S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Mimořádná daň z neočekávaných zisků děsí investory

Velká Británie a Evropa se chopily vedení a zavedly mimořádnou daň z nadměrných zisků tzv. „windfall“ daně na sektory energetiky a veřejných služeb a v poslední době i na banky. Spojené státy tak neučinily, možná se poučily ze svých chybných kroků při používání tohoto daňového nástroje v minulém století. Investoři však nemají rádi zavádění nových daní, což se projevilo minulý týden, kdy se trhy propadly po zprávě z Itálie, že bude uvalena nová daň z neočekávaných příjmů na banky.

Itálie zasadila svým bankám překvapivou ránu a způsobila šok v celém evropském sektoru tím, že stanovila jednorázovou 40% daň ze zisků plynoucích z vyšších úrokových sazeb poté, co pokárala věřitele za to, že neodměňovali vklady. Opatření vyděsilo investory a v důsledku toho se ceny akcií italských bank, například Intesa Sanpaolo, Banco BPM, Monte Paschi di Siena a UniCredit, po oznámení propadly o 5 až 10 %, přičemž tento propad ovlivnil i další burzy z Evropy.

Akcie část ztrát získaly zpět poté, co Itálie oznámila zmírněnou verzi nové daně z neočekávaných příjmů bank a stanovila strop pro výplaty. Analytici společnosti Jefferies odhadli, že tento strop omezí kolektivní výplaty některých největších italských bank kótovaných na burze, na které připadá přibližně 50 % italských vkladů, na přibližně 2,5 miliardy EUR, zatímco dřívější odhady hovořily až o 4,9 miliardy EUR.

Britská skupina Positive Money, která je podpořena obrovskými částkami, které by mohla Meloniho daň přinést, podle deníku The Guardian uvedla, že replikace Meloniho neočekávané daně by mohla vést k tomu, že jen na základě zisků dosažených v první polovině roku 2023 by velké čtyři banky – Lloyds, NatWest, Barclays a HSBC ve Spojeném království – získaly pro daňové poplatníky 3,4 miliardy liber. Tato částka by mohla být vyšší, pokud by Spojené království následovalo kroky české vlády a zavedlo 60% daň ze zisků bank přesahujících 120 % jejich průměru v letech 2018 až 2021 – podle odhadu skupiny by se tak mohlo získat téměř 11 miliard liber.

Mimořádná zdanění bank není novinkou, neboť podobná rozhodnutí v posledních měsících přijaly Česká republika, Litva a Španělsko. Rumunsko zavedlo mimořádnou daň pouze pro výrobce a distributory elektřiny, uhlí, ropy a zemního plynu.

Přestože přinášejí okamžitý příjem do státní pokladny, mimořádné daně z neočekávaných zisků mají negativní dopad na ocenění společností, protože vytvářejí ekonomickou nejistotu a snižují ziskovost. Oba tyto prvky snižují hodnotu a přispívají k rostoucímu diskontu ocenění britských a evropských aktiv ve srovnání s USA, přičemž energetický a finanční sektor v Evropě je nyní o 41 % levnější než jejich americké protějšky.

Mimořádné daně z nadměrných zisků byly poprvé zavedeny v USA, ale jejich neúspěch v minulosti se spojil s politickými náklady a patovou situací, které zabránily jejich dalšímu používání v této zemi. Vlády se těší na budoucí příjmy, které tyto daně přinesou, ale skutečně vybrané částky jsou často zklamáním, protože největší a nejglobálnější společnosti nacházejí způsoby, jak s daní bojovat nebo ji zmírnit, často na úkor menších společností, a mohou rovněž omezit lokální investice.


Nějak tu windfall tax neumím zacenit. Vím, že windfall tax mají i v Norsku. Ovlivňuje to jednu společnost z mého portfolia, ale tam to mají trochu mírnější. 
Díky za informativní článěk. 😉

To si myslim, že nedokáže zacenit nikdo a uvidíme až v moment, až (pokud) to nastane... ale já doufam, že nenastane...

Nenastane? Však strana z ktorej vzišla Meloniová, je krajne pravicová- to je taký klasický model, že nabulikajú ľuďom do hláv, že peniaze, ktoré sa dávajú na migrantov, ste mohli mať vy v dôchodkoch, nemuseli ste ísť o 5 r skôr do penzie, mali by ste ich oveľa vyššie atď+ spústu ďalších populisticko-nacionálnych drístov. Potom, keď sa taká strana dostane k moci, sa na nacionálne drísty musí vykašľať, lebo by si v EU a v zahraničí celkovo ani neškrtla a ostane len  ten populizmus a vždy hľadajú niekoho, kto môže za to, že chýbajú peniaze(tie chýbajú vždy, všakže). Výsledkom je toto. U nás za vlaňajší rok takto zdanili Slovnaft, po voľbách, ktoré máme o mesiac, mimoriadne zdania banky, tá banda zlodejov, čo u nás vládla pred tými neschopnými zúfalcami, ktorých máme posledné dva roky, už vykrikovala, že za rast cien potravín môžu obchodné reťazce ako Kaufland, Lidl, Tesco. V USA už tiež republikáni majú agendu, ktorá bola pred 30 rokmi agendou demokratov a polka demokratov má agendu ako z 15 zjazdu UV KSČ. A to všetko len preto, že v dnešnej dobe cez médiá dokážu ľudí presvedčiť o čomkoľvek, nie sú potrebné činy, stačia reči...

Nuž, zavádzajú nám tu opäť komunizmus a to bez toho, aby sme komunistov volili, asi sa presťahujem do krajiny, kde sa takéto veci nerobia, len nemám už 20, tak nie je jednoduché spáliť za sebou mosty...

To chápu... taky se mi to vůbec nelíbí a doufám, že takových nás bude přibývat...

Jenom taková maličkost, v textu máš mužské skloňování ale Giorgia Meloni je italská premiérka :)

Ale na to se už dneska moc nehraje ne? :-D To, že nemá pimpulu neznamená, že je žena... :-D Dneska to může být třeba konferenční stolek, když se blbě vyspí... 
Každopádně děkuju za upozornění :)

Za mě, ta Windfall tax je něco strašného. 💀

To za mě taky... a doufám, že to sem nedoletí...

Ona by normálně i fungovat mohla podle mě, ale za naprosto jiných podmínek, než jaké máme momentálně ..