S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Společnost Dell zažila nejlepší den na trzích od roku 2018.

Jak vnímáte tuto společnost, pro mě osobně je to spíše už zapomenutá společnost a nečekal bych nějaký boom od nich, když dnes bych řekl že je trh rozebrán jinými hráči, ovšem ...tohle je celkem zajímá zpráva.

Akce $DELL+2.2% v pátek vzrostli o 21,3% což je jejich nejlepší den od návratu na veřejný trh v roce 2018. Tento skok následoval po zprávě o výsledcích, které předčily očekávání. I přesto, že výsledky byly klesající, tak to bylo méně, než předpovědi analytiků. O proti předchozímu roku to byl pokles na 22,9 miliónů $, předpověď 20,9 mil. $. Upravený zisk na akcii 1,74$ a dle analytiků 1,14$.

Co ovšem bylo velmi pozitivní je prognóza od společnosti $DELL+2.2%, která představuje "jen" 12% pokles  o proti dřívějším odhadům 15%. Co osobně docela překvapilo a zarazilo je, že navzdory poklesu příjmů Morgan Stanley v pátek jmenoval $DELL+2.2%  svůj nejlepší IT hardware, který nahradil Apple. Firma ve zprávě napsala, že Dell „se rýsuje jako první vítěz generativní AI“, s odkazem na nejnovější vývoj v oblasti umělé inteligence.

DELL

Dell

DELL
$149.52 $3.22 +2.20%

Morgan Stanley udržela nadhodnocené hodnocení pro Apple, ale zaznamenala rizika zvýšené regulace kolem obchodu s aplikacemi. Ovšem zároveň říká, že Dell těží z rostoucí poptávky po serverech s umělou inteligencí, protože stále více společností zaměřuje své výdaje na tento kout hardwarového trhu. Analytici doporučují koupit akcie a zvedli cílovou cenu na 70 USD.

„DELL je první společností v našem pokrytí, která přímo těží z výdajového cyklu Gen AI,“ napsali analytici a poukázali na zveřejnění společnosti Dell o nevyřízených serverech s umělou inteligencí ve výši 2 miliard dolarů.

Máte někdo tuto společnost v portfoliu? Já osobně jsem nikdy nepřemýšlel o jejich zařazení ani se nějak nezajímal a tato zpráva mě celkem překvapila, i tak ale nepřemýšlím o investici do nich, alespoň nyní. 😊




No mal som DELL a spokojny som teda velmi nebol. Este v zaruke menena nafuknuta bateria a problem s displayom. To som vtedy kupoval ich "high end". Presedlal som na appl. Urcite ci uz sa jedna o PC alebo akcie tak neuvazujem. :)

Partner

Tak vítej v "klubu" milovníků Apple, též jsem v jejich ekosystému. Jako věřím, že někdo může být spokojený, ať jsem objektivní, tak já osobně třeba si nemohu vynachválit apple, slouží naprosto skvěle, ale mám známého a tak trefil špatné kusy a musel už 2x iphona reklamovat. 🤦‍♂️ ...Každopádně máme stejný názor.

S produkty ani z jejich akciemi zkušenost nemám. Ten růst za jeden den je velice pěkný, ovšem i tak akcie DELL v portfoliu mít nechci.

Partner

Souhlasím s Tebou. Mám to stejně, jak s produkty tak akciemi.

Dell mám notebook, musím říct že téměř nesmrtelný, ale o nákupu akcií společnosti neuvažuji.

Partner

Též neuvažuji, tohle bylo jen informativní o zajímavém poskoku výše u společnosti, která může být pro mnohé ještě známá. Já s Dell nemám vůbec zkušenosti, dříve spíše s Hp nebo Asus, teď už pár let mě pohltil Apple. 🤦‍♂️

Určitě, vždy si to rád přečtu! Každopádně Apple je srdcovka :D

Nevlastním akcie ,ale vlastním notebook a naprostá špička 😁👍

Partner

Fakt, tak super! Já neplánuji kupovat, ale třeba by Ti dělali i dvojitou radost jako mě dělá Apple, kde jak používám produkty nějaké, tak držím akcie. 😊

Tak zapomenutá pro mě není. Ne kvůli akciím, ale pohybuju se trochu v IT a používám. Akcie nevlastním a neplánuji.

Partner

Aha, tak to jo, to chápu když jsi v IT. Pro už je trochu je, já kolem sebe vidím už hodně jen Apple a když né ten, tak hp, asus ...Také neplánuji investovat, přišlo mi jen zajímavé ten skok pro akcionáře co vlastní. 😊

Dell by mě jako vítěz celého AI závodu rozhodně nenapadl. Ta reakce trhu mi k těm výsledkům ale moc nesedí. Zvláštní.

Partner

Souhlas, přijde mi to taky dost zajímavé proto ten příspěvěk, nijak se o společnost nezajímám a mám jiní favority v tomto odvětví. Já osobně tuto značku v pc odvětví vnímám spíše na ústupu.

Také bych si myslel, že Delly už nejsou tak populární, přestože se právě koukám do Dell monitoru a nemohu si stěžovat.

Nějak podrobně je nesleduji, jen jsem mrknul na zprávu ohledně výsledků a měli 13% pokles YoY a cena šla o 20% hore, zatímco HPQ klesly příjmy o cca 10% YoY a cena se propadla o 11%, asi v callu zmínili častěji AI?;)

Partner

Ano, hlavně Morgan Stanly při jejich hodnocení to AI hodně zmiňovala a tvrdila že hodně jim to dělají servery s AI. Jako já společnost nijak nesleduji a ani neinvestuji, jen jsem to chtěl dát jako příspěvěk kvůli tomu překvapivému růstu. V tomto sektoru si myslím, že je plno dalších kvalitních společností. 😊

Naprosto parádní výsledky musím říct. Společnost ale nevlastním.

Partner

Ano, dost mě překvapili proto ten příspěvěk, též je nevlastním a i přes tento růst nemám v plánu, mám v této oblasti jiné společnosti které se mi líbí.

No, tak tomu říkám pozitivní reakce po výsledcích :) Obrovské překonání odhadů a investoři to akcii vrátili. Týdenní graf vypadá velmi silně.

Partner

To ano, až překvapivě, jak píšeš, gratulace investorům kteří v ně věří.

Je to tak. Já v té skupině ale zase nejsem :)