S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Bob Doll (Crossmark GI): Nadále vyhlížím recesi v USA, akciový trh může odepsat přes deset procent.
Bob Doll je investičním ředitelem Crossmark Global Investments a bývalým šéfem strategií pro americký akciový trh ve společnosti BlackRock. Navzdory dosavadní letošní odolnosti americké ekonomiky varuje před recesí a poklesem akciového indexu S&P 500 do pásma 3 800 až 4 200 bodů.

Fed pokračuje v jestřábí měnové politice, americká ekonomika jako celek ale letos zatím překvapuje pozitivně a akciový trh navzdory zatím slabému srpnovému výkonu drží zajímavé zisky. Ekonomové z Bank of America i JPMorgan i proto v uplynulých týdnech upravili své ekonomické výhledy a recesi již nepovažují za základní scénář.

Bob Doll je ale nadále obezřetný. "Na začátku roku jsem čekal začátek recese někdy mezi zářím a koncem roku. Je ještě brzy na tom cokoli měnit," říká. "Slovo recese přestalo být tak často skloňováno, já si je ale ve slovníku pro letošní rok zatím ponechávám."

Ekonomové vnímají optimisticky zejména data z amerického trhu práce, Doll ale namísto údajů již minulých sleduje spíše předstihové indikátory. Konkrétně sleduje nadále silně invertovanou křivku výnosů vládních dluhopisů USA, předstihové indikátory a také vývoj peněžní zásoby.

Inverze výnosové křivky předznamenala v USA všechny recese od 60. let (ne před všemi recesemi nicméně došlo k inverzi). Investoři do dluhopisů dávají najevo, že v krátkodobějším horizontu americké ekonomice tolik nevěří, a tak hledají relativní bezpečí v dlouhodobějších bondech.

Index předstihových ukazatelů od Conference Board pak sleduje deset komponent, mimo jiné aktivitu ve výrobě, spotřebitelskou náladu, aktivitu na realitním trhu, výkonnost akcií, žádosti o podporu v nezaměstnanosti nebo úvěrovou aktivitu. A tento index nevzbuzuje optimismus již delší dobu.

A nakonec meziroční vývoj peněžní zásoby (M2). Ta v důsledku kvantitativního utahování ze strany Fedu poprvé v historii meziročně klesá, což neznamená nic jiného než pokles likvidity v ekonomice. To nepochybně nepřispívá k hospodářské aktivitě.

Doll navíc připomíná, že vysoké sazby Fedu se do ekonomiky propisují jen postupně. "Fed zvedl úroky rekordně rychle o pět procentních bodů. Myslet si, že jediný problém byl ten v bankovním sektoru v březnu, který trval pár dnů, a nyní půjde vše hladce, by podle mě bylo hodně naivní," vysvětluje.

Nadále proto v základním scénáři počítá s recesí americké ekonomiky, vzhledem k silné fiskální i monetární podpoře v uplynulých letech ale jen mírnou. A stejně tak by neměly prodělat žádný drastický propad ani ceny akcií, korekce je ale podle Dolla v plném proudu. Indexu S&P 500 predikuje pokles do pásma 3 800 až 4 200 bodů, pád pod loňská minima ale nepředpokládá.


Tak jsem zvědavá, zda bude mít Bob pravda. Ta chvíli je podzim tak uvidíme:)

Taky si říkám, že se to za chvíli určitě dozvíme :)