S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Tesla se po dnešním skandálním prohlášení Elona Muska otřásla v základech: Největší automobilka světa nad propastí?

Generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk ve čtvrtek učinil naprosto fenomenální (ale zároveň trochu skandální) prohlášení, že koupí sociální síť Twitter. To ale přineslo celkem nečekanou věc - propad akcií jeho největší společnosti - Tesly. Investoři se možná obávají rozptýlení Muska v době, kdy Teslu čekají velké kroky. Nebo je v tom ještě něco víc?

Přivede Elon Musk svým jednáním Teslu do maléru?

Akcie Twitteru $TWTR  dnes od otevření burzy vzrostly jen o 2,2 % na přibližně 46,81 USD, což je daleko od Muskovy nabídkové ceny 54,20 USD - číslo, které naznačuje Muskovu zálibu v cannabis humoru a čísle 420 😂😂 Naopak $TSLA+0.6% si dnes už odepsala 3,5%

Tesla otevírá v červeném

Pohyb akcií Twitteru přidává na tržní hodnotě asi 700 milionů dolarů. Pohyb akcií Tesly, které jsou zhruba 25krát hodnotnější, ubírá zhruba 21,1 miliardy dolarů hodnoty. Dohromady mají společnosti po nabídce nižší hodnotu. Myslíte, že to tak Musk chtěl, nebo je mu to jedno?

Počáteční pohyb akcií Twitteru znamená, že podle investorů je pravděpodobné, že představenstvo Twitteru Muskovu nabídku odmítne. Musk ze své strany v komunikaci s vedením Twitteru uvedl, že se jedná o nejlepší nabídku.

Přesto jsou investoři Twitteru s Muskem pravděpodobně spokojeni. Akcie Twitteru od Muskova zveřejnění jeho podílu v této sociální mediální platformě vzrostly přibližně o 19 %.

Úplný opak ale čeká na akcionáře elektromobilního giganta. Akcie Tesla jsou obvykle volatilnější než trh. To je jeden z důvodů, proč akcie klesly více. Investoři do Tesly však mohou být také trochu znepokojeni tím, co Twitter znamená pro Muska.

Existuje totiž možnost rozptýlení. Twitter by mohl odvést Muskovu pozornost od společnosti Tesla v době, kdy se po celém světě zvyšuje prodej elektromobilů. Očekává se, že Tesla bude v příštích letech svědkem rychle rostoucích prodejů - a konkurence.

Twitter si naopak dnes malinko poskočil vzůru

Rozptýlení pozornosti může také přimět investory, aby zvážili, kdo jiný než Musk by mohl Teslu řídit. Craig Irwin, analytik společnosti Roth Capital, řekl listu Barron's, že Tesla je Musk a Musk je Tesla. Nevěří, že ve společnosti existuje jiný manažer, který by dokázal Teslu pohánět kupředu tak jako Musk.

Dalším důvodem, proč by akcie Tesly mohly klesnout, je to, že Musk by mohl za Twitter zaplatit akciemi Tesly. Nezapomeňte, že akcie Tesly klesly rychle o 16 % během dvou dnů po Muskově anketě na Twitteru, v níž se ptal, zda má prodat 10 % svého podílu v Tesle, aby zaplatil daně z nerealizovaných kapitálových zisků.

Twitteroví uživatelé řekli "ano" a Musk prodal více než 15 milionů akcií v hodnotě přes 16 miliard dolarů. Akcie Tesly stále nedosáhly svého maxima před anketou, které činilo více než 1 200 dolarů za akcii. Samozřejmě, možná by Musk mohl Twitter koupit, aniž by akcie prodal. Mohl by si na svůj podíl v Twitteru půjčit, přičemž půjčka by byla zajištěna jeho pozicí v Tesle. To není netradiční nápad.

"Divoch!!!" řekl jeden z analytiků na Wall Street, když byl požádán o vyjádření k této nabídce. Situace kolem Muska a Twitteru je dramatem Wall Street v té nejlepší podobě. A to máme rádi!

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o moje shrnutí zpráv z internetu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @joemaymay má karmu 51 a je členem této komunity od 23/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Jako by takovýto pohyb Tesle ve svojí cestě nějak vadil...

To samozřejmě. Z hlediska 20 let o nic nejde. Spíš si myslím, že žádný manager nechce svojí společnosti uškodit nikdy a nijak, byť o pár procent.

Ono se to někdy naopak může hodit. I sám Musk s oblibou něco dumpne aby na tom pak vydělal

Klasik Musk, po netu už se spekuluje, že to celý bylo tak trochu pod vlivem určitejch látek ... 😂

Vůbec bych se nedivil :D

Mě jen zajímá, jestli tohle je fakt tak nějak celý promyšlený, protože ten chlap je génius a tým kolem něho asi taky nebudou ořezávátka, nebo jestli je taky prostě jenom člověk, a občas mu nedojde co tím vyvolá...😂🤷

Viděl bych to tak napůl 😂