S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Velkým technologickým firmám "hrozí" Evropská Unie + Apple má teď problémy v Číně.

Společnosti Amazon $AMZN+0.8% , Alphabet $GOOG+0.3% , Apple $AAPL+6.0% , Microsoft $MSFT+2.2% , Meta $META+2.3%  a ByteDance (je čínská společnost zabývající se internetovými technologiemi), mají nyní šest měsíců na to, aby vyhověly přísnějším pravidlům trhu.

Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton

Evropská komise, výkonná složka EU, ve středu jmenovala šest společností, které mají roční obrat vyšší než 7,5 miliardy eur (8 miliard dolarů) nebo 45 milionů měsíčních aktivních uživatelů v rámci bloku, aby vyhověli přísnějším tržním pravidlům – například nemohou uživatelům bránit v odinstalaci jakéhokoli předinstalovaného softwaru nebo aplikací nebo zacházejí s jejich vlastními službami příznivěji. Mají na to 6 měsíců.

Kromě zákona o digitálních trzích zavedla EU také zákon o digitálních službách, který se zaměřuje na to, aby platformy byly právně odpovědné za obsah, který přenášejí. Neplnění těchto požadavků by mohlo vést k vysokým pokutám a dočasným zákazům na evropském trhu.

„Pokud tyto společnosti nebudou dodržovat, a já doufám, že je budou dodržovat všechny, budeme mít možnost udělit pokutu až 10 % z celosvětových příjmů,“ uvedl Thierry Breton, komisař EU pro vnitřní trh, řekl ve středu CNBC. Pokuta by mohla být zvýšena na 20 %, pokud by dotyčná společnost nadále nedodržovala pravidla. Dalším pak krokem kdyby to nepomáhalo by byl dočasný zákaz.

„A pokud budou pokračovat, ano, máme nástroje, včetně rozbití těchto společností, ale nikdy je nebudu chtít použít. A mohu vám říci, že diskuse, kterou vedeme se všemi těmito společnostmi, jsou profesionální a věřím, že jdou správným směrem,“ řekl Breton. Jak ale je vidět z přímě věty, dle mě to je bububu, ale všechny strany se chtějí dohodnout a nevěřím, že by nějaká ze společností měla mít problémy u nás v Evropě.

Pro zajímavost, do tohoto seznamu by mohly být přidány další společnosti, včetně Netflix, PornHub a Airbnb.

K tomuto příspěvku si dovolím připojit ještě zprávu k Apple $AAPL+6.0% , který momentálně dojíždí na tamní politiku a věčné "handrkování" se západem. Jeho pokles přišel po zprávách, že Peking v posledních týdnech řekl zaměstnancům některých ústředních vládních agentur, aby přestali používat své mobilní telefony Apple v práci.

Širší zákaz není překvapivý a ukazuje, jak se Čína snaží omezit přístup západní společnosti na trh do země, řekl americký zástupce Mike Gallagher, předseda panelu Sněmovny reprezentantů pro Čínu. „Toto je učebnicové chování Komunistické strany Číny – propagujte národní šampiony ČLR (Čínská lidová republika) v telekomunikacích a pomalu snižujte přístup západních společností na trh,“ řekl agentuře Reuters republikán Gallagher.

No, co na to říct, prostě Čína a těchto různých zákazů a podobných věcí tam najdeme celkem pravidelně. O sílu Applu se rozhodně nebojím, stejně už dost společností pokukuje po Indickém trhu a přesunutí se více tam. 😊

A co na takové zprávy říkáte Vy? 😊🍀



Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Moc to nechápu a strašně mě toto ( slušně řečeno) štve. Jakmile nějaký stát, nebo v tomto případě EU potřebuje peníze, tak jde po společnostech kterým se daří. Štve mě, že když nějaký stát, nebo EU potřebují peníze a mají obrovský dluh, tak se zaměří na tyto společnosti. Jinak o Apple se nebojím. Apple bude stavět a asi už staví továrny v Indii a bude se zaměřovat na tu Indii, takže tam nevidím problém.

Souhlas též, a vidím to stejně, u Apple určitě ale i u těch dalších zmíněných se nebojím, že by je mohli nějak výrazně zaseknout.

U těchto společností EK nechápu, zbytečně otravuje a znepříjemňuje podnikání západním firmám. Než aby bojovala proti invazi čínských technologií a podporovali evropský průmysl.

