S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Fondurile imobiliare în 2023: E timpul să ne odihnim după recordurile de anul trecut

Randamentul mediu net al fondurilor imobiliare în prima jumătate a anului a ajuns la 2,5%. Niciunul dintre cele 33 de fonduri imobiliare din Republica Cehă nu a depășit rata inflației în prima jumătate a acestui an, în timp ce trei fonduri imobiliare au înregistrat pierderi.

Prima jumătate a acestui an a fost sub media fondurilor imobiliare. Randamentul mediu al fondurilor imobiliare din Republica Cehă în prima jumătate a anului a fost de numai 2,5%.

În prezent, în Republica Cehă există 33 de fonduri imobiliare, axate în principal pe gestionarea și închirierea de proprietăți. Cel mai mare randament în prima jumătate a anului a fost obținut de fondul imobiliar TRIKAYA (6,1%), urmat de fondurile WOOD & Company Retail și Schönfeld & Co Premium Real Estate (ambele cu 5,59%). Cu toate acestea, acest lucru nu a fost suficient pentru a ține pasul cu inflația în niciunul dintre aceste cazuri, deoarece valoarea indicelui prețurilor de consum din Republica Cehă a crescut cu 7,24% în 6 luni de la sfârșitul anului 2022.

Trei fonduri imobiliare au înregistrat chiar pierderi în prima jumătate a anului. Fondul Amundi Realti a înregistrat cea mai mare scădere a valorii unităților sale (-9,05%), în timp ce fondul Accolade Industrial (-0,96%), care, de altfel, este unul dintre cele mai performante fonduri din istorie, a înregistrat o pierdere mai mică. Și valoarea REICO ČS Real Estate (-0,54%), cel mai mare fond imobiliar ceh, a scăzut ușor.

Anul 2023 va fi sub medie

Este întotdeauna prematur să evaluăm rezultatele la jumătatea perioadei. Pentru multe fonduri, abia la sfârșitul anului se observă reevaluarea valorii proprietăților imobiliare gestionate, ceea ce, desigur, mișcă destul de mult rezultatele. Pentru moment, însă, rezultatele din prima jumătate a anului sugerează că 2023 va fi un an sub medie pentru fondurile imobiliare în ansamblu pe termen lung.

În 2022, majoritatea fondurilor imobiliare din Republica Cehă au raportat o apreciere record. Randamentul mediu net pentru 2022 a fost de 8,8%. Patru fonduri imobiliare au reușit chiar să bată inflația de 15% cu randamentele lor de anul trecut.

Pe termen lung, randamentele medii pentru fondurile de retail sunt de aproximativ 4-6% pe an, iar pentru fondurile pentru investitori calificați, în general, de aproximativ 7-9% pe an. O serie de fonduri imobiliare vor atinge sau depăși aceste valori de referință și în acest an. Cu toate acestea, o serie de fonduri nu vor reuși să își atingă indicatorul de referință nici de această dată. În medie, mă aștept ca randamentele fondurilor imobiliare să fie mai slabe în 2023 decât în cei doi ani anteriori, iar performanțele fondurilor individuale să varieze mai mult decât de obicei.

Trei factori majori influențează în prezent evaluările fondurilor imobiliare:

Randamentele chiriilor continuă să crească odată cu inflația.

Ratele ridicate ale dobânzilor fac ca rambursarea împrumuturilor să fie mai costisitoare pentru fonduri.

Un semn de întrebare planează asupra evaluărilor imobiliare, cu randamente cuprinse între 4,5% și 8% pe an.


Super rezumat!

Mulțumesc :)

O comparație foarte frumoasă, mulțumesc. Se vede clar aici că, dacă avem o inflație atât de mare și oamenii nu investesc singuri (unde este și greu), nu vor trece peste ea. E un risc prea mic și randamentul corespunde cu asta.

Așa cum spui tu... dar nu înțeleg, e atât de ușor să investești în orice în zilele noastre... există instrucțiuni pas cu pas peste tot... și totuși...

Exact, dacă există un lucru de care îmi este rușine ca ceh, probabil că este vorba despre educația financiară a cehilor. După cum scrieți, există o mulțime de ghiduri și este extrem de ușor să începi să investești în zilele noastre.

Așa stau lucrurile (din păcate). Oamenii sunt încă "de modă veche".