S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Pátek bude velký den pro akciový trh v USA, předseda FED vystoupí na letním sympoziu centrální banky v Jackson Hole ve Wyomingu.

Tento týden jistě mají všichni oči k výsledkům společnosti Nvidia, která bude jistě hybatelem v technickém směru a ukáže vliv síly AI. Co je ale pro mě více zajímavé a ukáže kam se toto Q3 budeme ubírat je páteční sympozium.

Tento týden se přední světoví makroekonomové sejdou na hřišti miliardářů, aby diskutovali o postpandemických problémech obyčejných Američanů a zároveň vyvažovali dvojí cíle – hledání plné zaměstnanosti a také omezování sil inflace.

Shromáždění na letním sympoziu Federálního rezervního systému v Jackson Hole ve Wyomingu přichází v příznivý čas pro centrální banku. Poté, co byl Fed z velké části vnímán tak, že přehlédl zuřivou inflaci, která následovala po globální reakci na COVID-19, nyní Fed zvažuje, zda zastavit kampaň zvyšování úrokových sazeb, i když je inflace stále zhruba o 50 % vyšší než její 2 %. roční cíl.

Pro předsedu Fedu Jerome Powella to bude příležitost vyzdvihnout jeho odkaz v nestabilním ekonomickém prostředí. Zatímco Fed si o sobě rád myslí, že je apolitický, jeho akce často využívají politici k stranické výhodě. Jako člen Fedu, kterého nominoval Barack Obama, povýšil na předsedu republikán Donald Trump a renominoval Joe Biden, nebylo hledání rovnováhy vždy snadné.

„Powell a skupina se setkají v době, kdy je inflace stále vyšší, než chtějí, zaměstnanost je silnější, než chtějí, ekonomika USA je žhavější, než očekávali. a důvěra veřejnosti v centrální banky je stále slabší, než by si přáli,“ říká Rich Sega, globální hlavní investiční stratég společnosti Conning. "Očekávám, že velká část diskusí příští týden se zaměří na jakési "řešení konfliktu" ve snaze sladit názory účastníků na každé z těchto dilemat."

Powell promluví v pátek ráno v 10.

Zatímco Jackson Hole bude tento týden dominovat trhům a ekonomickým zprávám, objevují se i další ekonomická data, která budou zajímavá. Dnes, 22.8.23 a středa přinesou zprávy o prodejích stávajících a nových domů, přičemž se očekává, že oba ukážou, že trh s bydlením se potýká s vysokými sazbami hypoték a omezenými zásobami. V pátek bude zveřejněna závěrečná zpráva o spotřebitelském sentimentu za srpen z University of Michigan.

Mezitím nárůst dluhopisů, což je důsledek uvědomění si, že úrokové sazby zůstanou déle vyšší, a toho, že ekonomika si vede lépe, než se očekávalo v této pozdní fázi hospodářského cyklu. Začátkem tohoto roku se akciový trh shromáždil v naději, že ekonomika zpomalí, inflace klesne a akcie přinesou dobrý výnos. V poslední době však akcie zakolísaly a vládní fondy peněžního trhu zaznamenaly na začátku srpna obrovský příliv poté, co výnosy překročily hranici 5 %. $SPY+1.2% $^GSPC+1.3%


No comments yet