Souhlas. 👍

No třeba pojedem všichni na Linuxu, budeme mít Huawei apod..;-) Argument, že si nemůžete odinstalovat app.. ta mi rozesmála.. Nechápu prostě celou tuhle šaškárnu.. Mě přijde jak kdyby EU si chtěla ukrojit s koláče..:-) Zajímala by mě ta konkurence.. ??

Já se teda osobně nesetkal s ničím co by mě omezovalo, limitovalo...

Jak vás?

No mě třeba osobně vadí, že některé aplikace, které nejsou životně důležité nejdou odinstalovat.

Osobne to skryju z plochy a neresim..ale chapu nekoho to ma tak nekdotak..👍

V tomto ohledu mě také nic neomezuje na co se odkazují a přeci jenom, tím že používám Apple, neříkám, není bezchybný, tak ale moc toho na pozadí nebo prostě otravných věcí nemá. Spíše co mi vadí na EU, jsou ty regulace. Ano, ony jsou všude. Zde mi ale to přijde moc, kdy prostě támhle nějaká parta rozhoduje o hospodaření menších zemí, pak to se dotýká zase zákonama podnikatelů v té dané zemi. Já nejsem podnikatel, ale když prostě slyším někdy, jak jim úřady hází klacky pod nohy, proč? ...místo aby vlády byly rády za podnikavé lidi.

V něčem omezuje a v něčem chrání,nejde to udělat aby to bylo hezky pro všechny. Já jsem třeba dost ráda zato, co dělají v rámci ochrany dat

Já jsme opravdu zvědavý jak to celé dopadne. Obecně mi vadí, že se EU pouští do podnikání někoho, který chce "jen" vydělávat a dělá to naprosto legálně. Pokud bych já měl firmu a EU mě chtěla "krotit" jen na základě toho že jsem úspěšný, taky by se mi to nelíbilo.

V Číně nejsou určité restrikce v podnikání? V Americe nejsou regulace co se týká podnikání?

Nebudu už se tolik rozepisovat, ale souhlasím, mě to vadí jako Kryštofovy, ale prostě stejně všude je něco, bylo a bude. Každý by chtěl možná úplnou svobodu, ale to nastat, bez regulací atd tak je to prostě bezvládí a nevím jak by ten svět vypadal, ale to už polemizují na větším hřišti než jen akciovém trhu.

Neříkám že není. Jen mi to prostě nepřijde správné, pokud firma záměrně neškodí ostatním.

Souhlas a no, odpovím pak tedy ještě zvlášť Michalovi, ale v podstatě tím chci říct to samé. Mě osobně tohle s*re také. Jako přeci pokud já podnikám a legálně, tak je prd každému do toho, jaký objem, za kolik atd ...tím chci říci, že mě se vůbec nelibí co EU jakoby je, protože demokracie, no ...stejně jsem zase jen zaprdlí a posloucháme něčí nařízení. Na druhou stranu, je to všude, naprostá svoboda nikdy nebyla co do historie se pamatuje a ani nebude.

A které přesně regulérní ti vadí? Vadí ti třeba nařízení, že musí společnosti mazat tvoje meta data? Hodně těch reguli je totiž o zacházení s daty, kde mi naopak přijde super,že to dělají, protože to dává víc svobody lidem v tom, že na ně nebude dorazit tolik reklamy. A jasně člověk si může říct,co je mi po jiných lidech,každý svého štěstí strůjcem, ale každý má jinou inteligenci a kritické myšlení a přijde mi super mít orgán, který nenechá naše data jen tak preprodavat dal.Jak by jsi to řešil?

Zajímalo by mě, kdo tuhle šarvátku vyhraje... jestli východ nebo západ... podle mě nikdo a jen se tim potáhneme všichni dolů...

Určitě, já si myslím že tohle nemá konce a nikdy nemělo, vždy to tak bylo že západ s východem moc přátelé nebyli, na druhou stranu je vtipné sledovat co je mediální, ale přitom by ani jeden bez druhého nefungovali, obchod je založený přeci na expanzi, vývozu a jak by mohla růst ekonomika, když by byl jen jeden velká stát ...

Je fakt, že bez sebe nemůžou existovat ale přitom se tak nechovaji :)

To je len reakcia. Amerika zakázala predaj niektorých čipov do Číny.

Ano, no je to škoda a věčné handrkování mezi USA a Čínou. Přitom může být západ rád, za levnou sílu východu ...no politika není moje kafe ale beru tohle jen jako prostě výkyv a dlouhodobě se o ceny nebojím.