S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Krásný víkend investoři,

Osobně mám hrozně rád automobilový průmysl, jelikož auta jsou mi velice blízký i když tento průmysl je celkem složitý, to víme. Většina mluví o Tesle, Nio, či podobných velkých automobilkách.

Jak ale například vnímáte evropská auta a třeba konkrétně $VWA.BR+0.4%?

VWA.BR

Volkswagen AG

VWA.BR
€125.00 €0.50 +0.40%

Můj osobní názor: Této společnosti se vyhýbám obloukem, jelikož si stejně myslím že jednou Čínské automobilky to zde převálcují, nebo ne přímo převálcují, ale mohly by vlastnit klidně většinu trhu zde v Evropě, Čínská auta jsou za mě mnohem vyspělejší. Samozřejmě můžu se mýlit, ale to teprve uvidíme.

I když sám za sebe vlastním VW a auto je skvěle, ale jenom protože je to ještě rok 2009 😄 Tak do akcie bych se nevkládal.

Vím že zde jsou ale lidé kteří do této společnosti investují, jak to vnímáte například vy?

Hezký zbytek víkendu a udělejte si taky nějakou tu pohodičku 🍀👍🏽


Ta akcie a společnost je fajn. Ovšem zatím v tom mám zmatek a nevím do jaké automobilky chci investovat. Hodně se teď řeší elektro auta a asi počkám až ten boom bude okolo toho menší. Ovšem chtěl bych v portfoliu mít alcie nějaké automobilky, ale budu se na toto odvětví muset podívat podrobněji.

Souhlasím. Já momentálně investuji do společnosti $NIO+6.1%, zde je podle mě nějaký ten risk co se týče Číny 😄

Je to dobrá společnost. Vědí co dělají a svou velikostí jsou skoro nepřekonatelní. Postupně budou inovovat, ale akcie je evropská. To není můj přístav :)

Určitě akcii budu sledovat, ale jak píšeš, ani můj přístav to není. Ale je možné že by to mohlo dopadnout skvěle, každopádně si tím nejsem vůbec jistý a radši na to budu koukat z dálky.

Pamatuji si, že jsem takhle sledoval i Rolls-Royce a akcie nic moc nedělala...

Můžu být zaujatý, protože Volkswageny mám moc rád. Stejně ale věřím, že Nokia 2.0 se nekoná, jak mnoho lidí poslední dobou píše. Pod 115$ přikupuji. Nedávno pan Semotan měl rozhovor, ve kterém zmínil, že je možný zánik nějakých značek v rámci koncernu. S tím souhlasím.

Těch 115$ platí pro $VOW3. 😁

S tím souhlasím, neříkám že to bude přímo tato, ale jako nevím, neláká mě tato ani trochu.

Řekl bych, že všechny tyto obavy jsou již více než zaceněny. Uvidíme, jak bude vypadat další vývoj. Sledovat tu absolutní změnu nálady investorů je zajímavé.

Základní problém evropských automobilek je konkurenceschopnost. Pro koncerny, které řídí lidi v důchodovém věku, je adaptace na hodně radikální změnu uvažování ohromně složitá. Proto pokud se od jádra nezmění, tak budou zaostávat za Teslou a čínskou konkurencí. Tesla je řízená primárně jako tech firma a Číňani zase mají výhodu technologického leapfroggingu - u nich nemají zakořeněnou car culture jako máme my v Evropě, nemají vytvořená dogmata "jak to má správně být", proto je pro ně významně jednodušší od nepovedených kopií BMW a spol. přeskočit rovnou na high tech EVčka (krom toho, že to je i v jejích vlastním zájmu aby čínská města nebyla zamořená jak Černobyl od průmyslu a udrželi snesitelné životní podmínky pro svojí obří populaci).

Tak VW by mohlo pomoct pokud vyjde spoluprace s QS, ale jestli to ti korporátní byrokrati budou vůbec schopni využít, i kdyby to technicky byla bomba, je otázka. Zatím teď, když i v Německu kupuje nové auto jen ten kdo musí tak vymysleli že zdraží 🤷‍♂️