S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Energetická revoluce: 5 podhodnocených akcií, které budou podle expertů profitovat

Redakce Bulios
22. 8. 2023
7 min read

Ve složitém labyrintu finančních trhů zaujímal energetický sektor vždy zvláštní místo. Energetické společnosti, které jsou hnacím motorem globální ekonomiky, se neustále nacházejí v soukolí geopolitického napětí, technologických inovací a neustále se vyvíjející dynamiky nabídky a poptávky.

Vzhledem k tomu, že svět stojí na pokraji zelené revoluce a obnovitelné zdroje energie se stávají stále rozšířenějšími, tradiční energetické firmy se musí přizpůsobit, inovovat a prosperovat. 

Na pozadí této transformace vynikají některé akcie nejen svou odolností, ale i strategiemi zaměřenými na budoucnost a potenciálem exponenciálního růstu. V tomto článku se podíváme na pět takových energetických akcií.

Kromě toho se u všech 5 akcií zaměříme na odhady férových cen analytiků, které indikují, jak moc jsou ceny těchto akcií aktuálně podhodnocené.

Marathon Petroleum $MPC-0.2%  

  • Průměrný cenový odhad analytiků na Tipranks: 152,89 USD

Společnost Marathon Petroleum je v energetickém sektoru vzorem stability a růstu. Její hlavní činnosti se točí kolem rafinace, marketingu a přepravy ropy. V nedávné minulosti akcie vykazovaly silnou růstovou trajektorii. Takový nárůst by mohl v potenciálních investorech vyvolat obavy za předpokladu, že dosáhl svého vrcholu.

Při pohledu na ukazatele vnitřní hodnoty je však zřejmé, že MPC má stále prostor k růstu. Její tříleté tempo růstu tržeb ve výši 27,1 % překonává většinu konkurentů. Navzdory tomu zůstává její ocenění překvapivě skromné a obchoduje se za pouhý 0,44násobek jejích tržeb.

Trajektorie růstu a rozdíl v ocenění nezůstaly bez povšimnutí. Mnoho analytiků z Wall Street udělilo společnosti MPC status "silné nákupní doporučení". Ačkoli průměrná cílová cena naznačuje marginální růst, optimističtější prognózy naznačují téměř 6% růstový potenciál.

Za zmínku také stojí, že závazek společnosti k udržitelnému provozu spolu se strategickými akvizicemi jí dává dobrou pozici pro dlouhodobý růst. Pro investory, kteří hledají rovnováhu mezi stabilitou a růstem v energetickém sektoru, by společnost MPC mohla být vhodnou volbou.

MPC
$182.55 -$0.40 -0.22%

HF Sinclair $DINO+0.3%  

  • Průměrný cenový odhad analytiků na Tipranks: 61,56 USD

HF Sinclair působí jako diverzifikovaný energetický subjekt, který se výrazně zaměřuje na segment navazujících činností. Ten zahrnuje výrobu a prodej nepřeberného množství produktů, jako je benzín, motorová nafta, letecké palivo a speciální maziva.

Nedávné výkonnostní ukazatele naznačují býčí trajektorii, když jen za poslední měsíc vzrostla tržní hodnota o 28 % a v letošním roce dosáhla celkového 20% výnosu. I při těchto působivých číslech však ukazatele ocenění společnosti DINO naznačují, že je stále podhodnocená.

Tříletá míra růstu tržeb společnosti činí 21,8 %, což je lepší hodnota než u mnoha jiných společností v tomto odvětví. Přesto se společnost obchoduje s násobkem tržeb za období, které předchází jejímu prodeji, ve výši pouhých 0,34, zatímco medián v odvětví je 1,03x.

Konsensus analytiků se výrazně přiklání k doporučení "silně koupit". Ačkoli by se mohlo zdát, že společnost DINO v poslední době dosahuje svého vrcholu, cílová hodnota znamená téměř 7% růstový potenciál. Kromě toho strategická partnerství a inovativní podniky v oblasti ekologických energetických řešení staví DINO do pozice společnosti, která myslí dopředu.

DINO
$54.42 $0.18 +0.33%

PBF Energy $PBF-1.4%  

  • Průměrný cenový odhad analytiků na Tipranks: 53,63 USD

Společnost PBF Energy dosáhla významných úspěchů v energetickém sektoru jako primární rafinér ropy a dodavatel. Nabízí široké spektrum produktů, od neznačkových paliv pro dopravu a topných olejů až po maziva a další položky odvozené od ropy. Od začátku roku akcie PBF posílily o téměř 33 %, což svědčí o dobrých výsledcích společnosti.

Za posledních pět let vykázala společnost PBF výnos více než 9 % a jen za uplynulý měsíc akcie prudce vzrostly. Navzdory této působivé dynamice zůstává společnost PBF podhodnocená. Tříletá míra růstu tržeb společnosti činí 22,4 %, čímž překonává podstatnou část svých konkurentů. Přesto se obchoduje za pouhý 0,15násobek svých tržeb.

Další půvab investiční tezi dodává fakt, že forwardový násobek zisků společnosti PBF činí 5,47, což znamená výrazné podhodnocení. Konsensus analytiků řadí společnost PBF do kategorie "mírný nákup", přičemž cílová hodnota na vysoké straně naznačuje potenciál růstu přes 10 %.

PBF
$51.86 -$0.74 -1.41%

Valero Energy $VLO-0.3%  

  • Průměrný cenový odhad analytiků na Tipranks: 149,09 USD

Valero Energy je významným hráčem v energetickém sektoru, který působí především v segmentu navazujících výrob. Silně se zaměřuje na výrobu a prodej paliv pro dopravu, ale má také podíly v oblasti energetiky. Nezdá se, že by se tempo růstu mělo zpomalit.

Když se podíváme do hloubky jejích provozních ukazatelů, společnost Valero nepřestává ohromovat. Tříleté tempo růstu tržeb společnosti činí 19,4 %, přičemž tempo růstu EBITDA za stejné období dosáhlo 45,7 %. Navzdory těmto číslům se společnost obchoduje za pouhý 0,33násobek svých tržeb.

Navíc její forwardový násobek činí pouhých 6,68násobek, což je obzvláště atraktivní ve srovnání s mediánem v sektoru, který činí 9,14násobek. Analytici při pohledu na tyto ukazatele a budoucí vyhlídky společnosti označili VLO jako "mírný nákup".

VLO
$156.84 -$0.50 -0.32%

Southwestern Energy $SWN-1.9% 

  • Průměrný cenový odhad analytiků na Tipranks: 7,66 USD

Southwestern Energy je společnost zabývající se průzkumem a těžbou zemního plynu. Nedávné geopolitické napětí učinilo ze zemního plynu cennou komoditu a SWN se na této vlně efektivně svezla a v letošním roce zaznamenala téměř 18% nárůst hodnoty akcií.

Společnost se může pochlubit tříletým tempem růstu tržeb ve výši 33,8 %, čímž překonává 86 % svých kolegů v oboru. Přesto se obchoduje za konkurenční 0,64násobek svých klouzavých tržeb. Při srovnání s obdobnými společnostmi se její ocenění jeví ještě lákavěji, neboť se nachází výrazně pod úrovní 65,39 % podobných společností.

Obchodní ukazatele společnosti SWN navíc ukazují, že je oceněna na 2,16násobek svého provozního cash flow, takže se zdá být ještě více podhodnocená. Názory analytiků na SWN se přiklánějí k "mírnému nákupu". Akcie je obzvláště lákavá letos v srpnu, kdy průměrná cílová cena naznačuje 18% růst.

SWN
$7.08 -$0.14 -1.94%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.