S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Je čas na akciovou opatrnost? Těchto 5 titulů nabízí nadprůměrné dividendové výnosy. 
Výrazné zdražování amerických akcií v letošním roce podle analytiků již z velké části vyčerpalo růstový potenciál Wall Street, investoři by tak podle nich nyní měli přecházet k bezpečnějším aktivům. Těmi mohou být například akcie firem pravidelně vyplácejících dividendy. Nabízíme pět tipů na cenné papíry společností se silným byznysem, které nabízejí nadprůměrné dividendové výnosy.

Verizon Communications

dividendový výnos: 7,8 %

P/E: 7,01

Operátor Verizon Communications má na americkém trhu bezdrátových komunikačních technologií podíl kolem 40 %. Provozní výnosy společnosti v druhém čtvrtletí klesly o 3,5 % na 32,6 miliardy dolarů a akcie firmy od začátku roku ztrácejí asi 16 %. Titul je pod tlakem mimo jiné v reakci na zprávu listu Wall Street Journal, že americké telekomunikační firmy nechaly v zemi vedení olověných kabelů z dřívější doby, která představují zdravotní riziko. P/E titulu se pohybuje kolem 7, zatímco ukazatel pro celé odvětví utilit je 18 a dividendový výnos v rámci sektoru je oproti Verizonu jen zhruba poloviční.

Foot Locker

dividendový výnos: 6,3 %

P/E: 6,19

Tržby prodejce obuvi v prvním čtvrtletí meziročně klesly o 9 %. Společnost by ovšem podle analytiků dále měla těžit z loajality zákazníků nebo z vylepšeného věrnostního programu. Řetězec také zavírá nevýkonné obchody a posiluje své on-line aktivity. John Buckingham, autor investičního newsletteru The Prudent Speculator, věří, že byznys firmy je stabilní a více než 6% dividendový výnos udržitelný.

ONEOK

dividendový výnos: 5,8 %

P/E: 13,34

Akcie společnosti ONEOK jsou cestou, jak relativně bezpečně investovat do očekávaného masivního růstu produkce zemního plynu ve Spojených státech a jeho vývozu ve zkapalněné podobě (LNG). Firma, jež se zaměřuje na přepravu zemního plynu potrubím, má 90 % byznysu založeného na poplatcích, a nemá tedy přímou expozici vůči volatilním cenám samotné suroviny. Současně přitom lze očekávat růst tržeb s tím, jak by se měly zvyšovat objemy přepravovaného plynu. Katalyzátorem růstu hospodářských čísel společnosti může být i nedávná akvizice provozovatele ropovodů a dalších produktovodů Magellan Midstream Partners.

Civitas Resources

dividendový výnos: 9 %

P/E: 7,88

Producent ropy a zemního plynu z pánví Denver-Julesburg v Coloradu a Permian v Texasu a Novém Mexiku roste mimo jiné díky akvizicím nových lokalit pro těžbu, naposledy v červnu v pánvi Permian. "Ocenění akcií Civitas Resources nereflektuje hodnotu, kterou management v uplynulých několika letech vytvořil diverzifikací byznysu společnosti," říká Buckingham. Společnost vyplácí čtvrtletně dividendu 50 centů na akcii představující aktuálně roční dividendový výnos 2,6 %, k tomu ale každé čtvrtletí přidává mimořádnou dividendu (v posledních čtyřech kvartálech 1,76 USD, 1,95 USD, 2,15 USD a 2,12 USD na akcii), díky čemuž celkový dividendový výnos narůstá až na 9 %.

Park Hotels & Resorts

dividendový výnos: 4,7 %

P/FFO: 7,64

Realitní investiční fond (REIT) Park Hotels & Resorts vlastní zcela či zčásti 50 hotelových komplexů s 30 000 pokoji provozovaných mimo jiné řetězci Hilton, DoubleTree, Marriott, Hyatt nebo Embassy Suites. Realitní investiční fondy mají povinnost 90 % všech zisků distribuovat investorům, takže zpravidla nabízejí vysoké dividendové výnosy. Akcie Park Hotels & Resorts a dalších jsou nyní pod tlakem kvůli obavám z dalšího vývoje na trhu rezidenčních nemovitostí kvůli vysokým úrokovým sazbám, což jejich dividendové výnosy posouvá ještě výše. REIT Park Hotels & Resorts by podle analytiků měl dále těžit z růstu zájmu o cestování po pondemii, obavy jsou tak v jeho případě podle nich liché.

Zdroj: Bloomberg

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet