S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Nemovitostní fondy v roce 2023: Oddechový čas po loňských rekordech

Průměrný čistý výnos nemovitostních fondů za první pololetí dosáhl 2,5 %. Ani jeden ze 33 nemovitostních fondů v České republice v letošním prvním pololetí svým výnosem nepřekonal míru inflace, tři nemovitostní fondy pak vykázaly ztrátu.

První pololetí letošního roku bylo pro nemovitostní fondy výsledkově podprůměrné. Průměrný výnos nemovitostních fondů v České republice v prvním pololetí dosáhl jen 2,5 %.

V současnosti působí v Česku 33 nemovitostních fondů zaměřených primárně na správu a pronájem nemovitostí. Nejvyššího výnosu v prvním pololetí dosáhl TRIKAYA nemovitostní fond (6,1 %), následovaly fondy WOOD & Company Retail a Schönfeld & Co Prémiové nemovitosti (oba 5,59 %). Na inflaci to ale ani v jednom případě nestačilo, hodnota indexu spotřebitelských cen v Česku od konce roku 2022 stoupla za 6 měsíců o 7,24 %.

Tři nemovitostní fondy dokonce vykázaly v prvním pololetí ztrátu. Nejvíce poklesla hodnota podílových listů fondu Amundi Realti (-9,05 %). Menší ztrátu zaznamenal fond Accolade Industrial (-0,96 %), který jinak patří k historicky nejúspěšnějším. A mírně poklesla i hodnota podílových listů fondu REICO ČS nemovitostní (-0,54 %), největšího českého nemovitostního fondu.

Rok 2023 bude podprůměrný

Hodnotit výsledky v poločase je vždy předčasné. U řady fondů se teprve na konci roku projevuje přecenění hodnoty spravovaných nemovitostí, což samozřejmě s výsledky dost hýbe. Prozatím lze ovšem z výsledků za první pololetí usuzovat, že rok 2023 bude pro nemovitostní fondy jako celek z dlouhodobého hlediska podprůměrný.

V roce 2022 většina nemovitostních fondů v Česku reportovala rekordní zhodnocení. Průměrný čistý výnos za rok 2022 dosáhl 8,8 %. Čtyři nemovitostní fondy loni dokonce dokázaly svým výnosem překonat 15% inflaci.

Dlouhodobě se průměrné výnosy u retailových fondů pohybují kolem 4-6 % ročně a u fondů kvalifikovaných investorů zpravidla kolem 7-9 % ročně. Řada nemovitostních fondů i letos na tyto mety dosáhne, případně je překoná. Vícero fondů však tentokrát za svým standardem zaostane. V průměru očekávám, že výnosy nemovitostních fondů budou v roce 2023 slabší než v předchozích dvou letech, přičemž výsledky jednotlivých fondů se budou lišit výrazněji, než je zvykem.

Na zhodnocení nemovitostních fondů mají v současnosti vliv tři zásadní faktory:

S inflací nadále rostou výnosy z nájmů.

Vysoké úroky prodražují fondům splátky úvěrů.

Otazník visí nad oceněním nemovitostí, yieldy se pohybují od 4,5 % až do 8 % p. a.


Super shrnutí!

Děkuju :)

Moc hezké srovnání, díky. Je tady jasně vidět, že pokud máme takhle vysokou inflaci a lidé neinvestují sami (kde je to taky těžké), tak se přes ní nedostanou. Je to moc malé riziko a tomu odpovídá výnos.

Jak říkáš... ale nerozumím tomu, dneska je strašně jednoduché investovat, do čehokoliv... všude jsou návody, jak to krok za krokem dělat... a stejně...

Přesně tak, pokud se za něco stydím jako Čech, tak je to asi finanční gramotnost nás Čechů. Jak píšeš, těch návodů je spousty a v dnešní době je extrémně jednoduché začít investovat.

Už je to tak (bohužel). Lidé jsou stále "stará škola".