S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Přeji hezký víkend investoři. Jak vnímáte závislost technologických gigantů jako je $MSFT-0.2% $GOOGL+1.1% $AMZN+0.6% na čipech pro umělou inteligenci od společnosti $NVDA-2.0% ?

Tyto technologičtí giganti postupují ve vývoji svých vlastních čipů pro svá datová centra s nasazením umělé inteligence. Důležitým příkladem je nedávná investice společnosti $MSFT-0.2%  do společnosti d-Matrix, která se zabývá navrhováním optimalizovaných čipů pro pohon generativních AI aplikací. Čipy, které jsou navrženy přímo pro potřeby zákazníka mají nižší spotřebu elektrické energie, což je u datových center jeden z hlavních faktorů, jelikož datová centra běží 24/7.

V tomto vidím veliké riziko pro společnost $NVDA-2.0%, která vyrábí "univerzální" čipy pro umělou inteligenci. Svoje vlastní čipy pro svoje potřeby už vyvíjí i $AMZN+0.6% a $GOOGL+1.1% , myslím si, že v budoucnu nebudou na čipech od $NVDA-2.0% vůbec závislí.

Tohle je za mě jedno z rizik, na které může Nvidia narazit, a které může ovlivnit budoucí růst.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Je velice možné, že ty tech. společnosti si čipy budou vyrábět sami a na Nvidii už nebudou tak závislé.

To jsem tím chtěl přesně říct, jen mi to teď pokazil $GOOGL+1.1%, který oznámil spolupráci s $NVDA-2.0%  na dalších 10 let.

Stane se :DD. Akcie GOOGL mám v portfoliu, ovšem asi mi tato zpráva nějak moc nevadí.

Do té doby, dokud je $NVDA-2.0% americká, tak je to v pořádku :)

Tady jde spíš o to, že cloud tech giganti se na Nvidii úplně vykašlou a pojedou si svojí cestou s čipy pro svá datová centra.

Klidně se to může stát, myslíš, že by se takto dalo vydělat například investicí v $TSM-0.4% ?

Já myslím, že se tyhle společnosti vzhlédli v Applu a zkouší ho napodobit... jen to asi zabere dost času a ten výsledek je značně nejistý...

Apple ale využívá licence ARM, který se tím živí a mají u TSMC obrovskou kupní sílu díky iPhone. Je klidně možné, že si ji časem vytvoří i ten cloud big tech, ale nikde jsem nečetl, že by někdo z nich přišel s vlastní architekturou, na kterou by se nevztahovaly cizí patenty.

Tak licence jsou ale podle mě jen zlomek ceny... pak jde hlavně o prodej

Tak licence jsou ale podle mě jen zlomek ceny... pak jde hlavně o prodej

Určitě to zabere spoustu času, ale jak říkáš Apple se vlastně zbavil závislosti na cizích čipařích. Myslím si, že i cloud big tech by mohl nějakou takovou cestou jít. Jasný, pořád budou potřebovat ty čipy u někoho vyrobit (Intel, TSMC…)

Tak a v tom je podle mě zásadní rozdíl, jestli si to můžeš vyrobit pod vlastní střechou nebo u někoho jiného...

Ono to asi nebude tak jednoduché, NVidia si nejspíš drží dost patentů, které nebude jednoduché obejít. Další otázka je, jestli jsou vůbec ty firmy zajímavý zákazník pro TSMC. Dle posledního callu jim AI čipy dělají jen cca 6% příjmů, pokud by se každý z těch velkých zákazníků chtěl nějak trhnout, tak by možná neměl tak dobré dodací podmínky.

Ale bude to zajímavé, osobně si myslím, že třeba i $AMZN+0.6%  by byl schopný si svoje vlastní čipy do výroby protlačit. Tam jde hlavně o to, že vyvíjí čipy, které přímo oni potřebují.