S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Programy zpětného odkupu akcií jsou běžně prováděny společnostmi za účelem zvýšení hodnoty pro akcionáře.

Zpětný odkup akcií probíhá tak, že společnost odkoupí své akcie v oběhu. Ve své nejjednodušší podobě představují zpětné odkupy v podstatě reinvestice společností do sebe samých.

Několik společností – Morgan Stanley $MS+0.3% , Logitech International $LOGI+0.7%  a Chubb Limited $CB-0.2%  – v létě představilo nové programy zpětného odkupu. Podívejme se na každou z nich blíže.

Chubb Limited $CB-0.2%

Společnost Chubb, která má v žebříčku Zacks Rank č. 2 (Buy), je největší veřejně obchodovanou pojišťovnou majetku a úrazů na světě. Analytici v posledních několika měsících mírně zvýšili svá očekávání zisku ve všech časových rámcích.

Investory zaměřené na výnosy by CB mohla přilákat, protože akcie v současné době přinášejí výnos 1,7 % ročně ve spojení s udržitelným 21% výplatním poměrem. Společnost navíc prokázala snahu stále více odměňovat akcionáře, když výplata za posledních pět let rostla o 3,3 % ročně.

Akcie navíc nejsou přetížené, pokud jde o ocenění, přičemž současný 11,2násobný násobek forwardových zisků (F1) je příjemně pod 13,9násobným pětiletým mediánem a průměrem odvětví Zacks, který činí 32,4násobek. Akcie mají skóre stylu „B“ pro hodnotu.

CB
$245.45 -$0.51 -0.21%

Morgan Stanley $MS+0.3%

Morgan Stanley je přední holdingová společnost poskytující finanční služby podnikům, vládám, finančním institucím a jednotlivcům po celém světě. Poslední čtvrtletní výsledky společnosti dopadly nad očekávání dobře, když MS dosáhla 8% překonání zisku na akcii a 5% překvapení v oblasti tržeb.

Akcie po zveřejnění výsledků zpočátku zaznamenaly růst, ale od té doby své zisky vrátily.

Stejně jako CB, i Morgan Stanley své akcionáře příjemně odměňuje, přičemž akcie v současné době přinášejí značný 4% roční výnos. Růst dividendy je zřejmý, neboť společnost se může pochlubit solidní pětiletou mírou růstu dividendy o 28 % ročně.

MS
$92.83 $0.27 +0.29%

Logitech International $LOGI+0.7%

Společnost Logitech vyvíjí a prodává inovativní produkty v oblasti počítačové navigace, internetové komunikace, digitální hudby, ovládání domácí zábavy, zabezpečení videa, interaktivních her a bezdrátových zařízení.

Analytici zaujali k nadcházejícímu čtvrtletnímu zveřejnění očekávanému v říjnu býčí postoj, přičemž odhad Zacks Consensus EPS ve výši 0,66 USD je od června o 6,5 % vyšší.

Společnost trvale překonává čtvrtletní očekávání a v posledních čtyřech zveřejněných zprávách překonala konsenzuální odhad zisku na akcii společnosti Zacks v průměru o 15 %. Společnost Logitech ve svém posledním tisku výrazně překonala zisk na akcii o 40 % a vykázala tržby o 6 % vyšší, než se očekávalo.

Akcie po zveřejnění výsledků zaznamenaly býčí aktivitu a pokračují v růstu.

LOGI
$79.26 $0.54 +0.69%

Podtrženo a sečteno

Běžným způsobem, jak společnosti zvyšují hodnotu pro akcionáře, je realizace zpětného odkupu akcií. Ty mohou investorům poskytnout příjemné zvýšení důvěry, protože naznačují, že společnost využívá přebytečnou hotovost, a mohou pomoci stanovit spodní hranici pro akcie.



Odkupy jsou vždy pozitivní. Všechny 3 společnosti vypadají dobře, ale pokud bych měl vybrat 2 nejlepší, tak bych $LOGI+0.7% vyřadil.

Všechny 3 společnosti jsou bezpochyby zajímavé, ale mohlo by klidně takhle být.:)

To není tak úplně pravda, že jsou vždycky pozitivní. Wall Street to vždycky potěší, v tom souhlas, nicméně pro tebe jako investora hodně záleží na tom jak jsou ty buybacky nastavené a jestli vůbec reálně vytváří nějakou hodnotu pro akcionáře. Příklad $NVDA-3.1% - spouštět mnohamiliardový buyback program ve chvíli kdy jsou tvoje akcie na ATH a předpoklad je, že ta firma musí dalších několik let závratně růst YoY aby dostála očekáváním Wall Street, je hodně diskutabilní. Ty zisky by se dle názoru mnohých víc vyplatilo reinvestovat zpátky do byznysu než je utopit v buybacku za ATH ceny.