojové teplotě.

Možné investiční příležitosti

Akcie řady jihokorejských (Duksung, Sunam, Shinsung Delta Tech) a čínských (Jiangsu Etern, Jiangsu Fasten, Henan Zhongfu, Jinhui Mining) firem, které mají s touto technologií spojitost, jsou již od konce července na vzestupu. Korejská burza navíc varovala před spekulativními nákupy, protože některé akciové tituly opakovaně dosahovaly denních limitů. To vše v době jinak poměrně opatrné nálady po snížení ratingu USA ze strany agentury Fitch. Díky zprávám o nové technologii však zhruba o polovinu posílily také akcie firmy American Superconductor (AMSC), která si tak letos již polepšila o více než 200 %.

Není jistě, zda bude LK-99 tím supravodičem, na který svět čeká. Může však být minimálně impulzem pro další výzkum a vývoj technologií umožňujících efektivnější využití a ukládání energie. Investoři by samozřejmě měli pečlivě zvažovat rizika a výnosy předtím, než se do této oblasti pustí. Mezi investiční oblasti, které mohou z tohoto technologického pokroku těžit, nicméně patří:

Zelené kovy, například měď a olovo, například i prostřednictvím futures nebo ETF. Kovy využívané pro výrobu baterií, například lithium, kobalt, nikl a mangan.Společnosti těžící měď, například Southern Copper či Sumitomo Metal Mining.Společnosti těžící zinek (olovo je vedlejší produkt), například Teck Resources. Výrobci elektrických vodičů, například Sumitomo Electric Industries. Výrobci úložišť energií (baterií), například čínský CATL, BYD nebo LG Energy.

Vedle těchto hlavních oblastí lze hledat příležitosti i v těch, kde může využití podobných technologií přinést velké změny. Jedná se například o energetiku, výrobu zdravotnického vybavení, dopravu a logistiku, případně technologické firmy pracující na kvantových počítačích.


Pozor, trochu tihle techno-elektriku znám a můžu říct, že jestli to bude fungovat v klasických podmínkách jak se uvádí, tak to bude revoluce nejen na trhu, ale i mimo něj. Tohle by mohl být opravdu zásadní objev.

Teď mě ty výše zmíněné společnosti zajímají ještě víc! :)

Tak to je bomba. Z hlediska investičního na to nijak reagovat asi nebudu, žádným nákupem apod., ale takovéto průlomy jsou skvělé. Vědcům smekám.

Mě to po pravdě zaujalo a na ty jednotlivé společnosti se podívám. Chtěl bych jednou být u něčeho v čas :)