S&P 500 ^GSPC 5,068.59 +1.00%
Nvidia NVDA $858.29 +3.36%
Amazon AMZN $184.75 +3.21%
Apple AAPL $172.78 +2.06%
Alphabet GOOG $168.14 +1.55%
Meta META $443.00 +0.87%
Microsoft MSFT $398.17 +0.82%
Tesla TSLA $181.03 +0.58%

Do portfolia bych chtěl zařadit akcie nějaké automobilové společnosti, ovšem moc tomuto sektoru nerozumím a je to sektor o kterém si potřebuji zjistit více informací. Ovšem snažím se to nějak sledovat a zatím se mi asi nejvíce líbí akcie $VWA.BR+0.4%, P911, $TSLA+0.6% a $NIO+7.0%.

Investoři, akcie které automobilky máte v portfoliu a proč?                        Případně můžete hlasovat v anketě.

Vote to see the results! 138 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Wow, to je $NIO+7.0% více v hajpu než $TSLA+0.6%? Jsme to jen my, čeští investoři nebo je to opravdu takhle populární akcie celosvětově? :D

Celosvětově, nerejpej do toho a kupuj! :-D

:DDD

Když já se pořád nemohu přehoupnout přes tu Čínu... :D

NIO

Super, NIO zde v anketě už tvoří 50%, což jsem vůbec nečekal :D

64 hlasů je poměrně dost a hezký číslo :)

Tak jsem koupil pár $VOW3.DE přestože mě ta jejich korporátní byrokracie irituje tak očekávám prohlášení o pokroku v bateriích které je nakopne vzhůru. Mám dost velkou pozici v QS ale jejich vztah k VW mi trochu dělá starosti. Není nezanedbatelná možnost ze smetanu slízne VW a QS bude čelit vysokým nákladům a dalšímu ředění. Krátkodobě by tak VW mohla růst více.

Tak to je může být velmi zajímavé pokud se čeká pokrok u nich v bateriích. Já nad nima také uvažuji, protože mě se zase líbí kolik značek v sobě zastupují a teď tahle informace od Tebe s bateriemi. 🤔

Zagoogluj si VW Power Company. Je to v plenkách ale podle mě jejich poslední šance. Jestli ji vyuzijí 🤷‍♂️

Ak akcie aut tak RACE pri poklese ceny a Stellantis. majú najlepšiu nákladovú rentabilitu a stla aj divi. Inak nemám rád automobilky,velké dlhy. Elektické čínske automobilky čaká konsolidácia 80 percent skrachuje.

Super, díky za tip. Na Stellanits kouknu.

Nikde nezaznelo meno automobilky Stellantis. Jasne, nie je to atraktivna mlada firma s fancy znackami, je to naoko nudny moloch. Valuacne je vsak v ociach mnohych respektovanych investorov topka, V kratkom slede poslednych dvoch mesiacov som cital o nakupoch Stellantisu od Daniela Gladisa, Micheala Burryho a jedneho velkeho spravcu investicneho fondu v USA (nepamatam si meno, bolo to vo Forbse vydani niekedy v juni). Mne davali vsetko argumenty tychto investorov zmysel, hoci som tiez tuto firmu az zamerne prehliadal. Cena medzi 16-17 je stale aktualna a pre hodnotovych investorov v principe must have.

Super, díky za tip.

95% mého portfolia je $TSLA+0.6% . Nic Čínského mi tam nesmí a zbytek automobilek zdá se spěje pomalu ke krachu. Některé rychleji ($LCID+5.7%), některé pomaleji ($RIVN+7.9%)…

Je vidět, že Tesle věříte hodně :D

Spíš o ostatních firmách moc nevím, nebo mě na nich něco nevoní. Teslu sleduji již přes 10 let, cca 3.5 roku kupuju akcie a v prosinci minulýho roku jsem koupil Tesla Model 3 😁

Z mnoha názorů tady se dá udělat závěr, že investice do aut je hodně o emocionálním vztahu a ne jen o chladném kalkulu. Je fakt, že ten sektor se strašné mění díky snaze a chybám automobilek i zásahům zvenčí (legislativa, politika). Vyzkoušel jsem tradiční i různé vyzyvatele, ale během 2 let ten výsledek za to nestojí. Budu muset holt počkat. Když jsem to ale vzal přes čísla, otevřel jsem pozici ve firmě $LI+10.5% . Důvody? Mladý vyzyvatel z velkého trhu s rozumnou strategií (hybridy), která mu funguje a je na rozdíl od dalších značek jako $NIO+7.0% nebo $XPEV+16.6% v zisku a navyšuje počty prodaných aut i tržby výrazně rychleji. $NIO+7.0% mám také za vysokou nákupku z doby, kdy jsem bral jejich výměnné stanice jako výrazný pokrok a moat. Jen nevím, jestli díky rychlému vývoji baterií s kratší dobou dobití a vyšší kapacitou stihnou na trhu získat takovou pozici, aby to byla výhoda i do budoucna za 2-3 roky

Uvažuji už pár týdnů na koupí $P911 (Prosche) a spekulativní pozici mám u $NIO+7.0% a $LCID+5.7%

Super, P911 se mi též velice líbí.

Můžu se zeptat co vás láká na automotive? Za mě to je neinvestovatelný sektor a jsem rád že jsem si ho jen spekulativně vyzkoušel díky velmi výhodné nákupce v pandemii a už se tam nehodlám nikdy vracet.

Přijde mi, že ty automobilky se můžou pořád posouvat dopředu a pokud teď nějaká automobilka výrazně uspěje s elektromobily, tak by se jí mohlo velice dařit. Ovšem je možné, že je to blbost a spálím se na tom. Ale i pokud bych se spálil, tak za to budu rád. Kdybych koupil nějaké akcie automobilky, tak bych stejně nakupoval za malé peníze.

Předně autům absolutně nerozumím, takže to berte s rezervou. Tento průmysl ale vnímám jako velmi konkurenční, kde navíc není velký prostor pro inovace a moat, tudíž tam jsou nízké marže, silné odbory. Proti tomu jdou velké náklady a dluhy, citlivost na ek. cykly, přísné regulace a rizika soudních sporů, časté stahování celych sérií kvůli široké škále defektů. Hlavně v poslední době tam je velmi negativní sentiment ohledně udržitelnosti, různé spolky se vám motají pod kola, po nocích obchází parkoviště se šroubovákem a tlačí na to, aby auto bylo vzácný statek dostupný pro minimum lidí. Po nějaké době jsem dospěl k názoru, že není vůbec nutné mít v portfoliu všechny možné obory jen abych si vytvořil soukromý index, stačí mi kvalitní dominantní podniky, které budou trvale růst a budou aspoň za férovou cenu. Jednou za čas se najde období kdy jsou trhy v panice a pak se dají i ty nejlepší společnosti pořídit ve slevě a můžete se tak vyhnout všelijakým hodnotovym pastim.

Já do něj třeba investuji, protože mě automotive hrozně baví. Rád sleduji všechny možné novinky ze světa aut, ačkoliv autům z technické stránky příliš nerozumím. Myslím si, že to tolik nevadí. Budu sektor sledovat ať už mám, či nemám zainvestováno.

Zatím NIO vede, hustý, to jsem nečekal :) ale dává mi to smysl. Pokud bych chtěl kupovat něco víc tradišnějšího, šel bych do Porsche :)

Též jsem to nečekal :). Jinak Porsche se mi líbí zatím asi nejvíce.

Ještě tedy $RACE+2.1% je určitě dobrý kandidát...