S&P 500 ^GSPC 5,127.74 +1.25%
Apple AAPL $183.38 +5.98%
Nvidia NVDA $887.89 +3.46%
Meta META $452.29 +2.40%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.21 +0.81%
Tesla TSLA $181.27 +0.70%
Alphabet GOOG $169.02 +0.33%

Energetická společnost si upevňuje své postavení.

Dnes ráno mě zaujala zpráva a i tedy propad u společnosti Enbridge $ENB-0.2%. Společnost, je energetický gigant převážně v Kanadě, ale i přibližně s 20% distribucí plynu do USA.

Kanadský plynovodní gigant Enbridge Inc. souhlasil s nákupem tří energetických společností od Dominion Energy Inc. v dohodě za 9,4 miliardy dolarů, která vytvoří největšího dodavatele zemního plynu v Severní Americe. Transakce má celkem hodnotu 14 miliard dolarů včetně dluhu a bude to největší transakce Enbridge od akvizice Spectra Energy Corp. za zhruba 28 miliard dolarů v roce 2017.

Tento krok přichází v době, kdy Enbridge, největší severoamerická potrubní společnost, tlačí na pozici pro přechod na nízkouhlíkové zdroje energie. Tři společnosti, které kupuje, slouží zákazníkům v Ohiu, Utahu, Wyomingu a Severní Karolíně, kde se očekává, že základní sazba poroste o 8 % ročně.

ENB

Enbridge

ENB
$36.34 -$0.08 -0.22%

„Akvizice, která získáváme, mají dlouhou životnost a plynárenské společnosti jsou „nezbytnou“ infrastrukturou pro poskytování bezpečné, spolehlivé a dostupné energie,“ uvedl v prohlášení Greg Ebel, výkonný ředitel Enbridge.

Samozřejmě dohoda o koupi společností, o objemu sedm milionů domácností a podniků v různých státech, bude vyžadovat souhlas regulačních orgánů, včetně Federální obchodní komise, aby se zajistilo, že neporuší antimonopolní zákony. Enbridge řekl, že začne tlačit dopředu, aby okamžitě zajistil schválení. Společnost uvedla, že očekává uzavření transakce v roce 2024. Enbridgeova dohoda se společnostmi East Ohio Gas Co., Questar Gas Co. a Public Service Co. ze Severní Karolíny zdvojnásobí tak podnikání $ENB-0.2%.

Osobně mi zatím tento krok přijde jako super investice a krok do budoucna, i přesto, že ta celková transakce zahrnuje nákup i s dluhem cca 4,6 miliard dolarů. Kvůli přechodu na zelenější energii dle mě i analytiků hraje plyn stále významnou roly. Společnost je také na seznamu dividendových, akorát tedy co nemusí být tak atraktivní je danění. Osobně společnost v portfoliu mám a nyní jsem přikupoval, ovšem daň se mi sráží 25%, dle Kanadských zákonů.

A co Vy, máte tuto společnost někdo v portfoliu a jak jí hodnotíte? 😊

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

O tomto sektoru toho vím velice málo. Ovšem tento sektor mě zajímá a budu se na něj muset podívat podrobněji a zjistit si spoustu informací. Jinak díky za tip :D.

Taky díky a koukni, nejsem na to expert, ale trochu se dívám do energetiky, začal jsem u společností které jistě znáš jako je $OXY-0.4% $CVX-0.3% $XOM-0.2% ...tak přeci jenom je to odvětví, které tu bude pořád.

Jasný chápu. Jak píšeš, toto odvětví tady s námi bude pořád. Jinak zatím se mi asi nejvíce líbí $CVX-0.3% a cena této akcie není vůbec špatná😁.

Změň brokera, který uplatňuje W8BEN i pro CA a jsi na 15 %.

Ano, já vím. Měnit určitě nebudu, jsem spokojený u eToro, spíše co plánuji je ad určitého kapitálu tak udělat ještě dalšího na diverzifikaci a to i si projedu kde jak je to i s daněním. 😊

No, včera to pěkně spadlo. Na dvou leté minimum. Další zastávka je asi low z covidu. Nic jiného tam teď asi nevidím.

Ano, koukal jsem. No, tam moc zatím nevěřím že by se dostali, říkám si, nemají zatím proč, nějaké negativní zprávy kolem nich nečekám ani jsem nenašel, ale jestli se tak stane, uvidím proč a případně bych dokoupil, ale to by záleželo pak na situaci no.

Kupujete Enb na americké nebo kanadské burze? Na americké je to ADR, jestli se nepletu? Hlavně nechci nechci mít všechno v americkém dolaru, proto bych raději volil nákup TSE

Já to u toho eToro jako ADR nemám, ovšem záleží asi na brokerovi no, jakého máš ty? ...jinak je to rozumné mít i jiný učet v jiné měně.

Ibkr. Nevím jestli existuje nějaký formulář, který by mi strhávál jen 15% při obchodování na kanadské burze

Zařadil jsem do portfolia za 35 s optimistickým výhledem pozvolného růstu + divi a dnes jsem se trochu "orosil". Ale vzhledem k souvislostem už v pohodě :-).

Chápu, ale nebál bych se výhledů. Tato akvizice tří společností jim do budoucna zajistí jistě pěkný nárůst tržeb. Říkám si i, když dokažou takto  investovat a koupit hned 3 další společnosti, tak na tom bude společnost dobře. 😊

Skvělý článek! Moc díky!

Také díky. 🙏😊

Díky za super podnět. Jdu to prozkoumat. Opravdu zaujalo. 👌🙏

Mrkni, já ji mám rád a věřím v ně, Kanada je též velký stát a část je dost chladná, tudíž plyn a tedy i ropa tam dle mě mají a budou mít velké zastoupení a tato společnost má největší zastoupení na tom trhu.

Good point. 👌

Potešila ma táto správa,ale  sa čudujem, že práve naopak nerastie. Ale to nevadí, aspoň kúpim za lacnejšie,divi je atraktívna a škoda toho danenia. Rozmýšľal som, že kvôli tomu si založím fio brokera a tam by som nakupoval kanadské akcie, pretože predsa je rozdiel 15 a 25%.

Já myslím, že si zase někdo přečetl, že Buffett říkal debt= bad, ale už u toho nepřemýšlel.

Som stále začiatočník. Ako je to, keď to mám kúpené na NYSE cez FIO Brokera a mám podpísaný W8BEN? Zdanilo mi to 15% pri prijatí dividendy. Je to tak OK?

Také jsem začátečník ale ne, nebo možná bude broker jiný, nevím ...měl by si to vidět v nějakém výpisu zdali tam máš, já mám u brokera w8ben, ale to je jen na USA akcie, tudíž toto se mi ztrhlo 25%

Ano, to mě také, mají velký potenciál v Kanadě a pronikají do USA. Jj já též uvažuji ještě o jednom brokerovy časem, jsem spokojen s tímto ale pro diverzifikaci a jak říkáš, rozdíl je to dost pak to danění.