S&P 500 ^GSPC 5,230.97 +0.32%
Nvidia NVDA $904.70 +1.94%
Alphabet GOOG $168.97 -1.52%
Microsoft MSFT $414.34 +0.49%
Tesla TSLA $171.35 -0.36%
Amazon AMZN $188.96 -0.28%
Apple AAPL $184.80 +0.26%
Meta META $474.99 -0.09%

Uranová horečka: 3 podhodnocené akcie, které budou profitovat

Redakce Bulios
25. 8. 2023
5 min read

Uran je již delší dobu v hledáčku investorů vzhledem k jeho významu v energetickém sektoru. Slouží jako klíčový prvek pro výrobu jaderné energie, což je forma čisté energie, u níž se očekává nárůst v rámci boje proti změně klimatu.

Logo společnosti BHP

Rok 2023 byl pro uran obzvláště slibný, protože ceny se trvale držely nad životně důležitou hranicí 50 USD za libru. Mnozí očekávají vzestupnou trajektorii poptávky, která je poháněna rostoucím celosvětovým přechodem k udržitelným zdrojům energie.

Historický graf ceny uranu 

Kromě toho se pro státy stává prvořadým zajištění stabilních dodávek, což posiluje rostoucí význam tohoto nerostu. Toto slibné prostředí pro uran poskytuje příležitost podívat se na některé z předních společností v tomto odvětví. My se dnes zaměříme na 3 takové akcie a průměrné férové odhady jejich cen od analytiků z Tipranks.

BHP $BHP+0.6% 

  • Průměr férové ceny analytiků Tipranks: 59,09 (6,72 %)

S tržní kapitalizací ohromujících 218,29 miliardy USD zaujímá společnost BHP v uranovém průmyslu významné místo. Důl Olympic Dam v Austrálii je důkazem jejího dominantního postavení.

Tento důl se může pochlubit jedním z největších světových ložisek uranu. Zajímavé je, že ačkoli měď zůstává hlavním minerálem zájmu v Olympic Dam, lokalita je bohatá také na uran, zlato a stříbro.

Strategické rozhodnutí v roce 2020 vedlo k tomu, že společnost BHP přesměrovala svou pozornost z rozšiřování přehrady Olympic Dam na posílení stávajících kapacit. Jejich závazek k neustálému zlepšování je patrný z výrazného meziročního nárůstu těžby uranu v roce 2023, který zaznamenal skok o více než 1 milion tun.

Pokračující úsilí společnosti BHP v oblasti průzkumu, jako jsou aktivity v přehradě Oak Dam, podtrhuje její záměr dále upevnit vedoucí postavení v oboru. Průměr férové ceny analytiků Tipranks činí 59,09.

BHP
$57.47 $0.35 +0.61%

NexGen Energy $NXE-1.4% 

  • Průměr férové ceny analytiků Tipranks: 6,46 (27,92 %)

Společnost NexGen Energy, jeden z předních hráčů na globálním trhu s uranem a má aktuálně tržní kapitalizaci 3,37 miliardy USD. Tato dynamicky se rozvíjející firma věnuje především průzkumu a těžbě v kanadské Athabaské pánvi, což je oblast známá svou hojností uranu a svou klíčovou roli ve světovém jaderném průmyslu.

Jedním z nejzajímavějších aktiv této společnosti je projekt Rook I, který obsahuje několik významných objevů s vysokou koncentrací uranu. NexGen má velké plány s tímto projektem, a její expertní tým geologů a inženýrů pečlivě zkoumá možnosti jeho využití.

Společnost již s vizí do budoucna dokončila několik podrobných studií proveditelnosti pro Rook I a po jejich úspěšném zhodnocení je plně připravena převést tento projekt do fáze výstavby. Je to svědectví o jejich odhodlání a systematickém přístupu k podnikání.

Ambiciózní plány společnosti NexGen se nesou v duchu vytvoření dolu, který by mohl být nejen největším, ale i ekonomicky nejvýhodnějším zdrojem uranu na celém světě. Takový cíl svědčí o jejich prozíravém a inovativním přístupu k těžbě uranu, což je obdivuhodné v oblasti, kde je konkurence neustále na vzestupu.

NexGen Energy tak nejen rozšiřuje své aktivity, ale také stanovuje nové standardy pro celý průmysl. Průměr férové ceny analytiků Tipranks je 6,46, což by od dnešních hodnot znamenalo téměř 28% růstový potenciál. 

NXE
$7.94 -$0.11 -1.37%

Energy Fuels $UUUU-1.0% 

  • Průměr férové ceny analytiků Tipranks: 10,00 (46,41 %)

Společnost Energy Fuels, s impozantní tržní hodnotou 1,08 miliardy USD, nejenže drží v rukou prestižní titul nejvýznamnějšího producenta uranu v USA, ale také se řadí k lídrům v oblasti inovací a udržitelnosti v energetickém průmyslu. Její historie úspěchů, podpořená silným a diverzifikovaným portfoliem aktiv, je důkazem jejího schopného vedení a předvídavého obchodního rozhledu.

Kromě toho, že se společnost významně podílí na uranovém trhu, nenechává si ujít ani příležitosti v dalších odvětvích. Její zájem o vzácné zeminy a vanad zdůrazňuje její strategický záměr rozšířit svou působnost a stát se mnohem více než jen uranovým gigantem. Vzácné zeminy a vanad mají klíčový význam v mnoha moderních technologiích, což umožňuje společnosti Energy Fuels posilovat svou pozici v průmyslu a reagovat na měnící se tržní potřeby.

V kontextu globálního trendu směřujícího k čisté energii a snaze omezit emise skleníkových plynů se uran stává stále významnějším hráčem. A společnosti jako Energy Fuels, které se neustále snaží o inovace, expanzi a uplatňování udržitelných postupů, budou v čele tohoto pohybu.

Vzhledem k rostoucímu zájmu společnosti o čisté energetické řešení můžeme očekávat, že význam a vliv takových špičkových hráčů na trhu, jako je Energy Fuels, se v nadcházejících letech ještě zvýší. Průměr férové ceny analytiků Tipranks je 10,00, což by od dnešních hodnot znamenalo téměř 46% růstový potenciál. 

UUUU
$6.09 -$0.06 -0.98%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.