S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Hurikán Ida se blíží na USA a s ním přichází i obrovská investiční příležitost 🌪️⚡

Hurikán Ida zasáhl včera pobřeží Louisiany. Nejdříve překvapivě zesílil, když se blížil k pevnině, a dosáhl dokonce kategorie 4 o rychlosti 155 km/h. Guvernér Louisiany ho označil za "nejsilnější bouři" od roku 1850, dokonce horší než Katrina. Později se toto monstrum naštěstí trochu uklidnilo a momentálně zesláblo na tropickou bouři o rychlosti 95 km/h. Přesto se jedná o ničivou katastrofu, která rozhodně ovlivní spoustu životů a pravděpodobně napáchá škody v řádech miliard dolarů. Reakce akciového trhu může být v podobných situacích opravdu nepředvídatelné, podívejme se ale společně na určité potenciální pohyby, které můžeme do určité míry očekávat.

 

 

Možné investiční příležitosti:

1 - V zálivu probíhá spousta pobřežních vrtů a při tak ničivé bouři bude produkce zasažena. Společnosti již snížily 60-90 % produkce a uzavřely zařízení na moři v zálivu. futures na ropu již vzrostly. Toho můžete využít nákupem callů na SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF $XOP+0.7% nebo hrou na pákový ropný ETF $GUSH+1.3%.

 

2. Lidé vyběhnou nakoupit spoustu věcí od generátorů po překližky, pytle s pískem, baterie, svítilny atd. Toho můžete využít nákupem callů na Home Depot $HD+1.1%, Lowe's $LOW+0.9% a Generac Holdings $GNRC+0.8%, která prodává generátory. Všechny tři v minulosti po hurikánu Irma a Harvey vyskočily.

 

3. Lidé mají tendenci si během a po velkých bouřích, jako je tato, půjčovat spoustu věcí, od aut po vybavení a stroje. Toho můžete využít nákupem callů na skupiny AVIS Budget $CAR+20.1% a United Rentals $URI+1.7%, která pronajímá nejrůznější vybavení a která také získává podporu z každé hurikánové sezóny. Ty vyskočily po velkých hurikánech, které zasáhly poslední 3-4 hurikánové sezóny.

 

Nejlepší potenciální pohyby:

1 - Zdá se, že ropa bude v sobě skrývat největší potenciál, protože zhruba 40 % veškeré produkce a rafinace ropy se odehrává v zálivu a jeho okolí. Od včerejška je již 92-88 % těžby ropy a plynu v Mexickém zálivu zastaveno a škody způsobené hurikánem nevyhnutelně omezí budoucí těžbu, což znamená nárůst cen ropy.  Pokud můžete obchodovat s futures opcemi, možná by bylo dobré nakoupit call kontrakty na ropu a ropné produkty.

 

2. V týdnech následujících po bouři by mohlo dojít k výraznému výkyvu na trzích $URI+1.7% a $GNRC+0.8%, což se po velkých bouřích stává téměř vždy, takže je sledujte. Ty by mohly být vhodné pro měsíční call nebo call-spread pozici.

 

Varování: tohle není investiční doporučení, tak se prosím řiďte vlastním rozumem.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @almighty má karmu 576 a je členem této skupiny od 16/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Akcie Home Depot $HD+1.1%  a Lowe's $LOW+0.9%  rostou před prakticky každou hurikánovou sezónou, protože se většinou můžete spolehnout na to, že buď Floridu, nebo Louisianu něco zasáhne…😅Jestli mi nevěříte, tak se podívejte na posledních 20 hurikánových sezón. Ropa a plyn zdraží, protože rafinerie se zavřou. $XLE+0.6% již vzrostl o 10 % z minim minulého týdne a upřímně pochybuji, že poletí dalších 10 % nahoru. Akcie generátorových společností vylezou těsně před hurikánovou sezónou, takže tam je již většina potenciálních zisků také za námi. Například zmíněná $GNRC+0.8% vyletěla z 286 před hurikánovou sezónou na 440 po pátečních hodinách. Prostě mi celkově přijde, že pokud jste doopravdy chtěli na této katastrofě vydělat, tak přicházíte bohužel pozdě a dnes by investice již nebyla nadále relevantní...