S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Tip na 3 levné zemědělské akcie pro správnou diverzifikaci portfolia

Redakce Bulios
17. 8. 2023
5 min read

Zemědělský sektor zůstává základním kamenem světové ekonomiky, protože poskytuje životně důležité zboží pro obživu, energii a průmysl. Historicky tento sektor prokázal odolnost, zejména během hospodářských poklesů, a nabízí útočiště investorům, kteří hledají stabilitu uprostřed volatility trhu.

Headquarters společnosti $ICL+0.2% 

V roce 2022, kdy trhy čelily výprodeji, akcie zemědělských společností překonaly výkonnost mnoha svých protějšků. Fond VanEck Agribusiness ETF (MOO) tuto odolnost předvedl při poklesu o 8 % ve srovnání s 15% poklesem indexu Russell 1000.

Při vstupu do třetího čtvrtletí roku 2023 se některé akcie v oblasti zemědělství jeví jako atraktivní vyhlídky: Nutrien, Cal-Maine Foods Inc a Performance Food Group, které vedou z hlediska hodnoty, růstu a dynamiky. Zároven se obchodují za relativně dobré ceny, nízké P/E hodnoty a zaslouží si být na vašem watchlistu.

Nutrien $NTR-0.3% 

  • Poměr P/E: 3,83

Společnost Nutrien je celosvětově významnou společností v odvětví hnojiv, která je známá svými výrobky, mezi něž patří potašová, dusíkatá a fosforečná hnojiva. Vznikla sloučením společností Potash Corporation of Saskatchewan a Agrium v roce 2018 a od té doby se pohybuje na vzestupné trajektorii.

Zvláště pozoruhodné byly roky 2021 a 2022, kdy prudce rostoucí ceny hnojiv podpořily její finanční výsledky. Jen v roce 2022 zaznamenala společnost Nutrien 37% nárůst tržeb, které se dotkly 37,9 miliardy USD, přičemž čistý zisk zaznamenal pozoruhodný 142% nárůst a dosáhl 7,7 miliardy USD.

Účinné strategie společnosti zajistily, že se tento výrazný nárůst příjmů efektivně promítl do zisku. Při formování nedávného úspěchu společnosti Nutrien hrály roli také geopolitické události. Například válka na Ukrajině vedla k narušení dodavatelských řetězců, což dále zvýšilo ceny.

Vedení společnosti zůstává optimistické ohledně roku 2023. Předpokládá, že problémy s globálními dodávkami budou přetrvávat a poptávka po rostlinných vstupech bude nadále stoupat. Zároveň však předpovídají mírný pokles zisků ve srovnání s prudce rostoucími hodnotami v roce 2022.

NTR
$57.16 -$0.18 -0.31%

Cal-Maine Foods $CALM+0.8% 

  • Poměr P/E: 3,02

Společnost Cal-Maine Foods, která je často označována jako titán amerického vaječného průmyslu, je důkazem síly vertikální integrace. Společnost nejenže řídí všechny aspekty výroby vajec, ale má prsty i v balení, marketingu a distribuci.

Předchozí rok, kdy propukla ptačí chřipka, která byla pravděpodobně jednou z nejvážnějších výzev v odvětví, znamenal celý sektor značný problém. Výzvy však často mají i své světlé stránky. S drastickým snížením nabídky vajec v důsledku ztráty 43 milionů slepic ceny prudce vzrostly.

Společnost Cal-Maine Foods měla díky svým zavedeným dodavatelským řetězcům a rozsáhlé distribuční síti ideální pozici k tomu, aby zachytila podstatnou část tohoto cenového nárůstu. Její reakce na krizi, od zajištění kontinuity dodávek až po efektivní strategii budování značky, která posílila důvěru spotřebitelů, byla jako z učebnice krizového řízení.

Při pohledu do budoucna se společnost Cal-Maine nyní soustředí na posílení opatření biologické bezpečnosti, investice do technologií pro sledování zdraví hejn a rozšíření nabídky ekologických produktů a produktů bez klecových chovů v souladu s vyvíjejícími se preferencemi spotřebitelů.

CALM
$58.27 $0.47 +0.81%

ICL Group Ltd $ICL+0.2% 

  • Poměr P/E: 4,41

Ve světě speciálních chemikálií má jen málokteré jméno takový ohlas jako ICL Group. Zaměřuje se především na výrobky z potaše a fosfátů a dokázala si vydobýt místo na trhu, který je konkurenční a citlivý na globální ekonomické výkyvy.

Rok 2022 byl obzvláště výnosný, ale nešlo jen o to, využít prudkého nárůstu cen. Silná výzkumná a vývojová křídla společnosti ICL Group se podílela na inovacích a zvyšování efektivity jejich nabídky.

Společnost je známá tím, že výrazně investuje do udržitelných těžebních technik, čímž zajišťuje minimální dopad na životní prostředí. Prozíravý přístup společnosti ICL se vztahuje i na její tržní strategii.

S ohledem na expandující asijské trhy, zejména Indii a Čínu, se společnost ICL připravuje na očekávaný nárůst poptávky po hnojivech a speciálních chemikáliích. Kromě toho představuje diverzifikace společnosti ICL do potravinářského sektoru, zejména potravinářských přísad, zajímavou hranici růstu.

Vzhledem k celosvětovému tlaku na udržitelné zemědělské postupy a potřebě účinných metod hnojení by odborné znalosti společnosti ICL v oblasti hnojiv s pomalým uvolňováním a hnojiv rozpustných ve vodě mohly změnit pravidla hry.

ICL
$4.80 $0.01 +0.21%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.